Hanácké koláče – frgály – nejlepší recept
Ať už hanácké koláče nebo frgály, je to pořád stejné těsto. Hanácké koláče pekla vždy babička, celá rodina je milovala. Frgály jsou vlastně koláče, jen velkého průměru. Nejčastější nádivkami pak jsou tvarohová, povidlová, maková, někdy marmeládová…
Kvásek
Těsto
Posýpka
Tvarohová nádivka
- 2 kostka tvaroh plnotučný
- 1 lžíce hnědý rum nebo tresť
Maková nádivka
- mletý mák
- moučkový cukr dle potřeby (já dávám cca na jedno balení máku 5 PL cukr moučky)
- vanilkový cukr
- vlažné mléko (až je sypká směs rozmíchaná, opatrně přiléváme vlažné mléko, aby nám vznikla hustější konzistence makové nádivky)
Švestková povidla (recept zde)
Postup:
- Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout teplém místě na cca 20 minut . Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout na dalších 10 minut.
- Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička dávala na klasické plechy, vyložené pečícím papírem.
- Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g). Bochánky přendáme na plech, necháme chvíli vykynout. Pak menší sklenicí apod. bouchnu do středu nakynutého bochánku a vznikne mi koláč. pokud nemáte, pak jednoduše prsty poťapkáme těsto od středu ke krajím. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.
- Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s koláčema – frgálama pečeme každý tak 7 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálů z trouby ještě potřeme lehce okraje máslem.
- Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).
- Pak už stačí jen pocukrovat cukr moučkou a podávat.