Čokoládové dortíky – nejlepší recept
Suroviny:
NA KORPUS
- 130 g krupicového cukru
- 125 g změklého másla
- 3 vejce
- 180 g hladké mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- 30 g kakaa holandského typu
- 50 ml mléka
- 100 g tmavé čokolády, nasekané na malé kousky
NA MALINOVÉ PYRÉ
- 250 g mražených malin
- 2 lžíce krupicového cukru
NA LIMETKOVÝ KRÉM
- 250 g čerstvého smetanového sýra (nejlépe Philadelphia)
- 250 g mascarpone
- šťáva ze 2 limetek (3 lžíce)
- 120 g moučkového cukru
- 1-2 vaničky čerstvých malin
NA DOKONČENÍ
- 100 g tmavé čokolády
- 100 g smetany ke šlehání (33%)
- 2 vaničky malin
- 1-2 limetky, nakrájené na tenké plátky
Postup:
1 NA KORPUS: Cukr vyšlehejte s máslem do světlé pěny, po jednom zašlehejte vejce. Nakonec opatrně vmíchejte mouku prosátou s kakaem a kypřicím práškem, mléko a čokoládu. Vlijte na plech (velký 30×40 cm) vyložený pečicím papírem a pečte 10-15 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Nechte vychladnout.
2 NA MALINOVÉ PYRÉ: Do hrnce vsypte maliny, přidejte cukr a zhruba 5 minut vařte, aby se cukr rozpustil a maliny povolily. Směs propasírujte přes sítko a nechte zchladnout.
3 Připravený korpus potřete malinovým pyré a poté z něj vykrojte kolečka o průměru 6-8cm. Potřebujete sudý počet koleček!
4 NA LIMETKOVÝ KRÉM: Všechny ingredience (kromě malin) dejte do mísy a vyšlehejte hladký krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a naneste je na polovinu koleček (spotřebujete tak něco přes polovinu krému). Maliny překrájejte na půl a na každé kolečko vtiskněte do krému 2 poloviny malin. Přiklopte zbylými kolečky korpusu.
5 NA DOKONČENÍ: Čokoládu nalámejte na kousky a dejte do misky. Smetanu přiveďte těsně pod bod varu a přelijte přes čokoládu. Míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Čokoládový krém nechte lehce zchladnout a poté jím potřete vršky dortíků. Nechte ztuhnout a dortíky nakonec ozdobte zbylým limetkovým krémem, malinou a plátky limetek, nakrájenými na čtvrtinky.