Vrstvená čokoláda s malinami a kávovým krémem – nejlepší recept

Není nad sladké chvíle s dobrou kávou a výtečným dezertem. Kombinace malin a čokolády vždy funguje. A co takhle kávový krém? Tento recept ocení i ty nejmlsnější jazýčky.

Člověk někdy nestačí žasnout, jaké krásné dezerty vznikají u profesionálů, například v IF Café. Co si vykouzlit báječný dezert i doma? Tento dezert je i pro ty náročnější a rozhodně s ním člověk zaboduje u návštěvy.

Nezkoušejte to při teplotách nad 25 stupňů, pokud neumíte temperovat čokoládu. Použijte čerstvé maliny. Správný francouzský název tohoto lahodného dezertu je Millefeuille choco-framboise au café serré.

Ingredience na 6 dezertů

Na čokoládová kolečka:

  • 180 g kvalitní bílé čokolády

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 70 g moučkového cukru
  • 3 bílky
  • 50 g krupicového cukru
  • 80 ml zchladlého silného espressa

Na karamelové ozdoby (budete potřebovat cukrářský teploměr):

  • 50 g glukózového sirupu
  • 250 g krupicového cukru
  • 100 ml vody
  • pár kapek červeného barviva

Dokončení:

  • 2 vaničky malin na dozdobení

Postup

Čokoládová kolečka:

  1. Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní. Na pečící papír si předkreslíme 18 koleček o průměru asi 8 cm.
  2. Rozpuštěnou čokoládu lžící roztíráme na pečící papír tak, aby nepřečnívala přes nakreslené okraje. Dáme vychladit do lednice či do mrazáku.

Na krém:

  1. Vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem. V jiné míse šleháme z bílků sníh do polotuha, přidáme krupicový cukr a šleháme do tuha.
  2. Do mascarpone všleháme zchladlé espresso, nakonec stěrkou lehce vmícháme sníh. Dáme do lednice.

Na karamelové ozdoby:

  1. Glukózu, cukr a vodu dáme do kastrůlku. Za občasného míchání vaříme, dokud směs nedosáhne teploty 160 °C. Přidáme pár kapek barviva, zamícháme a odstavíme.
  2. Připravíme si naolejovanou skleněnou misku, nebo třeba zarolovaný pečící papír. Lžící nabíráme karamel a rychlými pohyby tvoříme mřížku. Necháme zatuhnout.

Dokončení:

  1. Krém přesuneme do cukrářského sáčku. Na tác si vyskládáme šest koleček čokolády. Naaranžujeme na ně do kruhu maliny a doprostřed vždy stříkneme krém tak, aby dosahoval vršku malin.
  2. Přikryjeme dalším kolečkem čokolády a zopakujeme ještě jednou, takže budeme mít dvě patra. Z karamelu odlomíme nejhezčí kousky a naaranžujeme navrch. Podáváme ihned.