Vířivka pro dva – levně i nafukovací

Vířivky se stávají dnes stále více běžnou součástí většiny domácností. Kromě příjemné masáže a prohřátí celého organismu uvolňují z člověka stres a poskytnou mu patřičné uvolnění. Strávený čas ve vířivce pomáhá na bolest kloubů a zad. Jak vybrat vířivku levně a kde ji pořídit?

Na trhu existuje celá řada druhů vířivek, které se liší počtem trysek a materiálem, ze kterého jsou vyrobené. Jak vybrat tu, která bude splňovat všechny vysněné parametry člověka, který si ji kvůli vysoké ceně touží pořídit již několik let?

Vířivka a whirpool – jaký je v tom rozdíl

Často není úplně jasný rozdíl mezi vířivkou (jacuzzi) a zařízením s názvem whirlpool. Obě tato hydromasážní zařízení bývají vzájemně zaměňována.

Whirlpool – je spíše malý bazén vybavený sedačkami, na kterých lze i ležet. Všude možně ústí masážní trysky, které poskytnou příjemnou a účinnou uvolňující masáž. Je určen pro pobyt více lidí najednou. Nejčastěji ho mají v hotelech, penzionech a na podobných místech jako jsou např. wellness centra. Je možné ho však mít i doma jako soukromý masážní bazén.

Vířivky a vířivé vany – mají menší rozměry, uživatel v nich většinou sedí sám a užívá si podvodní trysky i příjemnou perličkovou masáž. Vířivky se nabízí v mnoha tvarech, jsou vybavené odlišným počtem trysek a různými funkcemi. Takovou je například vířivka Baumax.

Ať už si člověk užívá jedno či druhé zařízení, lze očekávat dokonalou relaxaci a uvolnění ať už v plavkách CalzedoniaZaful plavkách nebo Tezenis plavkách. Díky teplé vodě dojde k uvolnění ztuhlého svalstva, podpoří se tak krevní oběh a uleví se bolestivým kloubům. Působení tlaku vodního proudu na tkáně a orgány lidského těla zajišťuje právě onen masážní účinek. 

Posílí se tak kardiovaskulární systém, usnadní detoxikace a v neposlední řadě taková koupel přinese člověku i psychické uvolnění. Lze pořídit i levné varianty vířivek například na Mountfield e-shopu nebo na Lidl shopu.

Vířivka pro dva – jak ji vybrat

Vířivka tvoří dnes bezpochyby součást řady domácností. Není pouze venku na zahradě, nýbrž stále častěji bývá v samém interiéru domů. Oblíbenost získala zejména díky pozitivnímu vlivu na mysl a na klouby a bolavá záda. Jak vybrat tu vhodnou?

První otázka by měla směřovat zejména na to, jakou velikost by vířivka měla mít. Dobré je vzít v potaz, kolik osob bude vířivku využívat. Člověk by měl myslet i na situaci, kolik lidí se do vířivky vejde, pokud dorazí návštěva. 

Má-li vířivka sloužit převážně na masáž zad, pak by se mělo jednat o takovou, kde bude větší počet sedů. Jestliže člověk chce uspokojit masáží celé tělo včetně nohou, pak by měl sáhnout po vířivé vaně s lehy.

Je na místě myslet i na technickou stránku věci při pořízení vířivky. Je jedno, zda bude vířivka v interiéru nebo na zahradě. V některých případech je možné ji zapustit do země. Důležité je, aby byla v dosahu zdroje elektřiny a vody.

Typy vířivek 

Ve většině případů vybírá zákazník ze 2 možných variant. Jednou z nich nafukovací model, který bývá zpravidla levnější. Další variantou jsou pevné vířivky, které jsou vyrobeny z nejrůznějších materiálů. Takovým příkladem je akrylátová vířivka. 

