Poctivá domácí vepřovka – zavařené vepřové maso – nejlepší recept
Suroviny:
- Cca 1,5 kg vepřová plec nebo kýta
- Cca 0,5 kg vepřový bok (bůček)
- 2 KL soli
- 2 KL pepře
- 2 KL ml. papriky
- 2 KL majoránky
- 2 KL mletý kmín
- 6 stroužků česneku
- panák vodky nebo rumu
Postup:
- Obě masa nakrájíme na kostičky (já krájím na cca 2×2 cm), vložíme do mísy.
- Osolíme, opepříme, přidáme mletou sladkou papriku, majoránku, prolisovaný česnek, mletý kmín a vodku.
- Důkladně promícháme.
- Do umytých, osušených sklenic vkládáme lžící maso, uplácáme, aby tam nebyl zbytečný vzduch.
- Dolijeme vodu 1 cm pod okraj sklenice (tip: je dobré nechat v kastrolku ve vodě vyvařit vepřové kůže, po ztuhnutí pak udělá ve sklenici krásnou krustu ze sádla a je to hlavně chutnější).
- Hranu sklenice důkladně otřeme, aby byla suchá a uzavřeme víčkem (já víčka vyvařuji ve vodě, aby se zlikvidovaly případné bakterie, které způsobují kažení potravin ve sklenici).
- Sklenice dáme do velkého kastrolu, nalijeme vodu tak, aby byla kousek pod hranu sklenice.
- Dáme na sporák a 2 hodiny na velmi mírném plameni vaříme.
- Druhý den (po 24 hodinách) proces opakujeme a postačí 1 hodinu povařit.
Info: V konzervárnách se používá sterilace při teplotě 120 °C, v domácích podmínkách je nutné potraviny sterilovat dvakrát s časovým odstupem. Maso zavařujte první den 2 hodiny při 100 °C, nechte vychladnout a po 24 hodinách zavařujte opět při 100 °C alespoň hodinu. Zničí se tím všechny bakterie, jejich spory a případně vzniklý botulotoxin (jedná se o látku bílkovinné povahy citlivou na vysoké teploty).