Moravské svatební koláčky – nejlepší recept

Svatební koláčky

Svatební oslavy na Moravě jsou spojeny s bohatou tradicí a zvyky, které odrážejí hluboké kořeny a kulturu regionu. Jedním z nejvzácnějších pokrmů, kterým se oslavuje tento zvláštní den, jsou Moravské svatební koláčky.

Tyto malé sladké klenoty mají nejen výjimečnou chuť, ale také nesou v sobě historii a pocity.

Tradice moravských svatebních koláčků

Moravské svatební koláčky mají kořeny sahající do minulosti. Byly tradiční součástí svatebních hostin a znamenaly důležitý symbol. Právě svatební koláčky byly symbolem lásky, rodinného společenství a hojnosti. Jejich kulatý tvar značil spojení a nepřetržitost, zatímco sladkost symbolizovala sladký život novomanželů.

Svatební koláčky si přizpůsobíte aktuální chuti díky různorodým náplním.

Náplně svatebních koláčků

Náplně tradičních svatebních koláčků mohou být různorodé a závisí na regionálních tradicích a vkusu. Zde jsou některé klasické náplně, které se často používají:

  1. Maková Náplň:
    • Maková náplň je velmi oblíbená a symbolizuje hojnost a štěstí. Mak se může kombinovat s mlékem, cukrem a mletými oříšky (např. vlašské ořechy) a náplň se poté vaří, dokud nedosáhne správné konzistence.
  2. Tvarohová Náplň:
    • Tvarohová náplň je krémová a lahodná. Tvaroh se smíchá s cukrem, vanilkou a vajíčkem, aby se vytvořila náplň s jemnou strukturou. Tvarohové náplně mohou být také obohaceny o sušené ovoce, citronovou kůru nebo rozinky.
  3. Ovocné Náplně:
    • Náplně vyrobené z ovocných kompotů jsou oblíbené pro svou svěží chuť. Tato náplň může být připravena z různých druhů ovoce, jako jsou třešně, meruňky, jahody nebo borůvky. Ovoce se vaří s cukrem a vodou do měkkosti a poté se může náplň použít do koláčků.
  4. Mandlová Náplň:
    • Mandlová náplň se vytváří smícháním mletých mandlí s cukrem a mlékem. Tato náplň je často aromatická a přináší do koláčků bohatou a intenzivní chuť.
  5. Kokosová Náplň:
    • Kokosová náplň může být připravena smícháním strouhaného kokosu s cukrem a mlékem. Tato náplň je sladká a exotická, což dodává koláčkům zajímavou dimenzi.
  6. Cukrová Náplň:
    • Tato náplň se skládá ze směsi cukru a skořice. Je sladká a aromatická, přispívá k jednoduchému a lahodnému koláčku.

Každá z těchto náplní má své vlastní charakteristické rysy a symboliku. Volba náplně závisí na regionálních tradicích a osobních preferencích. Kombinace kvalitního těsta s lahodnou náplní vytváří svatební koláčky, které jsou nejen chutné, ale také mají hluboký význam a historii.

Svatební koláčky posypete mandlemi, rozinkami a dalšími sušeným ovocem.

Moravské svatební koláčky

Moravské svatební koláčky nejsou pouze pokrmem, jsou symbolem a spojením minulosti s přítomností. Jejich příprava a konzumace odkazují na bohatou tradici a rodinné hodnoty, stejně jako jablečný koláč nebo švestkový koláč s drobenkou.

Ingredience na moravské svatební koláčky

  • 1/2 kg hladké mouky (speciálky, nebo selské)
  • 125 g másla (půlku kostky)
  • 250 g ztuženého pokrm. tuku (100%)
  • 3 žloutky
  • 1/4 l teplého mléka (nesmí být horké)
  • 7 kostek cukru (cca 7 PL)
  • 6 dkg kvasnic
  • špetku hrubé mouky

Tvarohová nádivka dovnitř koláčku:

  • 3-4 kostky čtvrtkilového měkkého tvarohu
  • sáček hrozinek (může být i víc)
  • 1 celé vajíčko
  • 2 lžíce rumu
  • 4 lžíce jemného cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • trosku postrouhané citronové kůry

