Recepty z vepřového – panenka, pečeně, guláš, plec, kýta a další

Vepřová pečeně recept

Pokud jste se přišli inspirovat recepty na vepřové maso, jste na správném místě. V tomto článku vás seznámíme s vařením z vepřového masa a podělíme se s vámi o spoustu oblíbených receptů z vepřového masa. Jaké jsou ty nejlepší recepty z vepřového masa?

Recepty na vepřové maso patří k našim nejoblíbenějším, například naše pečená vepřová krkovice, segedínský guláš a šťavnatá grilovaná vepřová panenka. Řekli jsme si, že vám vše vysvětlíme, abyste se i vy mohli stát odborníky na vepřové maso. Naopak pokud máte doma hovězí maso připravte si tradiční svíčkovou omáčku. Pečená svíčková potěší jakbysmet.

Co je to vepřové maso?

Vepřové maso se označuje jako maso z domestikovaného prasete. Je to vlastně nejkonzumovanější maso na světě. Existuje mnoho různých druhů vepřového masa a způsobů jeho přípravy.

Je používáno v mnoha kuchyních po celém světě. Je možné z něj připravit třeba skvělé Kung pao.

Jak na křehké a měkké vepřové maso

Některé kusy vepřového masa jsou přirozeně křehčí než jiné. Křehčí jsou obvykle kusy s větším množstvím tuku než kusy libovější. Aby bylo vepřové maso měkké a křehké, doporučujeme několik věcí.

  • Sůl – Sůl je opravdu skvělý a levný způsob, jak nejen přidat chuť, ale také pomoci rozložit vepřové maso, aby se lépe žvýkalo a trávilo.
  • Zkřehčování – Zkřehčování vepřového masa paličkou na maso je dalším skvělým způsobem, jak rozbít tuhá vlákna uvnitř některých kusů vepřového masa. Dbejte na to, abyste to udělali před vařením, ne až po něm.
  • Nepřevařte – Pokud vepřové maso převaříte, riskujete, že bude tvrdé a špatně se bude žvýkat. Proto si hlídejte vnitřní teplotu.
Vepřová pečeně
Tajemstvím správné přípravy masa je pomalá příprava a kvalitní koření.

Šťavnatá vepřová panenka – recept

Zde je nejlepší recept na grilovanou vepřovou panenku, která je nasucho potřená kouřovým kořením, marinovaná ve sladké barbecue sójové omáčce a grilovaná do šťavnaté dokonalosti.

Ingredience na šťavnatou vepřovou panenku

  • 900 g vepřové panenky
  • 1 lžička uzené papriky
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1,5 lžičky hrubé soli
  • 1 lžíce mletého česneku
  • ¾ šálku BBQ omáčky jakéhokoli druhu
  • ¼ šálku sójové omáčky nebo tamari
  • 900 g oloupané mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • ¼ šálku sójové omáčky

Postup na šťavnatou vepřovou panenku

  1. Vepřovou panenku osušte papírovou utěrkou.
  2. V malé misce smíchejte suché přísady na potírání a poté okořeňte vepřovou panenku ze všech stran. Vetřete je rukama.
  3. Přísady na marinádu vyšlehejte v samostatné misce. Poté marinádu nalijte do velkého sáčku. Do sáčku vložte nasucho potřené vepřové panenky a ujistěte se, že jsou zcela ponořené. Sáček uzavřete a nechte vepřové maso marinovat v chladničce alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
  4. Když je maso připraveno k přípravě, rozehřejte gril.
  5. Když je gril předehřátý, opatrně postříkejte grilovací rošty trochou spreje na vaření (pozor, může dojít ke vznícení plamenů) a opékejte vepřové panenky na přímém žáru 2 minuty z každé strany.
  6. Poté otočte ½ hořáků na nízký žár a přesuňte vepřovou panenku na stranu s nízkým žárem, přičemž hořáky na druhé straně nechte zapnuté na vysoký žár.
  7. Vepřovou panenku grilujte přibližně 12 minut a v polovině grilování ji obraťte. Pomocí teploměru na maso zkontrolujte vnitřní teplotu vepřového masa. Mělo by dosáhnout vnitřní teploty alespoň 145 °C.
  8. Sundejte ji z grilu a nechte alespoň 5 minut odpočívat.
  9. Vepřovou panenku nakrájejte ostrým nožem na plátky a podávejte ji s grilovanou mrkví.
Vepřový guláš
Vepřový guláš je vynikající díky kombinaci vepřového masa a pálivé papriky.

