Polský bigos (bigos polski) – nejlepší recept

  • 400 g kysaného zelí
  • 300 g sušených namočených hub
  • 400 g čerstvého hlávkového zelí
  • 400 g telecího masa
  • 400 g vepřového masa
  • 250 g uzeného bůčku
  • 2 ks klobásky na kolečka
  • 200 g rajského protlaku
  • 1 – 2 dcl bílého vína
  • orestovaná cibule
  • zásmažka
  • sůl
  • pepř
  • cukr

Do vařící vody (asi 3 cm ode dna) dáme vařit kysané zelí s houbami. Do druhého hrnce dáme vařit nastrouhané čerstvé zelí. Na pánvi dáme omastek a silně orestujeme maso (špalky – budeme později krájet na kostky), po všech stranách. Maso přendáme do hrnce s kysaným zelím a vaříme ještě 30 minut pod pokličkou. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostky a vrátíme zpět do hrnce s kysaným zelím. Nakrájíme klobásy a také dáme do hrnce. Z uvařeného hlávkového zelí slijeme vodu a přidáme do hrnce s kysaným zelím. Dále přidáme do hrnce rajský protlak, sůl, zásmažku, cibuli, cukr, pepř. Vše řádně promícháme, přidáme víno a necháme znovu povařit.

(12 4,08