Plněný sladký rohlík – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 200 ml vlažné mléko
  • 20 ml vlažná voda
  • 1 lžíce cukru (10 g)
  • 10 g sušené droždí (21 g čerstvé droždí)

…necháme 10 nabobtnat droždí!

Pak přidáme:

  • 2 PL oleje
  • 1 ks vejce
  • 50 g cukr
  • ⅓ čajová lžička soli
  • 750-800 g hl. mouky

….hněteme 10-15 min

….NECHÁME KYNOUT 1-2 H

Postup:

  1. Pak z těsta uděláme 10 stejných dílů, které vyválíme na cca 3 mm tenké pláty, které na sebe postupně vkládáme, nezapomenout každý plát těsta potřít změklým máslem (cca 250-300 g)!
  2. Poté vyválíme velký plát o tloušťce 5-6 mm, a rozkrájíme na 24-25 stejně velkých trojúhelníků.
  3. Na náplň vařené kondenzované mléko 300 g (nebo nutella, marmeláda, nebo jen tak na sucho, jak to mají rádi francouzi)
  4. Od středu ke špičce potřeme máslem či vajíčkem, aby se pak croissant v troubě nerozlepil, postupně rolujeme k užší straně.
  5. Vkládáme na pečící papír, potřeme žloutkem, necháme ještě 15 minut v teple kynout.
  6. Pečeme na 180 °C asi 25 – 30 min.
  7. Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.