Vepřový guláš s bylinkovým knedlíkem – recept

Připravte si skvělý recept na vepřový guláš, který můžete snadno zamrazit, když vás tlačí čas, avšak chcete si pochutnat na guláši.

TIP: Knedlík je skvělou přílohou také k pečené kachně.

Ingredience na vepřový guláš

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ kg vepřové panenky nakrájené na proužky
  • 2 cibule nakrájené na tenké klínky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1-2 lžíce uzené papriky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 plechovky nakrájených rajčat
  • 1 lžíce cukru
  • 3 nakrájené papriky
  • 250 g hladké mouky
  • 140 g rozdrobeného sušeného masa
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • Malý svazek oregana, většina listů nasekána

Postup na vepřový guláš

  1. Ve velké pánvi rozehřejte polovinu oleje a 4-5 minut na něm smažte vepřové maso, dokud nezhnědne.
  2. Jakmile je hotové, vyjměte ho a dejte stranou. Možná budete muset tento postup provádět po částech.
  3. Na zbylém oleji smažte cibuli 8-10 minut, dokud nezměkne a nezačne hnědnout. Poté přidejte česnek a papriku a smažte ještě 1-2 minuty.
  4. Vraťte vepřové maso na pánev a přilijte vývar, rajčata a cukr.
  5. Přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte 20-30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Na přípravu knedlíků smíchejte všechny ingredience kromě nenasekaných lístků oregana s takovým množstvím studené vody, abyste vytvořili těsto podobné šišce.
  7. Vyválejte přibližně 30 kuliček velikosti vlašského ořechu. Papriky vmíchejte do guláše. Vložte knedlíky, přikryjte pánev pokličkou a vařte 25-30 minut, dokud se knedlíky nenafouknou.
  8. Nechte je vychladnout a zmrazit až na 2 měsíce nebo je podávejte posypané rezervovaným oreganem a trochou zakysané smetany.
  9. Pokud jsou knedlíky zmražené, rozmrazte je a znovu ohřívejte v mikrovlnné troubě na střední teplotu 4-6 minut pro jednu porci, pro větší porce i déle, nebo opatrně na přikryté plotýnce, dokud nejsou horké.

Vepřová pečeně recept

Vepřová pečené plná masa, zeleniny a chuti je vydatné a chutné jídlo, které jistě zažene zimní chlad. Jeho příprava je jednoduchá a nasytí celý dav.

Ingredience na vepřovou pečeni

  • 1,3 kg vepřové plece
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • Sůl
  • Černý pepř
  • 2-4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 plátky slaniny, nakrájené na kousky
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce česneku, mletého
  • 2 šálky mrkve nakrájené na kousky o velikosti 1/2 palce
  • 1 šálek celeru,
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušených tymiánových lístků
  • 1/2 lžičky sušených lístků rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 šálku sušených švestek bez pecek, nakrájených na kousky
  • 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
  • 1 šálek pastináku, oloupaný a nakrájený na kostičky
  • 2-3 lžíce nasekané petrželky

Postup na vepřovou pečeni

  1. V míse promíchejte vepřové maso s moukou, 2 lžičkami soli a 1 lžičkou černého pepře, aby se rovnoměrně obalilo, a přebytečné množství oklepejte.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a na středním plamenu na něm po částech opékejte vepřové maso, aniž byste ho tlačili, asi 7-9 minut. Podle potřeby přidejte další olej.
  3. Propečené maso přendejte děrovanou lžící do mísy a dejte stranou. Vyjměte kapalinu z pánve a vyhoďte ji.
  4. Ve stejném hrnci za častého míchání opečte slaninu, dokud nebude křupavá.
  5. Přendejte ji do mísy s vepřovým masem.
  6. Snižte teplotu na střední a na slaninovém výpeku za občasného míchání osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer do měkka.
  7. Přidejte do hrnce víno, pokračujte v dušení a seškrabujte hnědé kousky na dně hrnce, dokud se tekutina téměř nevypaří.
  8. Přidejte hovězí vývar, rajčatový protlak, opečené vepřové maso, slaninu, tymián, rozmarýn, bobkové listy, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky černého pepře.
  9. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 45 minut.
  10. Vmíchejte sušené švestky, brambory a pastinák, přiklopte a vařte 45 minut za občasného míchání, aby se nepřichytily.
  11. Pokud chcete směs řidčí přidejte více hovězího vývaru nebo vody, abyste dosáhli požadované konzistence.
  12. Podle potřeby upravte množství soli a pepře. Naberte do jednotlivých misek, ozdobte petrželkou a podávejte.
Vepřová panenka
Z vepřového snadno připravíte i vynikající steak, stačí přidat čerstvé bylinky.

