Rychlokompot z jablek podle maminky – nejlepší recept
Tohle je vůně z mého dětství. Takto totiž připravovala jablečný kompot moje prababička, babička a i maminka. Pokud máte krásná jablka, určitě je neloupejte, byla by to škoda.
Suroviny:
- 1 kg jablka
- 1,3 l voda
- 8 ks hřebíček
- 1 celá skořice
- 3 lžíce cukr krystal
- 1 KL citronové šťávy
- trochu nastrouhané omyté a čisté citronové kůry
Postup:
- Dobře omytá jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na osminky (půlměsíčky).
- Ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla, vložíme do kastrolu, zalijeme vodou s cukrem, hřebíčkem a skořicí, citronovou kůrou a přivedeme k varu a vaříme cca 7 minut. Přitom dbáme, aby se nerozvařila a příliš nezměkla.
- Kompot uložíme v chladničce a podáváme k různým pokrmům.
- Podáváme vychladlé spolu se šťávou z kompotu.
Pozn.: já takto uvařený jablečný kompot ještě za horka dám do zavařovacích sklenic, pečlivě uzavřu víčkem, dám dnem vzhůru na cca 3 minuty. Vychladlé dám do lednice, kde vydrží v takto uzavřených sklenicích déle.
Určitě vyzkoušejte: Šťávu z jablek slijte do džbánku, přidejte rum a zahřejte se báječným jablečným punčem.