Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím – nejlepší recept

Close

Na přípravu knedlíků:

  • 800 g brambory (varný typ c) 
  • 300 g uzená krkovice 
  • 200 g hrubá mouka 
  • 80 g dětská krupička 
  • 1 ks vejce 
  • hladká mouka na pomoučení válu
  • sůl

Postup:

  • Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte úplně vychladnout. Mezitím povařte uzené maso zcela ponořené ve vodě asi 20 minut. Vyndejte ho na vál, nechte zchladnout a nakrájejte na drobné kostičky. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte do misky.
  • K nastrouhaným bramborám nasypte mouku, krupičku a vyklepněte vejce. Osolte a nejprve vařečkou a posléze rukama vypracujte měkké a nelepivé těsto.
  • Těsto rozdělte na 4 části a na pomoučeném válu ho postupně rozválejte na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm. Rozdělte jej na čtverce o hraně asi 8 cm. Aby vám knedlíky čekáním na vroucí vodu nezřídly, naplňte velký hrnec nejméně 3 litry osolené vody a přiveďte ji k varu. Teprve pak pokračujte v přípravě knedlíků. Doprostřed každého čtverce položte hromádku uzeného masa.
  • Všechny čtyři cípy těsta spojte dohromady a knedlík vezměte do dlaně. Ruce si předem lehce poprašte hladkou moukou.
  • V rukou poválejte a vytvořte knedlík tak, aby se zakulatil a zacelily se všechny otvory. Hotové knedlíky skládejte na pomoučené prkénko. Hotové knedlíky opatrně přesuňte do vroucí vody a opět co nejrychleji přiveďte k varu. Vařečkou je odlepte ode dna a vařte 10 až 12 minut podle velikosti knedlíků. Poté je slijte, každý propíchněte vidličkou a ihned podávejte.

Na přípravu zelí:

  • kmín
  • sůl
  • 1 KL hladká mouka na jíšku
  1. Kysané zelí dáme do kastrolu, ochutíme kmínem a přelijeme vařící vodou (můžeme také použít lák ze zelí, ale je potřeba dbát na to, že bude potřeba přidat více cukru). 
  2. Dusíme asi 20 minut. 
  3. Pak nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme lžičku hladké mouky a uděláme jíšku. 
  4. Zamícháme ji do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme. 
  5. Dle potřeby dochutit cukrem.