Vepřové na houbách – recept

Tyto vepřové kotlety s houbovou omáčkou jsou mou variací na luxusní jídlo z restaurace. Hotové jídlo ozdobte čerstvou petrželkou, pažitkou nebo lístky tymiánu.

Ingredience na vepřové na houbách

  • 900 g vykostěných vepřových kotlet
  • ½ lžičky papriky
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • ¼ šálku másla, rozděleno
  • 1 balení čerstvých žampionů nakrájených na plátky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky hovězího vývaru

Postup na vepřové na houbách

  1. Okořeňte obě strany vepřových kotlet paprikou, solí a pepřem.
  2. Rozpalte velkou pánev na středně vysokém ohni; přidejte 2 lžíce másla.
  3. Kotlety opékejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou uprostřed růžové, 2 až 4 minuty z každé strany.
  4. Vepřové kotlety vyjměte z pánve a dejte stranou.
  5. Na téže pánvi na středním plamenu rozpusťte zbývající máslo.
  6. Přidejte houby a vařte je, dokud nezezlátnou a neodpaří se přebytečná vlhkost, asi 5 minut.
  7. Přidejte česnek a hořčici; vařte, dokud česnek nezačne vonět, asi 1 minutu.
  8. Do pánve přidejte mouku a mícháním odstraňte případné hrudky.
  9. Pomalu přidávejte hovězí vývar a šlehejte, dokud se nevstřebá.
  10. Dochuťte solí a pepřem. Snižte teplotu na střední a za častého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 5 minut. Znovu zkontrolujte koření.
  11. Vraťte vepřové kotlety na pánev a vařte, dokud se neohřejí, asi 1 minutu. Podávejte horké.
Vepřová plec recept
K pečenému vepřovému se nejlépe hodí čerstvě připravený salát.

Vepřová panenka ve slanině – recept

Tato vepřová panenka obalená ve slanině je jedním z těch zázračných receptů, k jejichž přípravě stačí pouze 4 ingredience: vepřové maso, slanina, med a olivový olej. Vepřové maso stačí opéct, pak zabalit do slaniny, pokapat medem a upéct.

Ingredience na vepřovou panenku ve slanině

  • 8 až 10 plátků proužkované slaniny
  • 500 g vepřové panenky, pokojové teploty
  • Sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu

Postup na vepřovou panenku ve slanině

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Slaninu položte svisle na prkénko a mírně ji překryjte. Slaniny by mělo být tolik, aby po srolování obepínala celou délku vepřového masa.
  3. Vepřové maso osolte a opepřete.
  4. Tenký konec řízku zastrčte pod sebe, aby bylo vepřové maso od konce ke konci zhruba stejně tlusté.
  5. Na pánvi odolné vůči troubě rozehřejte na vysokém plamenu olej.
  6. Vepřové maso opečte ze všech stran, dokud pěkně nezhnědne. Nebojte se, že se propeče, půjde do trouby.
  7. Vypněte oheň, vyjměte vepřové maso a nechte ho vychladnout natolik, aby se s ním dalo manipulovat.
  8. Vepřové maso položte na naaranžovanou slaninu na konec, který je vám nejblíže.
  9. Pomocí dlouhého nože nadzvedněte slaninu pod vepřovým masem a srolujte vepřové maso tak, aby se slanina obtočila kolem řízku.
  10. Na konci položte slaninu švem dolů.
  11. Pomocí nože přeneste slaninu zpět na pánev.
  12. Pokapejte medem a potřete ho po celé ploše.
  13. Přeneste pánev na 25 minut do trouby a pečte vepřové maso, dokud vnitřní teplota nedosáhne 65 °C.
  14. Po 20 minutách pečení potřete slaninu šťávou z pánve, přičemž vytřete velké množství medu a šťávy, která se na pánvi nahromadila.
  15. Vyndejte z trouby a nechte ji 5 minut odpočívat.
  16. Těsně před podáváním ji ještě jednou opečte.
  17. Při podávání nakrájejte slaninu na silné plátky. Podávejte se zbylou šťávou z pánve.