Kuřecí řízky Ondráš – nejlepší recept
Suroviny:
- 4 ks plátky kuřecí maso (kuřecí řízky, kýta, stehno apd)
- 5 ks brambory
- 100 g anglické slaniny nebo špeku
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř, majoránka
- hl. mouka
- 1 dcl mléka
- 2 vejce
Postup:
- Kuřecí maso naklepeme klasicky, jako řízky. Z obou stran mírně osolíme a opepříme.
- Varianta 1: řízky obalíme v hladké mouce a poté v bramborovém těstíčku, dáme na pánev a smažíme z obou stran do zlatohněda.
- Varianta 2: Na pánev dáme např. naběračkou bramborové těsto, rozetřeme a dáme na takto rozetřený základ řízek, na něj dáme další vrstvu bramborového těsta a opékáme z obou stran do zlatohněda.
Postup přípravy bramborového těsta:
- Brambory nastrouháme na jemno (kdo má kuchyňský robot, tak na něm, je to rychlejší a ne tolik pracné 🙂 ), zalijeme vřelým mlékem cca 1 dcl aby nezčernaly, přidáme 5 prolisovaných stroužků česneku, lžičku pepře, lžičku soli, hodně majoránky (asi 3 PL), na kostičky nakrájený špek či anglickou slaninu, 2 vejce, hladká mouka, cca 4 vrchovatých lžic.
- Pořádně promíchat.