Evropská demokratická strana: Obnova projektu Evropy vyžaduje silné vedení

Obnova politického projektu Evropské unie (EU) byla hlavním tématem v pořadí třetí Rady Evropské demokratické strany (EDS), která se konala o uplynulém víkendu v hlavním města Litevska – ve Vilniusu. Položeny byly základy pracovních tematických skupin a organizace Mladých evropských demokratů (MED). Jednání ve dnech 11. a 12. listopadu vedl spolupředseda EDS a předseda Svazu pro francouzskou demokracii (UDF) François Bayrou.

Východisko z krize po dvou odmítavých referendech – ve Francii a Nizozemí, vidí shromáždění sedmi politických subjektů, jež tvoří nynější jádro EDS, v pokračování ratifikačního procesu návrhu Ústavy Evropské unie. „Po dvojím nesouhlasném ´ne´ zavládlo mezi socialisty a konzervativci nesnesitelně velké mlčení,“ popsal atmosféru Evropského parlamentu italský poslanec Lapo Pistelli. „Připomíná to trochu mexickou siestu, kde všichni podřimují a na zítřek raději nemyslí,“ doplnil.

EDS, která vznikla jako nesouhlas na prohlubující se euroskeptické tendence uvnitř konzervativní frakce Evropské lidové strany (ELS) volá po aktivní evropské politice. Rok 2009, rok nových voleb do Evropského parlamentu, je nutné opřít se o evropské občany a nabídnout jasnou výzvu. „Zabývali jsme se vážně možností celoevropského referenda společně s příštími volbami do Evropského parlamentu v roce 2009,“ říká Josef Brož, generální sekretář EDS, který se jednání zúčastnil jako zástupce české Cesty změny (CZ).

Silným akcentem jednání byl požadavek na pevnější řízení v rozvoji oblasti ekonomického a sociálního projektu – tzv. udržitelné společnosti a posílení vědy, výzkumu a infrastruktury. Tematické skupiny, které se budou zabývat také otázkami vnější a vnitřní bezpečnosti, regionální zodpovědností EU a vztahem k občanské společnosti, začnou pracovat od nového roku.

TIP: Jak funguje expres půjčka bez doložení příjmu nebo okamžitá půjčka pro dlužníky?

Bez pevného vedení a dlouhodobé vize se EU po rozšíření o nové členy již neobejde. Rada EDS podpořila návrh litevské europoslankyně Ony Juknevičiene (Darbo partija) o zrušení přechodných období pro volný pohyb pracovních sil. Právě toto téma využívají často euroskeptikopvé ve svém útoku na politickou integraci EU. Diskutována byla i velmi aktuální otázka zařazení nukleárního potenciálu Litevska do kontextu EU.

Zástupci pěti organizací mladých z Itálie, Litevska, Španělska a České republiky, podepsali dokument, v němž se zavázali vytvořit celoevropskou organizaci Mladých evropských demokratů ve vztahu k EDS. Potleskem byly uvítáno otevření internetových stránek EDS, které funguje ve třech jazykových mutacích (angličtině, francouzštině a italštině) na www.pde-edp.net.

Evropská demokratická strana (EDS) byla ustavena na Kongresu v Bruselu v prosinci 2004: sdružuje 7 středových politických stran – Unii pro francouzskou demokracii (UDF), italskou Kopretinu (La Margherita), litevskou Stranu práce (Darbo partija), španělskou Baskickou národní stranu (Partido Nacionalista Vasco), kyperskou Evropskou stranu Kypru (EVROKO) – dříve Nový horizont, belgické Hnutí občanů pro změnu (le Mouvement des Citoyens pour le changement) a českou Cestu změny.

V Evropském parlamentu tvoří poslanci EDS (v přepisu PDE nebo EDP) se stranou Evropských liberálů, demokratů a reformistů (ELDR), zde: http://alde.europarl.eu.int/Content/Default.asp třetí nejsilnější frakci s názvem Aliance liberálů a demokratů (ALDE) počtem 89 poslanců.

TIP: Co nabízí obchod Zoot?