Rajská omáčka s masovými kuličkami – nejlepší recept

Není nad českou klasiku. Co takhle rajská? Každý hospodyňka ráda vykouzlí českou klasiku třeba na nedělní oběd. S tímto receptem to zvládne raz dva. Nejlepší na tom je, že rajskou lze podávat jak s knedlíkem, tak s těstoviny.

Rajská je prostě parádní, někdo ji má rád s masovými koulemi, někdo dává přednost poctivému plátku hovězí. Tento recept na rajskou omáčku je s masovými koulemi a houskovým knedlíkem.

Suroviny:

Masové koule:

  • Strouhanka
  • Sůl
  • 500 g mletého masa
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • Chilli (pokud nemáte rádi pikantní, tak nedávejte)
  • Mletá sladká paprika

Omáčka :

  • 4 ks hřebíček
  • 8 kuliček černého pepře
  • 3 ks cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 2 konzervy rajčatový protlak
  • Sladký kečup
  • Sůl
  • 2ks bobkový list
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 lžíce cukru
  • Špetka tymiánu

Houskový knedlík :

  • 500 g hrubé mouky
  • Kostka droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 hrnek teplé vody
  • 2 ks housky z předešlého dne

Postup přípravy :

Masové koule – všechny ingredience smícháme, strouhanku přidáváme dle potřeby, aby nebyly koule příliš měkké. Vytvarujeme koule, dáme v pekáčku na oleji péct na cca 30 minut na 190 c. ( můžete buď pak přímo nandavat z pekáčku, já po upečení vkládám do hotové omáčky, jsou pak křehčí.

Houskový knedlík – do mísy dáme mouku, droždí a teplou vodu, až droždí naboptná, začneme mísit, přidáme sůl a nakrájené housky na kostky. 

Těsto necháme 20 kynout na teplem místě. Poté vyválíme knedlíky. Vaříme ve vroucí vodě, z každé strany 10 minut. Po vyjmutí, knedlík propíchat, aby se neslil.

Rajská omáčka – v hlubokém hrnci si na másle případně na oleji osmahneme cibulku nakrájenou na jemno dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), necháme provoňet, pak zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, zamícháme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme rozkvedlanou hladkou mouku ve vodě. Chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Omáčku necháme zhoustnout a necháme 20 minut povařit na mírném stupni (jen ať jemně klokotá). Ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, sůl nebo cukr. Omáčku pak přecedíme přes síto do jiného hrnce. Koření a cibuli z cedníku vyhodíme.