Vietnamské grilované závitky Bo La Lot – nejlepší recept
Po street food festivalu mě zastihla vlna zpráv, jestli bych byla ochotná pustit z ruky recept na Bo La Lot, vietnamské grilované závitky obalené v listu pepřovníku. V době internetu prakticky nemá cenu si nějaký recepty syslit pod kabát, tak jsem se rozhodla, že se s vámi o můj vyladěný recept podělím, ať z toho můžete mít taky radost. Je to vlastně šíleně jednoduchý, vůbec se toho nemusíte bát. A hlavně je to super předkrm, nebo skvělý jídlo na nějakou grilovačku – prostě toho uděláte kopu a každej si naloží, kolik chce. A zaručuju, že se po tom jen slehne zem! 🙂
Vyzkoušela jsem snad deset různých receptů a ve finále vytvořila svůj vlastní. Přijde mi stoprocentně vyvážený, strefuje se mi do chutě úplně maximálně. Já mám teda ráda hodně kořeněné věci, u kterých člověk může zkoumat, jaké různé chutě se v tom prolínají. Takže nečekejte nějakou jemnou věc co nijak nechutná, ale pořádnou extázi chutí! Samozřejmě je možné si to dochutit a dokořenit podle sebe, ale prosím vás o to, abyste nejdřív zkusili tu mojí verzi. Pokud zrovna počasí nepřeje, jde to dost dobře udělat na pánvi. Nepřidávejte žádný olej, pustí si ho dost samo a bylo by to mastný až moc. Normálně to pár minut překulujte na pánvi a bude to v pohodě 😀
Věc, kterou budete bezpodmínečně potřebovat, jsou listy La Lot, nebo-li Betelové listy. Jsou skoro nejvíc používaná věc ve Vietnamu, pochází z určitého druhu pepřovníku, kterého je ve Vietnamu mraky. Pro nás můžou vypadat jako list nějaký kytky, co máme v práci v květináči. Chuť pepře bohužel nezdědily, chutnají spíš jemně, ale takovým zvláštním způsobem. Garantuji vám, že je seženete v každé tržnici. Bývají mezi bylinkami v sáčcích, pokud byste je nemohli najít, zkuste se zeptat. Dost často se stává, že je nemají vystavené a přinesou je někde ze zadní části obchodu. Stačí říct, že sháníte La Lot (to T se moc nevyslovuje), Vietnamci tomu normálně rozumí, ale pro jistotu si předem stáhněte do mobilu nebo vytiskněte nějaký obrázek z googlu a ukažte jim ho, bude to tak jistější.
Další věc, která je dost podstatná, je maso. Už jsem si zvykla kupovat kvalitní maso v celku a namlít si ho až doma, je tak daleko šťavnatější a chuťově určitě mnohokrát lepší. Jednou jsem na to koupila už namletý maso v obchodě, a bylo to tak jako podivně vysušený, a nechutnalo to zdaleka tak dobře. Na SFF jsem nakoupila hovězí plec, a bylo to úplně super. To, že by ta kravička měla před tím někde běhat, snad nemusím zdůrazňovat. Projeví se to jak na chuti, tak na dobrým pocitu z toho jídla 🙂
Ostatní suroviny jsou celkem normální, snad už stojí za zmínku jen citronová tráva, kterou seženete v tržnici, nebo v Makru a nebo i v Globusu, už je docela často vidět i v menších supermarketech. Potom ještě čínské koření pěti vůní (five spice), já ho kupuju taky v tržnici, ale určitě bude k dostání i jinde. Určitě ho nevynechávejte, má hrozně omamnou vůni! Přes to fakt nejede vlak, připravili byste se o celý jeden rozměr chuti. No, tak se na to vrhneme!
na 20 závitků
doba přípravy: 35 minut
1/2 kila hovězího masa (já používám plec)
3 stroužky česneku
4 malé nebo 2 větší šalotky
3 stonky citronové trávy
2 cm zázvoru
150ml kokosového mléka (nebo 1 malá plechovka)
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce sojovky
2 lžíce kari
2 lžíce Five Spice (čínské koření 5ti vůní)
1 lžička cukru
sůl
pepř
20 velkých listů La Lot
Hovězí maso omyjeme, usušíme, očistíme a nameleme. Přesuneme do větší mísy.
Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Šalotku očistíme, oloupeme a taky nějak zhruba nakrájíme. Z citronové trávy sloupneme první vrstvu, odřízneme zelenou část a ošklivý konec. Bílou část pak nakrájíme na jemná kolečka. Zázvor oloupeme a pokrájíme na kousky. Česnek, šalotku, citronovou trávu a zázvor přesuneme do mixéru a chvilku mixujeme, dokud nebudeme mít takovou hrubou pastu.
Přidáme pastu k masu a přilijeme kokosové mléko, rybí omáčku, sojovku. Přidáme kari, Five Spice, cukr a osolíme a opepříme podle chuti. Hněteme dokud se všechno rovnoměrně nespojí.
Listům odštípneme stonek a položíme si je na podložku špičkou směrem od nás. Z masové směsi vytvoříme váleček dlouhý asi jako šířka listu a tlustý jako palec. Zarolujeme a opakujeme se všema ostatníma. Takhle si jde závitky připravit pár hodin dopředu.
Rozpálíme si gril nebo pánev. Naskládáme na to závitky a grilujeme (nebo opékáme) cca 5 minut, závisí na teplotě. Přitom je rovnoměrně otáčíme, ať jsou ze všech stran stejně hotový. Voilá!