Pšenično-žitné cereální bulky – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 300 g žitná celozrnná mouka 
  • 200 g pšeničná chlebová mouka
  • 200 g špaldová mouka
  • 2 PL celý kmín
  • 2 PL slunečnicová semínka
  • 2 PL Chia semínek
  • kostka čerstvých kvasnic
  • 1 KL medu (cukr, sladěnka atd.)
  • 390 ml voda (pivo, syrovátka…)
  • 15 g sůl

Postup:

  1. V míse promícháme mouku s droždím a cukrem. Zalijeme teplou vodou a necháme asi 5 minut, aby droždí nakynulo.
  2. Po nabobtnání droždí přidáme ostatní suroviny a zpracujeme v tuhé pružné těsto. Důležité je, abychom těsto hnětali poctivě asi 10 minut.
  3. Mísu s těstem zakryjeme suchou utěrkou a dáme na teplé místo na cca 40 minut vykynout.
  4. Po vykynutí si těsto dáme na vál a uděláme 8 stejných dílů těsta, ze kterých tvarujeme bulky.
  5. Bulky dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ještě na teplé místo na cca 25 minut kynout.
  6. Nakynuté bulky potřeme vodou, posypeme cereáliemi, slunečnicovými semínky nebo Chia semínky, prostě to, co máte rádi.
  7. Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 220 °C. 
  8. Vložíme plech s bulkami a pečeme asi 30 minut dorůžova. Doporučuji asi po 20 minutách pečení teplotu snížit na 190 °C a domácí celozrnné pečivo zvolna dopéci.