Žitný kvásek – nejlepší recept
- 370 ml vlažné vody
- 250 g bio celozrnná žitná mouka
Postup:
Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Co je hlavní, že Váš chlebíček bude mít přirozeně výbornou chuť.
1.den:
Ve 2-litrové nádobě rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 – 30°C). Přikryjeme utěrkou (ubrouskem), necháme stát při 21 – 23°C, v létě dáme do trochu chladnější místnosti.
2. den:
Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, necháme další den.
3. den:
Přimícháme dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikryjeme a opět necháme stát.
4.den:
přimícháme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, necháme přikryté ještě 24 hod stát.
Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm (může být i více) a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu – třeba jako 4.den.Jak použít kvásek z lednice:
před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 – 2x do týdne oživit…. není nutné, někdo dokrmuje i déle jak po týdnu!