Pšenično-žitné cereální bulky – nejlepší recept
Suroviny:
- 300 g žitná celozrnná mouka
- 200 g pšeničná chlebová mouka
- 200 g špaldová mouka
- 2 PL celý kmín
- 2 PL slunečnicová semínka
- 2 PL Chia semínek
- kostka čerstvých kvasnic
- 1 KL medu (cukr, sladěnka atd.)
- 390 ml voda (pivo, syrovátka…)
- 15 g sůl
Postup:
- V míse promícháme mouku s droždím a cukrem. Zalijeme teplou vodou a necháme asi 5 minut, aby droždí nakynulo.
- Po nabobtnání droždí přidáme ostatní suroviny a zpracujeme v tuhé pružné těsto. Důležité je, abychom těsto hnětali poctivě asi 10 minut.
- Mísu s těstem zakryjeme suchou utěrkou a dáme na teplé místo na cca 40 minut vykynout.
- Po vykynutí si těsto dáme na vál a uděláme 8 stejných dílů těsta, ze kterých tvarujeme bulky.
- Bulky dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ještě na teplé místo na cca 25 minut kynout.
- Nakynuté bulky potřeme vodou, posypeme cereáliemi, slunečnicovými semínky nebo Chia semínky, prostě to, co máte rádi.
- Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 220 °C.
- Vložíme plech s bulkami a pečeme asi 30 minut dorůžova. Doporučuji asi po 20 minutách pečení teplotu snížit na 190 °C a domácí celozrnné pečivo zvolna dopéci.