Polský bigos (bigos polski) – nejlepší recept
- 400 g kysaného zelí
- 300 g sušených namočených hub
- 400 g čerstvého hlávkového zelí
- 400 g telecího masa
- 400 g vepřového masa
- 250 g uzeného bůčku
- 2 ks klobásky na kolečka
- 200 g rajského protlaku
- 1 – 2 dcl bílého vína
- orestovaná cibule
- zásmažka
- sůl
- pepř
- cukr
Do vařící vody (asi 3 cm ode dna) dáme vařit kysané zelí s houbami. Do druhého hrnce dáme vařit nastrouhané čerstvé zelí. Na pánvi dáme omastek a silně orestujeme maso (špalky – budeme později krájet na kostky), po všech stranách. Maso přendáme do hrnce s kysaným zelím a vaříme ještě 30 minut pod pokličkou. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostky a vrátíme zpět do hrnce s kysaným zelím. Nakrájíme klobásy a také dáme do hrnce. Z uvařeného hlávkového zelí slijeme vodu a přidáme do hrnce s kysaným zelím. Dále přidáme do hrnce rajský protlak, sůl, zásmažku, cibuli, cukr, pepř. Vše řádně promícháme, přidáme víno a necháme znovu povařit.
(12 4,08