Žmolenka (posypátko na koláčky):

  • lžíci tuhého másla
  • hladká mouka
  • mletý cukr (mouky a cukru dáme tolik, aby se žmolenka nelepila)
  • Švestková povidla asi 1 skleničku a 2 vidličkou ušlehaná vajíčka na potírání

Postup přípravy domácích svatebních koláčků

  1. Nejdříve si přichystáme a vypracujeme všechny potřebné věci (kvásek, nádivku, žmolenku, povidla a vajíčka na potírání).
  2. Uděláme kvásek, promícháme a necháme kynout. Je lepší jej dát do vyššího hrnku nebo mísy, aby nepřetekl (do litrového).
  3. Tvaroh dáme do druhé mísy, přidáme ostatní směsi a naděláme si na talíř mokrýma rukama kuličky velikosti vlašských ořechů. V každé kuličce by měla být hrozinka. Pokud by byl tvaroh moc řídký, můžeme tam přidat trochu mouky, pokud by byl zase hustý, přidáme vajíčko. Povidla si vložíme do umytého sáčku od mléka na kterém lehce odstřihneme rožek. Nebo můžeme taky povidla dát na lžičku a klást je na koláčky nožem.
  4. Pak 2 vajíčka na potírání se lžící mléka rozšleháme třeba vidličkou, potíráme je na plechu štětečkem než na něj naklademe žmolenku. Těsto připravujeme naposled.
  5. Dáme do velké mísy mouku a po okrajích mísy obsypeme špetkou soli. Přidáme vykynutý kvásek, rozetřené máslo s tukem a se žloutky. Těsto dobře vypracujeme ( nejlépe rukama) aby se nelepilo na mísu. Hned můžeme začít dělat, jak je těsto vypracované.
  6. Lžičkou vyhazujeme na vál malé stejné kousky těsta, které sploštíme a vložíme kuličku tvarohu a opatrně zavineme. Tím zavinutým klademe koláčky dolu na dobře vymaštěný plech. Pak všechny ty koláčky promáčkneme shora pomoučeným prstem a do prohloubeniny vytlačíme sáčkem trošku povidel. Pak štětečkem namočeným ve vajíčku pomažeme koláčky ze všech stran. Děláme tak, že uchopíme koláček do 3 prstů a omočíme ho do vajíček a hned na něj dáme na každý špetku žmolenky a položíme jej na plech.
  7. Pečeme je na střední teplotě v předehřáté troubě a to tak dlouho až mají zlatou barvu. Pokud se koláčky otvírají, jsou špatně zavinuté, nebo se pečou při vysoké teplotě. Velmi moc záleží na vypracování těsta a taky na zavinutí koláčků. Doporučuje se použít čerstvé kvasnice a domácí pěkně žlutě zbarvená vajíčka.

Recept na domácí svatební koláčky

Moravské svatební koláčky můžete plnit tradičním mákem, tvarohem nebo ovocem. Mák symbolizuje bohatství a štěstí, tvaroh rodinnou pohodu a ovocné náplně zase plodnost.

Ingredience na svatební koláčky

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 15 g droždí
  • Citronová kůra (z 1 citronu)
  • Špetka soli

Postup přípravy svatebních koláčků

  1. Droždí rozmíchejte v teplém mléce spolu s cukrem a nechte chvíli kynout.
  2. V míse smíchejte mouku, sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Přidejte vejce, moučnou směs a kynuté droždí s mlékem. Promíchejte.
  4. Vzniklé těsto zpracujte dohladka a nechte kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Vzniklé těsto zpracujte dohladka a nechte kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Kynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rozválejte na tloušťku zhruba 1 cm.
  7. Vytvářejte kulaté koláčky o průměru asi 6-8 cm.
  8. Položte koláčky na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Přikryjte je utěrkou a nechte kynout dalších 20-30 minut.
  10. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud nejsou koláčky zlatavě hnědé.

Moravské koláčky jsou dokonalé pro jakékoliv slavnostní pohoštění nebo všední den. S našimi recepty nešlápnete vedle!