Meruňkový koláč – nejlepší recept

21. 3. 2008

  • 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 5 lžic oleje
  • marmeláda
  • marcipán
  • pistáciové oříšky
  • náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 200 ml zakysané smetany, 100 g cukru, 1 lžíce škrobu, čerstvé nebo kompotované meruňky

Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme vejce, olej, jogurt a cukr a promícháme. Spojíme s moukou a vypracujeme hladké těsto. Vložíme ho do vymaštěné a strouhankou vysypané dortové formy, vytvarujeme okraj a zapečeme při 180 °C., až povrch zežloutne. Mezitím smícháme tvaroh s vejcem, smetanou, cukrem a škrobem a směs naneseme na zapečené těsto. Na povrch rozložíme poloviny meruněk a koláč dopečeme při 160 °C. Hotový koláč vyjmeme z formy, okraj potřeme marmeládou, polepíme marcipánovými ozdobami a posypeme nasekanými oříšky.