Slepičí polévka s hráškovou sedlinou – nejlepší recept
21. 3. 2008
- Čtvrtka slepice
- 80 g kořenové zeleniny
- kousek cibule
- 1 celý pepř
- 1 zrnko nového koření
- sůl
- sedlina: 1 vejce, 0,5 dcl mléka, lžíce sterilovaného hrášku, sůl, máslo na vymaštění kastrolku
Očištěnou slepici vložíme do 1,5 l studené vody, přivedeme k varu, přidáme sůl, koření a na velmi malém plameni vaříme 2–3 hodiny, až je slepice měkká. Dvacet minut před koncem varu přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Měkkou slepici vyjmeme, maso nakrájíme na kostičky, rozdělíme na talíře a přidáme na kostičky nakrájenou sedlinu a mrkev. Vývar ze slepice přecedíme přes hustý cedník, přihřejeme k varu, přisolíme, nalijeme na talíře a hned podáváme. Polévku můžeme zlepšit několika lžícemi šery nebo jiného kořeněného vína.
Příprava hráškové sedliny: Vejce rozšleháme se solí a mlékem, vmícháme okapaný hrášek, nalijeme do máslem vymaštěného kastrolku, příklopíme pokličkou a vaříme v páře asi 20 minut, až sedlina ztuhne.