Španělský ptáček s rýží – nejlepší recept
Suroviny:
- 500 g zadního hovězího masa (nebo vepřové)
- 4 špalíčky slaniny (asi 1 x 1 x 10 cm)
- 40 g anglické slaniny
- 4 malé kyselé okurky (nebo adekvátně rozkrájené větší)
- 1 vejce vařené natvrdo
- Cca 4 PL hořčice
- 1 velká cibule
- 60 g sádla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml teplé vody nebo mírně soleného masového vývaru
- sůl a pepř
Postup:
- Maso nakrájíme přes vlákno na čtyři plátky, do šířky rozklepeme a z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na rozetřenou hořčici naskládáme po celé ploše anglickou slaninu, doprostřed poklademe špalíček slaniny, okurku a čtvrtku vařeného vejce.
- Maso zavineme a upevníme malou špízovou jehlou, párátky či nití. Povrch závitku osolíme.
- Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji v kastrole na rozpáleném sádle asi 10-15 minut dozlatova. V průběhu smažení snížíme teplotu na minimum.
- Jakmile je cibulka zlatavá, teplotu zvýšíme a vložíme závitky, které opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme teplým vývarem. Teplotu opět snížíme, kastrol přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. Maso průběžně podléváme teplou vodou či vývarem a obracíme.
- Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou (možná varianta také, po vyjmutí ptáčků dolít vývar či vodu, poté dohustit zakletkou), promícháme a dusíme. Přilijeme takové množství teplé vody, abychom získali řidší omáčku (za dobu prováření zhoustne), prošleháme, vrátíme závitky a za občasného promíchání vaříme na velmi nízké teplotě asi hodinu. Podle potřeby dochutíme pepřem a solí a před podáváním odstraníme párátka či nitě.