Devadesátkoví pokémoni jsou pořád v kurzu

Zeptej se kohokoliv narozeného od devadesátek výš, jestli ví, co jsou Pokémoni a nejspíš se setkáš alespoň se základní znalostí tématu. Pokémoni jsou totiž fenomén, který v různých vlnách střídající nadšení i útlumy. Pokémoni přetrvali v našich srdcích i myslích déle než čtvrt století. Pojďme si je pořádně rozebrat.

Zdroj hlavní foto: img.redbull.com

Kde se vzali Pokémoni

Vraťme se do roku 1996. Je to rok, kdy královna Alžběta II. navštívila v březnu Českou republiku, automobilka Škoda představila první novodobou generaci ikonického vozu Octavia, uskutečnil se první ročník dnešního Festivalu Fantazie (jeho tehdejší předchůdce nesl název Avalcon) a krom jiného spatřily světlo světa i hry Pocket Monsters Red a Pocket Monsters Green, což byly první z celé řady Pokémon her, které pak ještě následovaly.

Obě zmíněné hry prorazily na trh v době největšího rozmachu první komerčně úspěšné kapesní herní konzole Game Boy a okamžitě sklízely úspěchy mezi nadšenými milovníky raketově se rozvíjejícího videoherního průmyslu. 

Vývojáři ale neusnuli na vavřínech a aby si svůj triumfální úspěch nenechali ničím vzít, přišli už o rok později s japonským Pokémon Anime, které prostřednictvím dobrodružství Ashe Ketchuma, seznámilo televizní diváky s úžasným světem Pokémonů. Asi nemusíme zmiňovat, že jakmile se seriál začal vysílat celosvětově, stal se Pikachu miláčkem všech mladších televizních diváků a společně s dalšíma pokešema zastínil všechno ostatní, co jsme snad do té doby nutně potřebovali.

Pokémon Red & Blue Version – Zdroj: pokemon.com

Pokémon – sběratelská vášeň i zábava pro dětičky

Ačkoliv se může zdát, že sběratelství je hlavně otázkou posledních let, nic není vzdálenější pravdě. Sbírat se dá prakticky cokoliv od mincí, známek, odznáčků, přes céčka, klíčenky nebo postavičky Funko POP, autíčka Hot Wheels a Matchbox, hrnky a gramodesky, až po hrací karty. A právě pokémon karty zaznamenaly v tomto směru nevídanou popularitu. 

Pokémon Trading Card Game (dále také Pokémon TCG) začala psát svou historii v roce 1998, kdy vyšla první sada pokémon karet  nazvaná Base Set. Následovala pokémon edice Base Set 2, pak byla vydaná edice Team Rocket a Gym Heroes a předtím, než se na trh vyřítila druhá generace pokémon karet, tak v rámci té první byla vydaná ještě pokémon edice Gym Challenge.

Kdo vlastní nejdražší pokémon kartu na světě?

Dnes je k dostání bezpočet pokémon karet, které mezi sebou jejich sběratelé se zápalem vyměňují či prodávají. Cena těch nejvzácnějších (které ne náhodou většinově spadají právě do zmíněné první generace) se šplhá k závratným částkám. Kdo ví, třeba i ty máš doma v krabici skrytý poklad v podobě vzácné pokémon karty a kdybys měl  kliku, tak tam najdeš třeba karta Charizarda nebo druhou ultravzácnou kartu Picachu. Obě tyto karty nesou nejvyšší hodnocení deset, přičemž za druhou zmíněnou kartu Pikache zaplatil její současný majitel přes pět milionů dolarů. Co se týče té nejdražší, i ta patří YouTuberovi Loganu Pauli. 

Navzdory těmto unikátním kouskům, jeho sbírka TCG ale není největší na světě. Jejím majitelem je šedesáti osmi letý Gary Haase a hodnota jeho sbírky se odhaduje na deset milionů dolarů. Jak vidíš, věk v případě pokémonů, potažmo sběratelství TCG rozhodně není rozhodujícím faktorem. Herní kartičky pokémonů nakoupíš jednoduše tady: https://www.prokonzole.cz/karty-pokemon/

Zdroj: prokonzole.cz

Pokémoni úplně na všem

Vedle TCG existuje i celá řada dalších herních předmětů, které těží z oblíbenosti pokémonů. Vliv těhle kreslených postaviček je jednoduše obrovský a pronikl snad do všech zákoutí trhu, která si jen dokážeš představit. Oči mladších fanoušků dnes již legendárních pokémonů se rozzáří nad nepřeberným množstvím plyšáků a akčních figurek, jejich šatník rozšíří originální kusy oděvů a doplňků a starší pokémon nadšenci jistě ocení možnost popíjet ranní čaj z parádních tematicky laděných hrnků. Na pokémon plyšáky koukni třeba sem: https://www.prokonzole.cz/plysove-pokemon/ Vedle nejrůznějších dekorací, omalovánek, nebo svačinových boxů můžeš sáhnou i po takových libůstkách, jako jsou sběratelské figurky Funko POP. Pokémon Funko POP by v tuto chvíli mělo být lehce nad sedmdesát kousků, takže pokud nejsi fanda do sbírání karet, ale přesto bys nějakou tu Pokémon sbírečku uvítal, můžeš sáhnout právě po popkách. Jenom opatrně, protože propadnout jejich sbírání je poměrně snadná a (jako u všeho) ne zrovna levná záležitost.

Zdroj: pokemon-guru.cz

Pronikli i do songů a herního průmyslu

Výše zmíněné herní Pokémon prvotiny jsou sice zásadní, nicméně stále zůstávají jen špičkou ledovce toho, po čem v rámci videoherního Pokémon průmyslu můžeš sáhnout. Pokémon hry jsou doménou konzolí Nintendo, hlavně Nintendo Switch a ty si z jejich široké nabídky můžeš vybrat například takové pecky jako Pokémon Lets Go Pikachu nebo Pokemon Shining Pearl.

V povědomí široké veřejnosti se ale Pokémoni dostali hlavně díky hře, která frčí na mobilních telefonech. Řeč je samozřejmě o hře Pokémon Go, která hráčům krom příjemné zábavy přináší i možnost vytáhnout paty z domu a udělat tak něco pro své zdraví.

Zdroj: im9.cz

Nejspíš nadšení ze hry dalo vzniknout písničce I play Pokémon go od interpreta, který si nechává říkat Misha. Písnička sice dle našeho mínění patří do kategorie „naprostá příšernost“, nicméně asi i díky tomu zaznamenal zmíněný song neuvěřitelný úspěch a jejímu autorovi přinesl nevídanou popularitu.

Vedle konzolových her a zmíněné mobilní hry Pokémon GO jsou samozřejmě k dostání i nejrůznější deskové hry a tady při volbě záleží čistě na tvém vkusu.