Plněný sladký rohlík – nejlepší recept
Suroviny:
- 200 ml vlažné mléko
- 20 ml vlažná voda
- 1 lžíce cukru (10 g)
- 10 g sušené droždí (21 g čerstvé droždí)
…necháme 10 nabobtnat droždí!
Pak přidáme:
- 2 PL oleje
- 1 ks vejce
- 50 g cukr
- ⅓ čajová lžička soli
- 750-800 g hl. mouky
….hněteme 10-15 min
….NECHÁME KYNOUT 1-2 H
Postup:
- Pak z těsta uděláme 10 stejných dílů, které vyválíme na cca 3 mm tenké pláty, které na sebe postupně vkládáme, nezapomenout každý plát těsta potřít změklým máslem (cca 250-300 g)!
- Poté vyválíme velký plát o tloušťce 5-6 mm, a rozkrájíme na 24-25 stejně velkých trojúhelníků.
- Na náplň vařené kondenzované mléko 300 g (nebo nutella, marmeláda, nebo jen tak na sucho, jak to mají rádi francouzi)
- Od středu ke špičce potřeme máslem či vajíčkem, aby se pak croissant v troubě nerozlepil, postupně rolujeme k užší straně.
- Vkládáme na pečící papír, potřeme žloutkem, necháme ještě 15 minut v teple kynout.
- Pečeme na 180 °C asi 25 – 30 min.
- Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.