Když lidé řeknou v referendu ano, chemička zmizí

Téma referenda k továrně Spolchemie hýbe krajem. Marian Páleník, předseda ekologického občanského sdružení Přátelé přírody, považuje své rozhodnutí kandidovat do Senátu za dobrý důvod upozornit na tento problém. „Tím, že do Senátu kandiduji jako nezávislý, vlastně můžu na ten problém upozornit. Když se budou lidé seznamovat s mým programem, tak se dozví, že je nějaká Spolchemie,“ říká rozhodně.

Přinášíme podstatné pasáže z dnešního rozhovoru pro ústecké vydání Mladé fronty Dnes:

Kdy referendum podle vašeho odhadu proběhne?

Ze zákona vypadla formulace, že referendum musí být vyhlášeno na termín, kdy to navrhne jeho navrhovatel. Tím pádem se může stát, že zastupitelstvo ho třeba dá na Štědrý den, a tím ho doslova zazdí.

TIP: Jak funguje AXA povinné ručení a jak využít srovnání povinného ručení?

Je podle vašeho názoru reálné, že provozy těžké chemie v budoucnu opustí město?

Kdybyste se v roce 1989 nějakého disidenta zeptal, jestli je reálné, aby Husák nebyl prezidentem, odpověděl by asi, že ne. Když pak přišlo milion lidí na Letnou, tak to najednou reálné bylo. Kdyby nadpoloviční většina voličů v referendu odpověděla na naši otázku ano, muselo by to zastupitelstvo respektovat. Jinak by mu hrozilo rozpuštění. Chemička by ovšem nezmizela hned. Jednak změna územního plánu je věc, která trvá léta, a také provozy v chemičce mají životnost třeba dvacet let. Po tu dobu by tu chemie zůstala.

Do senátních voleb, ve kterých kandidujete jako nezávislý za Cestu změny, zbývá několik týdnů. Není otevření případu chemička jen politická hra?

Já to beru obráceně. Tím, že do Senátu kandiduji jako nezávislý, vlastně můžu na ten problém upozornit. Když se budou lidé seznamovat s mým programem, tak se dozví, že je nějaká Spolchemie.

TIP: Jaké podmínky má dlouhodobá půjčka bez registru?