Hlavní chody: langoše, pizza z listového těsta, zapékané těstoviny a placičky z kuřecího masa 

Langoše

  • 1 kg hladké mouky
  • 5 dkg droždí
  • 1 bílý jogurt
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička sody
  • 1/2 l mléka

Droždí rozmícháme v jogurtu na kašičku. Poté ho nalijeme do mouky, kterou jsme smíchali se solí a sodou. Zaděláme těsto na langoše, které NENECHÁME kynout, ale dáme ho na 2 hodiny do lednice (do igelitového sáčku kápneme dvě lžičky oleje a vložíme těsto). Poté smažíme na oleji z obou stran dozlatova. V lednici vydrží těsto klidně i měsíc.

Na náplň: česnek rozetřeme se solí, trošičkou oleje a trošičkou vody. Libovolné množství (podle chuti) rozetřeme na usmažené langoše, posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme kečupem či tatarkou.

Pizza z listového těsta

Máte chuť na pizzu, ale nechce se vám chodit do pizzerie? Přinášíme jednoduché řešení, jak uspokojit své chuťové pohárky doma. Nejlepší na tomto receptu je to, že si ho každý může přizpůsobit podle své chuti a toho, co má na pizze rád, vytvoří si tak nejlepší domácí pizzu.

INGREDIENCE:

  • 1 balení mraženého listového těsta
  • 1 balení drcených rajčat
  • bazalka
  • oregano
  • 3 – 4 balení šunky/salámu
  • bílá paprika
  • kukuřice
  • žampiony
  • cibule
  • niva

PŘÍPRAVA:

Listové těsto necháme rozmrazit a vyválíme do tenka. Na plech dáme pečící papír, případně ho můžeme vymazat máslem a posypat hrubou mouku. Těsto dáme na plech a vidličkou ho po celé ploše propícháme. Ideální je, kdyby z každé strany přesahovalo přes okraj, protože těsto se při pečení smrskne. Propíchané těsto dáme cca na 10 minut předpéct do trouby při 180 – 200 °C (záleží podle trouby).

Plech vytáhneme a potřeme ho přiměřenou vrstvou drcených rajčat. Lehce posypeme bazalkou a oreganem a celou plochu pokryjeme šunkou/salámem. Dále přidáme na kousky nakrájenou papriku, žampiony, cibuli a také kukuřici. Nakonec posypeme nadrobenou či nastrouhanou nivou. Dosolovat nemusíme, jelikož niva je dost slaná sama o sobě. Pečeme podle potřeby při 180 – 200 °C zhruba 30 minut.

Tip: Velmi oblíbené je také recept na pizza šneky z listového těsta.

Zapékané těstoviny

Máte rádi lehká těstovinová jídla? Ano? Pak je tento recept na zapékané těstoviny určený speciálně vám.

INGREDIENCE:

  • 500 g těstovin
  • 500 ml smetany na vaření
  • niva
  • tavený sýr bez příchutě
  • 1 balení mražené baby karotky
  • 1 balení mražené brokolice
  • kukuřice
  • cibule
  • dvojbalení krabích tyčinek
  • vegeta, sůl

PŘÍPRAVA:

V lehce osolené vodě uvaříme celé balení těstovin. Brokolici i mrkev necháme rozmrazit a nakrájíme na menší kousky. Všechnu zeleninu smícháme s již uvařenými těstovinami a lehce ochutíme vegetou. Polovinu této směsi dáme do pekáče, vyskládáme tam jednotlivé krabí tyčinky (nenakrájené) a poté zakryjeme zbytkem směsi. Cibulku nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět.

Přidáme všechnu smetanu na vaření a ohříváme. Postupně do ní nadrobíme či nastrouháme nivu a necháme rozpustit. Můžeme lehce opepřit a podle potřeby lze zahustit taveným sýrem, nebo naopak naředit trochou mléka. Přiměřeně hustou omáčku nalijeme na vrch těstovin, aby byla všude rovnoměrně. Pečeme při 180 °C asi 30 minut.

POZNÁMKA:

Tento recept na zapečené těstoviny je možné si upravit podle vlastní chuti. Můžete tam dát jakoukoliv zeleninu, která vás napadne, nebo dokonce vyměnit krabí tyčinky za kuřecí maso.

Placičky z kuřecího masa 

INGREDIENCE:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 střední cibule
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • solamyl
  • koření podle chuti: grilovací, kari..
  • sůl

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a vložíme do uzavíratelné misky (dózy). Přidáme cibuli nakrájenou na větší kostičky, utřený či nadrobno nakrájený česnek a na to rozklepneme vejce. Ochutíme solí, libovolným kořením a zaprášíme solamylem (množství podle potřeby, aby se směs spojila). Směs důkladně promícháme, dózu uzavřeme a necháme několik hodin uležet v ledničce.

Poté ze směsi tvoříme placičky libovolné velikosti a smažíme na pánvi dozlatova. Podáváme s bramborem, chlebem, zeleninovým salátem. O něco jednodušší rychlá večeře v tomto stylu jsou například placičky, nebo bliny, které se dochutí kuřecím masem či jinou směsí.

TIP: Pokud milujete bylinky, zkuste do syrové směsi vmíchat např. rozmarýn či jinou oblíbenou bylinku – určitě nebudete litovat.