Slepičí polévka s hráškovou sedlinou – nejlepší recept

21. 3. 2008

  • Čtvrtka slepice
  • 80 g kořenové zeleniny
  • kousek cibule
  • 1 celý pepř
  • 1 zrnko nového koření
  • sůl
  • sedlina: 1 vejce, 0,5 dcl mléka, lžíce sterilovaného hrášku, sůl, máslo na vymaštění kastrolku

Očištěnou slepici vložíme do 1,5 l studené vody, přivedeme k varu, přidáme sůl, koření a na velmi malém plameni vaříme 2–3 hodiny, až je slepice měkká. Dvacet minut před koncem varu přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Měkkou slepici vyjmeme, maso nakrájíme na kostičky, rozdělíme na talíře a přidáme na kostičky nakrájenou sedlinu a mrkev. Vývar ze slepice přecedíme přes hustý cedník, přihřejeme k varu, přisolíme, nalijeme na talíře a hned podáváme. Polévku můžeme zlepšit několika lžícemi šery nebo jiného kořeněného vína.

Příprava hráškové sedliny: Vejce rozšleháme se solí a mlékem, vmícháme okapaný hrášek, nalijeme do máslem vymaštěného kastrolku, příklopíme pokličkou a vaříme v páře asi 20 minut, až sedlina ztuhne.