Jednoduchá cibulová polévka – recept – francouzská nebo krémová

Cibulova polevka recept

Cibulová polévka nebo též cibulačka. Osvědčená klasika, jejíž verze najdete v kuchyni snad každého koutu světa. Zasytí, zahřeje, a výborně chutná. Pokud také patříte mezi milovníky cibulové polévky, máme pro vás unikátní výběr těch nejlepších receptů na domácí cibulovou polévku.

Polévky se těší velké oblibě. Česnečka, rajská, květáková polévka nebo třeba cibulačka, kterou se budeme zabývat v tomto článku. Cibulová polévka je například součástí francouzské kuchyně, její verzi ale najdete i v české kuchyni nebo třeba u našich sousedů.

Je jen na vás, jak se rozhodnete polévku připravit. Ať už vás láká francouzská cibulová polévka, babiččina cibulová polévka nebo spíše jednoduchá cibulová polévka, návod najdete vždy u nás.

TIP: Pokud nefandíte cibuli, možná vás osloví spíše česneková polévka.

Cibulová polévka recept

Vynikající cibulačka, která vás postaví na nohy, zachutná každému, a její příprava vám nezabere příliš mnoho času.

Cibulová polévka – ingredience

  • 6 velkých červených nebo žlutých cibulí
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 8 šálků hovězího vývaru, kuřecího vývaru nebo jejich kombinace
  • 1/2 šálku suchého vermutu nebo suchého bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků, několik větviček čerstvého tymiánu NEBO 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce brandy (nepovinné)
  • 8 plátků francouzského chleba nebo bagety
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného sýra Gruyere
  • Strouhaný parmezán na posypání

Cibulová polévka – postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky od kořene ke stonku. Celkem by mělo být asi 10 šálků nakrájené cibule.
  2. V hrnci se silným dnem o objemu 5 až 6 litrů rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a promíchejte ji, aby se pokryla olivovým olejem. Cibuli za častého míchání vařte, dokud nezměkne, asi 15 až 20 minut.
  3. Přidejte zbývající lžíci olivového oleje a máslo a za častého míchání vařte, dokud cibule nezačne hnědnout, asi 20 až 40 minut. Doba se bude lišit v závislosti na vašem hrnci, sporáku a cibuli.
  4. Posypte cukrem (abyste napomohli karamelizaci) a 1 lžičkou soli. Pokračujte ve vaření, dokud cibule dobře nezhnědne, přibližně dalších 10 až 15 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.
  5. Přidejte do hrnce víno nebo vermut a seškrábejte připečené kousky na dně a stěnách hrnce.
  6. Přidejte vývar, bobkové listy a tymián. Přiveďte k varu, hrnec přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte asi 30 minut.
  7. Podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř. Vyhoďte bobkové listy. V případě potřeby přidejte brandy.
  8. Zatímco se polévka vaří, vyložte plech pergamenovým papírem nebo fólií a předehřejte troubu na 205 °C s roštem v horní třetině trouby.
  9. Plátky francouzského chleba nebo bagety lehce potřete z obou stran olivovým olejem.
  10. Vložte je do trouby a opékejte, dokud lehce nezhnědnou, asi 5 až 7 minut. Vyjměte je z trouby.
  11. Toasty otočte a posypte je nastrouhaným sýrem Gruyere a parmezánem. Až se bude blížit čas podávání, vraťte je do trouby a pečte, dokud sýr nebude bublat a lehce zhnědne.
  12. Na talíř polévky naberte polévku a na každou misku polévky přendejte jeden sýrový toast.
Cibulova polevka recept
Cibulová polévka chutná výborně s parmezánem.

Babiččina cibulová polévka – recept

Připravte si doma lahodnou babiččinu cibulovou polévku. Výborně chutná, zahřeje vás, a navíc nádherně voní domovem.

Babiččina cibulová polévka – ingredience

  • 6 cibulí
  • 5-6 sušených červených paprik
  • Olej
  • Sůl
  • Černý pepř

Postup na babiččinu cibulovou polévku

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velké půlměsíce.
  2. Sušené červené papriky dobře omyjte a nakrájejte na velké kousky.
  3. Zeleninu vložte do hrnce a zalijte ji vodou.
  4. Přidejte trochu oleje a dochuťte solí a černým pepřem.
  5. Polévku vařte na mírném ohni, dokud cibule a sušené papriky nezměknou.
  6. V případě potřeby lze cibulovou polévku mírně zahustit lžící mouky, která se rozpustí ve vodě.
  7. Při podávání ji lze dále dochutit octem.

Jednoduchá cibulová polévka – recept

Příprava jednoduché cibulové polévky vám zabere jen chvilku, i tak ale chutná výborně. Vyzkoušejte, a uvidíte.

Jednoduchá cibulová polévka – ingredience

  • 3 cibule, drcené
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 15 g másla nebo oleje
  • 2 kostky zeleninového vývaru
  • 900 ml vody
  • 2 lžičky hnědého cukru – lze použít i bílý
  • 2 brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • 1 lžíce náhodně namíchaných bylinek – koriandr, petržel, kopr
  • Sůl a pepř

Postup na jednoduchou cibulovou polévku

  1. Zapněte varnou desku a do pánve nebo pánve wok na zapálený kruh vložte máslo. Oloupejte a nakrájejte cibuli a přidejte ji na pánev.
  2. Neustále cibulí pohybujte, dokud nezměkne a nezíská zlatohnědou barvu. Když cibule změkne a zhnědne, přidejte rozdrcený česnek a promíchejte.
  3. Ve velké pánvi svařte vodu, přidejte kostky bujónu, bylinky, cukr, sůl a pepř. Poté přidejte směs cibule a česneku.
  4. Nakrájejte brambory a přidejte je do pánve, totéž udělejte s mrkví. Na mírném ohni vařte asi hodinu.
  5. Použijte ruční mixér nebo polévku vložte do samostatného mixéru a mixujte, dokud nezhoustne. Poté ji ještě 10 minut povařte.
  6. Podávejte s opečeným chlebem a taveným sýrem, pochutnejte si.
Cibulova polevka recept
Cibulovou polévku můžete doprovodit opečeným chlebem

Francouzská cibulová polévka – recept

Francouzská cibulová polévka aneb francouzská cibulačka patří mezi ty nejlepší a nejoblíbenější. Připravte si báječnou francouzskou cibulovou polévku s jemnou příchutí vína.

