Komunální volby v Kutné Hoře ve znamení změny

volby_kutna_hory

Sdružení Šance vítězství z roku 2010 neobhájilo. ODS zvítězila pouze ve Zbraslavicích. Komunální volby potvrdily fragmentaci české politiky a odklon od tradičních dvou stran.

Ve srovnání se sousedním Kolínem, kde ČSSD obhájila pouze jeden mandát, lze považovat výsledek exhejtmanky Zuzany Moravčíkové v Kutné Hoře za obrovský úspěch. ČSSD obsadí čtyři z 27 křesel v kutnohorském zastupitelstvu. ODS naopak neobhájila v komunálních volbách ani jeden mandát, a to shodně jak v Kutné Hoře tak v sousedním Kolíně.

Komunální volby

Voliči však oznámkovali dosavadní vládnutí „Šance“ nedostatečnou a snížili počet jejich zastupitelů na 6. Šanci tak naopak dali Kutnohorské změně Martina Starého, bývalého člena „Šance pro Kutnou Horu“, který se od politického stylu starosty Ivo Šance odvrátil a dobrovolně přešel krátce po zvolení do opozice.

Nováčkem v zastupitelstvu se stane Josef Vikotra za hnutí ANO, dlouholetý ředitel agentury pro zemědělství a venkov v Kutné Hoře. Jednoduchými počty lze dospět k závěru, že pohodlnou většinu v kutnohorském zastupitelstvu by měla Kutnohorská změna, hnutí ANO a ČSSD se 15 zastupiteli.

Zda Martin Starý vystřídá Ivo Šance v křesle starosty, lze však zatím jen spekulovat. Lze nicméně již s definitivní platností konstatovat návrat KDU-ČSL na politické výsluní a smutný exit ODS. Světlým bodem ODS zůstává obec Zbraslavice, kde ODS vedená dosavadním starostou Ondřejem Havlovicem jako jediná v kraji přesvědčivě zvítězila.

Relativně dobrý výsledek v porovnání s celostátními čísly zaznamenala ODS i v obci Suchdol (4 mandáty) a bez zajímavosti není ani zvolení bývalého občanskodemokratického místostarosty Kutné Hory Tomáše Benady nezávislým zastupitelem sousední obce Miskovice.

TIP: Přes koho investovat – srovnání Portu a Fondee.