Jednoduchá pečená kachna – recept

Tento jednoduchý recept na pečenou kachnu zvládne každý. Jako přílohu si může každý zvolit dle libosti.

Pečená kachna

Na přípravu pečené kachny bude potřeba 1 kachna, sůl, kmín a lžíce medu. Kachna se omyje, osuší, nasolí zevnitř i zvenku a okmínuje. Vloží se do pekáče, přiklopí a o půlnoci vloží do trouby vyhřáté na 80˚C. Prakticky se tam té kačeně celou noc svítí.

V 8 hodin ráno se zvedne teplota na 120˚C. Od této chvíle je nutné odebírat přebytečné tekutiny, které kachna vypouští. Trošku je ji tam ale vždy potřeba nechat, ať se nepřipálí. V 10 hodin se kachnu odklopí a při 180˚C dopéká dozlatova.

Pro krásnou křupavou a lahodnou kůžičku se doporučuje následující. V kávovém hrnku se rozmíchá lžíce medu a výpek, který se sbíral z pekáče. A tímto roztokem se kachna potírá. Je-li potřeba, podlévá se tekutinou, která se předtím vybírala z pekáče.

A ve 12 hodin je kachna na stole. Maso se oddělí lehce od kostí a je tak šťavnaté, že se člověku zblázní chuťové buňky. A ta kůžička, jedna báseň. Podává se s knedlíkem a pochopitelně se zelím. Knedlík i zelí dle preference každého jednotlivce.