Makový závin z frgálového těsta – nejlepší recept
Použil jsem těsto na frgály (hanácké koláče), protože je velmi chutné a dobře se s ním pracuje.
Těsto je na 2 záviny
Suroviny:
Kvásek
Těsto
Na potření
Maková náplň
- 100 g mletého máku (je to půl balíčku)
- 100 g moučkový cukr
- mléko dle hustoty
Postup:
- Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat dohladka a nechat vykynout. Ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout dalších 20 minut.
- Mezitím připravíme makovou směs a plech.
- Mletý mák smícháme s moučkovým cukrem 1:1 a vlijeme opatrně mléko, mícháme. Musí vzniknout hmota podobná konzistencí tvarohu, aby se dobře roztírala a aby nevytékala ze závinů.
- Kynuté těsto rozdělíme na bochánky.
- Každý rozválíme do tvaru obdélníků, naneseme vrstvu makové nádivky a srolujeme do závinu, konce zakončíme.
- Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozpuštěnou Herou nebo máslem, můžeme vrch závinu jemně naříznout a necháme v klidu na teplém místě ještě cca 20 minut vykynout.
- Troubu rozehřejeme na 210 – 230° C a pečeme do zlatova.
- Hotové a ještě vřelé záviny pomašlujeme rozpuštěnou herou nebo máslem.
- Necháme zchladnout. Záviny pocukrujeme moučkovým cukrem.