Chlupaté knedlíky – nejlepší recept

Chlupaté knedlíky jsou obvykle připravovány z bramborového těsta, které je připravováno tak, že se smíchají uvařené brambory se syrovými, mouka, vejce a sůl. Chlupaté knedlíky jsou česká klasika, kterou milují téměř všichni. Jejich název odkazuje na jejich jemnou chlupatou texturu.

Knedlíky představují potravinu, která má bohatou historii a dlouhý vývoj. Začátek je datován do starověku, kdy se knedlíky nazývaly kuličky nebo malé šišky z masa. V 17. století se začala přidávat mouka a později i rýže.

Ve Vídni se začaly servírovat houskové knedlíky, které se rychle dostaly do českých zemí, kde je hospodyně začaly vylepšovat. Bramborové knedlíky se začaly připravovat z brambor, kterých bylo dostatek a tak se objevovaly různé recepty.

Brambory byly v minulosti velmi běžnou náhražkou chleba a tak se z nich brzy staly oblíbené knedlíky. V Čechách se knedlíky servírovaly se strouhankou, na Moravě a ve Slezsku s uzeným masem, osmaženou cibulkou a škvarky, nebo na sladko s povidly a švestkami.

Knedlíky se však dostaly i na Slovensko, kde se staly národním jídlem – halušky. Dnes se bramborové těsto často používá také na přípravu noků, placek, taštiček nebo smažených koblížků.

Bramborové knedlíky se obvykle jedí s masem, omáčkou nebo jinou přílohou, mezi nejoblíbenější a nejtradičnější česká jídla patří vepřo, knedlo, zelo. Na některých místech se také servírují na sladko se smaženými jablky nebo se švestkovou omáčkou.

Ingredience na chlupaté knedlíky

  • ½ kg vařených brambor
  • ½ kg syrových brambor
  • sůl
  • 10 dkg hrubé mouky
  • 1 polovina lžíce solamylu

Postup na chlupaté knedlíky

  1. Dáme vařit část brambor, po uvaření vodu slijeme a necháme brambory vychladnout. Po vychladnutí je nastrouháme.
  2. Syrové brambory také nastrouháme a přidáme strouhané vařené brambory, mouku, solamyl a sůl a zpracujeme v těsto.
  3. Vlhkou rukou tvoříme knedlíky, vkládáme do vařené osolené vody na přibližně 15 – 20 minut.

Chlupaté knedlíky jsou oblíbené pro jejich chutnou a jemnou texturu. Knedlíky mají měkkou konzistenci, která je velmi poživatelná.

Věděli jste, že?

Když se připravují knedlíky ze syrových brambor, často se stává, že se barva těsta mění na modrou nebo šedou. Nejlepší je je proto podávat co nejdříve po uvaření, aby se předešlo výraznější změně barvy.