Francouzská cibulová polévka – ingredience

  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 kg cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžička cukru
  • 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1,3 l horkého silně aromatického hovězího vývaru
  • 4-8 plátků bagety (podle velikosti)
  • 140 g gruyère, jemně nastrouhaného

Postup na francouzskou cibulovou polévku

  1. Ve velké těžké pánvi rozpusťte máslo s olivovým olejem. Přidejte cibuli a smažte ji s přikrytou pokličkou 10 minut, dokud nezměkne.
  2. Přisypte cukr a za častého míchání vařte dalších 20 minut, dokud nezkaramelizuje. Cibule by měla být opravdu zlatavá, plná chuti a měkká, když ji stisknete mezi prsty. Ke konci dávejte pozor, aby se nepřipálila.
  3. Na posledních pár minut vaření cibule přidejte stroužky česneku, poté přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte.
  4. Zvyšte teplotu a za stálého míchání postupně přidávejte víno a poté hovězí vývar. Přikryjte a vařte 15-20 minut.
  5. Při podávání zapněte gril a opečte chléb. Naberte polévku do žáruvzdorných misek.
  6. Na misky s polévkou položte jeden nebo dva plátky toastu a navrch položte gruyère. Grilujte, dokud se nerozpustí. Případně můžete toasty opéct pod grilem a pak je přidat k polévce při podávání.

Cibulová polévka krémová – recept

Máte raději polévky krémové konzistence? Pak vás zaručeně potěší tento recept na krémovou cibulačku.

Cibulová polévka krémová – ingredience

  • ⅓ šálku másla
  • 500 g sladké cibule, nakrájené na plátky
  • 3 žebra celeru, nakrájená nadrobno
  • ⅓ hrnku mouky
  • ¼ lžičky sušených tymiánových lístků nebo 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • ¾ šálku husté smetany
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na cibulovou polévku krémovou

  1. Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a celer a vařte, dokud nezměknou a nezprůsvitní, asi 5-7 minut.
  2. Vmíchejte mouku a tymián a vařte ještě 1 minutu.
  3. Po částech vmíchejte vývar a po každém přidání míchejte dohladka.
  4. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vařte odkryté 8-10 minut nebo dokud zelenina není velmi měkká.
  5. Polévku rozmixujte ručním mixérem, přidejte smetanu a vařte ještě 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
  6. Podle potřeby ozdobte petrželkou a podávejte.

Česká cibulová polévka – recept

Nevíte, jak uvařit tradiční českou cibulačku? Máme pro vás recept na klasickou českou cibulovou polévku.

Česká cibulová polévka – ingredience

  • 500 g cibule, nakrájené na plátky
  • 70 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • Sůl
  • 700 ml vývaru

Postup na českou cibulovou polévku

  1. Cibuli a slaninu osmahněte na másle.
  2. Přidejte mouku, promíchejte, zalijte vývarem a nechte chvilku povařit.
  3. Přilijte mléko s rozšlehanými vejci, důkladně promíchejte a osolte.
  4. Nechte 10-15 minut povařit, stáhněte z ohně, a podávejte s opečeným chlebem.
Cibulova polevka recept
Cibulovou polévku si nejlépe vychutnáte pořádne horkou

Cibulová polévka se sýrem – recept

Výborně chutná také vydatná cibulová polévka se sýrem, která vás navíc dokonale zahřeje i zasytí.

Cibulová polévka se sýrem – ingredience

  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • Pepř podle chuti
  • 4 šálky plnotučného mléka
  • 2 šálky rozdrobeného sýra
  • Ochucené salátové krutony
  • Volitelně: Strouhaný parmezán a mletá pažitka

Cibulová polévka se sýrem – postup

  1. Ve velkém hrnci osmahněte cibuli na másle. Vmíchejte mouku, sůl a pepř, dokud se nespojí. Postupně přidejte mléko.
  2. Přiveďte k varu, vařte a míchejte 2 minuty nebo do zhoustnutí.
  3. Vmíchejte sýr, dokud se nerozpustí. Podávejte s krutony a v případě potřeby posypte parmezánem a mletou pažitkou.

Cibulová polévka s bramborem – recept

Připravte si vydatnou cibulovou polévku s bramborem, která výborně chutná a spolehlivě vás postaví na nohy.

Cibulová polévka s bramborem – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 velké cibule nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 3 velké brambory, nakrájené na kostky
  • ⅛ lžička soli
  • ⅛ lžička černého pepře

Postup na cibulovou polévku s bramborem

  1. Ve velkém hrnci nebo holandské troubě rozehřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a hrnec přikryjte, aby se cibule potila. Vařte asi 8 minut do změknutí. Každé dvě minuty hrncem zatřeste, aby se cibule nepřichytila.
  2. K cibuli v hrnci přidejte mouku a na mírném ohni ji 2 minuty míchejte.
  3. Postupně přidávejte vývar a při každém přidání ho promíchejte, aby se zcela spojil. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte na mírném ohni 30 minut.
  4. Podávejte v nahřátých miskách s křupavými máslovými houskami nebo sýrovými toasty.