Nafukovací vířivka – Lidl 

Cena za pořízení nafukovací vířivky je daleko nižší než při koupi pevné vířivky. Takovou nafukovací vířivku lze pořídit například v Lidlu. Nafukovací vířivka Lidl má menší hmotnost, snadno ji člověk zprovozní a může její místo stále měnit. Další je například nafukovací vířivka Mountfield. 

Nafukovací vířivky se zpravidla užívají pouze po sezónu. U některých je to možné po celý rok, náklady za provoz se však rapidně zvýší. Je třeba myslet na ohřev vody, protože teplá voda se zde neudrží po tak dlouho dobu.

A jak ji zprovoznit? Je to velmi snadné. Po nákupu se rozbalí, nafoukne a napustí vodou. Poté je možné ji začít naplno využívat a vyhřát až na 40 stupňů. 

Akrylátová vířivka

Akrylátová vířivka je nejčastějším typem pevné vířivky. Používají se zejména po celý rok, a proto jsou vyrobeny z kvalitních materiálů. V zásadě je ale možné si vířivku obložit čímkoliv, například dřevem. Důležitá je kvalita materiálu zevnitř vířivky. 

I zde platí pravidlo, že podezřele levné produkty nasvědčují o ne tak kvalitním materiálu. Proto se doporučuje si prostudovat jednotlivé materiály, které byly na výrobu použity. Kvalita materiálu se pak promítá do životnosti. 

Unikátem jsou dřevěné vířivky ve tvaru sudu. Nejčastěji se s nimi člověk setká ve wellness rezortech v horách. Bývají ve většině levnější variantou než keramické vířivky. 

Nafukovací vířivka se solinátorem 

Čím dál větším hitem je nafukovací vířivka se solinátorem. Svou oblibu získala zejména díky slané vodě, kterou vyrábí za pomoci rozpouštění chloridu sodného. Součástí takové vířivky je elektrolytická jednotka, která štěpí chlór. 

Nafukovací vířivka se solinátorem kromě zmíněné slané vody také účinně ničí vzniklé bakterie a voda v bazénu je tak čistá. I samotná údržba vířivky je snadnější, protože elektronické změkčení vody napomáhá k poklesu růstu vodního kamene na spirále.

Vířivka do vany 

Pokud je však člověk sám a nechce se mu utrácet mnoho peněz na nákup vířivky, může zkusit alternativu v podobě vířivky do vany. Jedná se o masážní podložku, která se před koupelí vloží do vany a poskytne patřičné uvolnění obdobně jako vířivka na balkoně. Nepodobá se to sice zážitkům z aquaparku, ale na relax je to jako stvořené.

Vířivka na balkon – jak se o ni starat 

Stejně jako o SUV je třeba se starat i o vířivku. Každá vířivka vyžaduje pořízení kvalitní filtrace, díky které bude voda stále čistá. Některé nafukovací vířivky na balkon mají filtraci v balení. Takovým příkladem je nafukovací vířivka Mountfield.

Kartušové filtrace se hodí pro všechny typy malých bazénů. Jsou sice méně kvalitní, ale výkonné. U vířivky Intex je třeba častěji měnit filtry a provádět celkové čištění.

Pískové filtrace jsou součástí dražších vířivek. Na rozdíl od kartušové filtrace jsou pískové daleko dražší. Snadnější je u nich i údržba, a ta se provádí tak, že se jednou za rok vymění filtrační písek.  

Mít doma na balkoně vlastní vířivku je snem mnoha lidí. Koupě vířivky je ale nákladnou záležitostí.

Vířivka pro dva – jaké zvolit trysky

Vířivku pro dva využívají zejména zamilované páry, které si k relaxaci vypijí sklenku šampaňského a doplní vitamíny na kousky nakrájeným ovocem nebo veganskou večeří. Takový zážitek je možné zažít v různých privátních salonech společně se saunou nebo právě z pohodlí domova.

