Dluhopisy: efektivní spoření pro budoucnost

Pravidelné spoření je klíčové pro zajištění finanční stability v dlouhodobém horizontu. V současném ekonomickém prostředí se mnoho jednotlivců a rodin snaží najít vhodné způsoby, jak zhodnotit své úspory, ať už pro děti či na důchod. Jednou z možností jsou např. dluhopisy, které nabízejí stabilní výnosy a mohou být efektivní formou spoření. Zaměřili jsme se na porovnání výnosů firemních dluhopisů s tradičními spořicími účty a stavebním spořením, a ukážeme vám na konkrétních příkladech, jak mohou firemní dluhopisy představovat udržitelný zdroj pasivního příjmu pro budoucnost.

Dluhopisy vs spoření: 1:0, aneb každé procento se počítá

Srovnání firemních dluhopisů s tradičními formami spoření ukazuje jejich potenciál. Zatímco spořicí účty nabízejí v současnosti úroky ve výši v průměru 3–6 % ročně a stavební spoření zhruba kolem 0,5–3 %, firemní dluhopisy mohou dosahovat výnosů i přes 10 % ročně. 

Pojďme si to ukázat na konkrétním příkladu investice 50 000 Kč na 10 let: 

Stavební spoření (3 % ročně):

Investice 50 000 Kč se v rámci stavebního spoření s výnosem 3 % ročně po deseti letech zvýší na přibližně 67 195 Kč. Polepšíte si tak o 17 195 Kč.

Spořicí účet (6 % ročně):

Pokud stejnou částku necháte ležet na spořicím účtu s ročním výnosem 6 %, dosáhne za deset let hodnoty přibližně 89 542 Kč. Váš výnos tak bude činit 39 546 Kč. 

Firemní dluhopisy (pevný výnos 10 % ročně):

V případě firemních dluhopisů s pevným ročním výnosem 10 %, který se nepřičítá k jistině, by se investovaná částka 50 000 Kč za deset let mohla zvýšit na přibližně 100 000 Kč. 

Prověřujte, zhodnoťte rizika a diverzifikujte

Investování je skvělý způsob, jak získat prostředky pro budoucnost svých dětí, např. na financování vysokoškolského studia, prvního podnikatelského záměru nebo vlastního bydlení. Stejně významný dopad může mít i pro vás, třeba při plánování na důchod.

Je však důležité zdůraznit, že zatímco stavební spoření nebo spořicí účty patří mezi velmi konzervativní způsoby spoření, firemní dluhopisy nejsou zcela bez rizika. Proto je klíčové provést důkladný průzkum a nejlépe se poradit s někým, kdo se v oblasti investic pohybuje jako ryba ve vodě a může vám otevřeně vysvětlit výhody i rizika. Dalším důležitým krokem je pak samotná diverzifikace portfolia, tzn. rozložení investice mezi více produktů tak, aby došlo ke snížení vlivu případné ztráty. Ačkoliv se to tak na první pohled nemusí zdát, investování není raketová věda a pokud najdete toho správného partnera, můžete se stát investorem i vy.