Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím – nejlepší recept
Na přípravu knedlíků:
- 800 g brambory (varný typ c)
- 300 g uzená krkovice
- 200 g hrubá mouka
- 80 g dětská krupička
- 1 ks vejce
- hladká mouka na pomoučení válu
- sůl
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte úplně vychladnout. Mezitím povařte uzené maso zcela ponořené ve vodě asi 20 minut. Vyndejte ho na vál, nechte zchladnout a nakrájejte na drobné kostičky. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte do misky.
- K nastrouhaným bramborám nasypte mouku, krupičku a vyklepněte vejce. Osolte a nejprve vařečkou a posléze rukama vypracujte měkké a nelepivé těsto.
- Těsto rozdělte na 4 části a na pomoučeném válu ho postupně rozválejte na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm. Rozdělte jej na čtverce o hraně asi 8 cm. Aby vám knedlíky čekáním na vroucí vodu nezřídly, naplňte velký hrnec nejméně 3 litry osolené vody a přiveďte ji k varu. Teprve pak pokračujte v přípravě knedlíků. Doprostřed každého čtverce položte hromádku uzeného masa.
- Všechny čtyři cípy těsta spojte dohromady a knedlík vezměte do dlaně. Ruce si předem lehce poprašte hladkou moukou.
- V rukou poválejte a vytvořte knedlík tak, aby se zakulatil a zacelily se všechny otvory. Hotové knedlíky skládejte na pomoučené prkénko. Hotové knedlíky opatrně přesuňte do vroucí vody a opět co nejrychleji přiveďte k varu. Vařečkou je odlepte ode dna a vařte 10 až 12 minut podle velikosti knedlíků. Poté je slijte, každý propíchněte vidličkou a ihned podávejte.
Na přípravu zelí:
- kmín
- sůl
- 1 KL hladká mouka na jíšku
- Kysané zelí dáme do kastrolu, ochutíme kmínem a přelijeme vařící vodou (můžeme také použít lák ze zelí, ale je potřeba dbát na to, že bude potřeba přidat více cukru).
- Dusíme asi 20 minut.
- Pak nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme lžičku hladké mouky a uděláme jíšku.
- Zamícháme ji do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme.
- Dle potřeby dochutit cukrem.