Každá vířivka má různý počet trysek. To záleží na úkolu, který má vířivka uživatelům poskytnout. Pokud má jen masírovat záda, je jasné, že počet trysek bude menší než v případě masírování celého těla. Nejčastěji je počet trysek od 30 do 80 kusů

V případě dražších variant jako jsou akrylátové vířivky jsou trysky podsvícené. To přidá romantický podtón při vířivce pro dva. Proudové trysky jsou ideální pro masáž kloubů a svalů, vzduchové naopak pro povrchovou masáž. 

TIP: Pokud se chcete zrelaxovat a nemáte prostor na výřivku, můžete zvážit koupi masážního relaxačního křesla.

Vířivky levně 

Při pořizování vířivky hraje důležitou roli i její cena. Pořídit vířivku levně chce zkrátka každý. Za nejlepší cenu jsou bez pochyb po sezóně. Nejvyšší ceny naopak před nebo v sezóně. Lze pořídit vířivku levně?

K levnějším variantám patří nafukovací typy například vířivka Intex. Jejich životnost není dlouhá, za to na několik sezón určitě vydrží. Cena se pohybuje v průměru kolem 8 000 Kč. Ty nejlevnější jsou většinou určeny pouze pro dva. Jedná-li se o vířivku, ve které se bude koupat celá rodina, cena za takovou šplhá až na 50 000 Kč

Cena za pevné vířivky je v daleko vyšších hodnotách. Průměrná cena se pohybuje od 70 000 do 100 000 Kč. V takových případech se vyplatí si udělat zastřešení vířivek. 

Tak či tak je možné pořídit obě varianty vířivek na bazaru. Bazar vířivek probíhá na běžných webových stránkách nebo na Facebooku od soukromých osob, které je už nevyužijí. Některé lze sehnat za poloviční cenu. Do vyhledávače stačí zadat venkovní vířivka bazar a objeví se všechny nabídky.

Nafukovací vířivky lze sehnat i ve výprodejích. To se děje zejména mimo sezónu, kdy prodejci potřebují uvolnit místo ve skladech, a tak nabízí nafukovací vířivky ve výprodejích. Pokud člověk touží po nějaké, měl by počkat, než skončí sezóna a sehnat vířivku levně.

Zastřešení vířivek 

Sežene-li člověk venkovní vířivku na bazaru, za ušetřené peníze může pořídit zastřešení vířivek. To se hodí zejména pro ty, kteří si chtějí užívat horké vody od jara do podzimu. Zastřešení je možné pořídit buď jako přenosné nebo pevné. 

Přenosná zastřešení jsou ideální. Jedná se o levné a časově nenáročné řešení. Je možné s ním svévolně hýbat a měnit jeho polohu podle polohy vířivky na zahradě. Na druhou stranu se nejedná o velmi stabilní zastřešení, a tak je nutné ho na zimu nebo při silném větru složit. 

Cena za pevné zastřešení nepotěší tolik jako sehnání venkovní vířivky na bazaru. Za to je odolné a stabilní a vydrží mnoho let. Je možné si připlatit za výrobu na míru. To se vyrábí buď s kolejemi, nebo existují i bezkolejové varianty. 

Vonné esence do vířivky

Aby byl zážitek dokonalý, určitě je na místě přidat některou z vonných esencí podle vlastního výběru. Lze zakoupit na vyzkoušení malé balení vonné esence do vířivek 20 ml Chlorito. Nebo zkoušet a testovat jednotlivé vůně. Každá voní jinak a má odlišné terapeutické účinky. 

Ať už člověk zvolí známý Eukalyptus, Citronelu pro úlevu po náročném dni, sladké tóny zralých jahod v esenci Jahoda, Moře evokující pláž a vůni mořské vody nebo Sweet California s vůní zralých jahod, okořeněných hřejivou sladkostí vanilky, nikdy neudělá svým výběrem špatně.

Vždy je třeba esenci dávkovat postupně ve velmi malém množství, aby byla intenzita vůně příjemná. Samozřejmě výběr vonných esencí a spousty dalšího na chlorito.cz je mnohem širší.