Rýže pulao / pilaf – nejlepší recept
Suroviny:
- 500g basmati rýže ( nejlépe z Lídlu)
- 1 cibule nakrájet na drobno
- 2 stroužky nastrouhat/rozmačkat
- 1 hrnek zmraženého hrášku
- 3 pol lžíce Olej nebo máslo Ghí
- Sůl dle chuti já dávám půl polévkové lžíce
- 1 badyán
- 1 bobkový list
- 1 kávová lžička cumin semínek ( není to kmín)
- 5 semínek zeleného kardamomu
- 1ks celé skořice
- 1/2 kávové lžičky kurkumy
- 5 ks hřebíčku
- špetka šafránu namočená v teplé vodě( nemusí být) dává rýži pouze krásnou vůni.
- Vody tak 2-3 polévkové lžíce
Postup:
Rýži namočíme na 30 min poté slijeme a propláchneme. Voda z rýže nemusí být úplně čirá, ve větším hrnci osmahneme na Ghí cumin semínka, přidáme nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek cibuli jen do sklovita ne osmažit, přidáme mražený hrášek, necháme tak dvě minuty restovat poté přidáme ostatní celé koření zatím bez kurkumy a šafránu..znovu necháme chviličku restovat dokud není cítit aroma z koření..poté přidáme opláchnutou rýži, kurkumu a vodu se šafránem a osolíme. 500 g rýže zalijeme 2 a 1/2 hrnku vody o 250 ml.. Zakryjeme alobalem a na alobal poklici..po cca 8-10 minutách odkrýt a promíchat..pokud se zdá rýže tvrdá ještě 1-2 min zakrýt a nechat vařit. Záleží na typu varné desky, já dělám na plynu na středně silném plameni. Pokud je rýže měkká již po 8-10 min..vidličkou načechrat, vypnout sporák a nechat ještě 5 min odpočinout..dobrá jako příloha, ale i samotná.Dají se přidat opražené kešu oříšky nebo sušené švestky, rozinky ale i jiná zelenina, kdo má co rád.