Rychlokompot z jablek podle maminky – nejlepší recept

Close

Tohle je vůně z mého dětství. Takto totiž připravovala jablečný kompot moje prababička, babička a i maminka. Pokud máte krásná jablka, určitě je neloupejte, byla by to škoda.

Suroviny:

  • 1 kg jablka
  • 1,3 l voda
  • 8 ks hřebíček
  • 1 celá skořice
  • 3 lžíce cukr krystal
  • 1 KL citronové šťávy
  • trochu nastrouhané omyté a čisté citronové kůry

Postup:

  1. Dobře omytá jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na osminky (půlměsíčky).
  2. Ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla, vložíme do kastrolu, zalijeme vodou s cukrem, hřebíčkem a skořicí, citronovou kůrou a přivedeme k varu a vaříme cca 7 minut. Přitom dbáme, aby se nerozvařila a příliš nezměkla. 
  3. Kompot uložíme v chladničce a podáváme k různým pokrmům.
  4. Podáváme vychladlé spolu se šťávou z kompotu.

Pozn.: já takto uvařený jablečný kompot ještě za horka dám do zavařovacích sklenic, pečlivě uzavřu víčkem, dám dnem vzhůru na cca 3 minuty. Vychladlé dám do lednice, kde vydrží v takto uzavřených sklenicích déle. 

Určitě vyzkoušejte: Šťávu z jablek slijte do džbánku, přidejte rum a zahřejte se báječným jablečným punčem.