Větrníky Deluxe – nejlepší recept

Větrníky jsou jedna z nejlepších českých sladkostí vůbec. Je hodně lidí, kteří nemusí karamel. Problém většinou nastává, když před sebou máte v cukrárně nádherný obrovský větrník, zakousnete se do něj, a na patro se vám nalepí rostlinná šlehačka a pudinkový prášek. Takže pokud máte chuť na pořádný větrník se žloutkovým krémem s pravou vanilkou, hustou karamelovou šlehačkou a polevou, co má do fondánu daleko, čtěte dál. No a pokud je na vás větrník moc český nebo neatraktivní, udělejte z těsta prostě místo větrníku éclaire, naplňte ho úplně stejně a posypejte třeba vločkovou solí. A to už si budou čvachtat i Francouzi.

Větrníky by se sice měly sníst pokud možno ten samý den, jako byly udělaný, ale věřte, že to nebude žádný problém. Pokud jste milovníci krémů a odpalovaného těsta, garantujeme vám, že se tohle stane závislostí.

Ingredience na 10 větrníků

  • chlazení přes noc

Na těsto:

  • 100 g másla
  • 300 ml mléka 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1 lžička cukru
  • 240 g hladké mouky 
  • 6 vajec

Na žloutkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 15 g hladké mouky

Na karamelovou šlehačku: 

  • 100 g krupicového cukru
  • 400 ml smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 100 g krupicového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Nejdřív se vrhneme na karamelovou šlehačku. Do kastrůlku si nasypeme cukr a na středním plameni bedlivě hlídáme, dokud se cukr nepřemění na jantarový karamel. Dávejte pozor, abyste ho nepřipálili.
  2. Odstavíme z plotny, odstoupíme a vlijeme všechnu smetanu ke šlehání. Necháme dobublat a vrátíme zpátky nad plamen. Zahříváme, dokud se všechny kusy karamelu nerozpustí. Přetáhneme fólií a dáme do ledničky přes noc, nebo alespoň na 4 hodiny. 
  3. Teď se pustíme do žloutkového krému. Do kastrůlku si nalijeme mléko, přidáme cukr a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku společně s luskem. Přivedeme k varu. Mezitím si ve vysoké misce vyšleháme žloutky se škrobem a s moukou, kdyby se vám to zdálo moc suchý, přilijeme trochu mléka a znovu vyšleháme.
  4. Z horkého mléka odstraníme lusky a za stálého šlehání přilijeme ke žloutkům. Přesuneme zpátky do kastrůlku a vrátíme nad plamen. Mícháme, dokud krém nezhoustne. Odstavíme, připlácneme navrch fólii a necháme pořádně vychladit.
  5. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  6. Do menšího hrnce si dáme mléko, máslo, cukr a sůl. Přivedeme k varu. Naráz vsypeme mouku a mícháme ze všech sil, na dně by se měl vytvořit škraloup, ale rozhodně by se nemělo nic pálit. Chvilku si to těsto tak mícháme, zhruba minutu. Odstavíme.
  7. Hnětačem, a nebo ručně, postupně vmícháváme vejce jedno po jednom. Vždycky počkáme, než se to předchozí vejce pořádně zapracuje. Ze začátku to nepůjde moc dobře, bude se to oddělovat, ale vytrvejte. Jakmile budou všechna zapracovaná, okamžitě použijte. 
  8. Přesuneme do cukrářského sáčku s velkou zubatou špičkou. Na plech vyložený pečícím papírem potom tvoříme kola od středu ven, veliké podle libosti. Šoupneme do trouby asi na 35 minut, troubu přitom neotevírejte. Necháme vychladnout.
  9. Větrníky rozřízneme napůl. Připravíme si polevu podle stejného postupu jako šlehačku. Vrchní části větrníků namáčíme v polevě. 
  10. Našleháme žloutkový krém, přesuneme do cukrářského sáčku s nějakou pěknou špičkou a spravedlivě rozdělíme na všechny spodní díly.
  11. Vytáhneme z lednice karamelovou šlehačku a na nízké otáčky šleháme, dokud nebude úplně tuhá. Taky přesuneme do cukrářského sáčku a na žloutkový krém nandáme pořádnou vrstvu. Přiklopíme vrchním dílem a necháme hodinku v lednici odležet.