Mandlové a kokosové mléko – nejlepší recept

V obchodech je koupíte hrozně draze, a přitom domácí příprava je tak jednoduchá, a hlavně v případě kokosového to vyjde tak levně.

Spousta lidí dělá mandlové mléko jen tak, bez slazení, jenom mandle a voda, ale někdo si tím ráno zalívá granolu, a tam to teda poznat je. Zrovna tímhle kokosovým můžete nahradit s přehledem ty z plechovky a tím pádem je dávat do všech thajských jídel a tak.

Pro hodně lidí je otázka, co s tou zbylou drtí, která zůstane po přecezení. Dá se využít miliony způsoby a skladuje se v lednici. A k tomu cezení. Budete potřebovat nějaké plátýnko, jemnou gázu, nebo mušelín.

Až se vám v lednici v mlékách oddělí dvě složky, vůbec se neděste, to je přirozený proces. Před použitím tak každé mléko pořádně protřepejte.

Ingredience

Na cca 700 ml mléka:

  • 180 g mandlí se slupkou (1 hrnek)
  • 2 – 2,5 hrnku vody
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky kardamomu

Na cca 900 ml – 1 l mléka:

  • 1 čerstvý kokos
  • 3 hrnky teplé vody
  • (1 lžíce medu)

Postup

  1. Mandle namočíme přes noc do studené vody, vyplavíme tak všechny chemikálie ze slupky a mandle změknou, což šíleně usnadní přípravu mléka. Vodu poté vylijte a nepoužívejte na přípravu mléka.
  2. Do mixéru typu blender nasypeme změklé mandle, přilijeme vodu, přidáme med, extrakt a kardamom, a mixujeme. Mělo by to trvat asi 3 minuty, tekutina by měla být mléčně bílá. 
  3. Přes jemnou látku (plátno, gáza, mušelín) tekutinu přecedíme a drť co nejvíc vymačkáme. Drť uschováme pro další použití. 
  4. Mléko skladujeme v lednici. Před každým použitím protřepáme, aby se dvě oddělené složky zase spojily.

Na cca 900 ml – 1 l mléka:

  1. Z kokosu vydlabeme dužinu (i s tou hnědou slupkou, co je na tom) a nasypeme do mixéru typu blender. Můžeme přidat i kokosovou vodu, pokud s ní nemáme jiné úmysly. Zalijeme třemi hrnky teplé vody a mixujeme cca 3 minuty, tekutina by měla být mléčně bílá.
  2. Přes jemnou látku (plátno, gáza, mušelín) tekutinu přecedíme a drť co nejvíc vymačkáme. Drť uschováme pro další použití. Pokud mléko plánujeme dávat jenom do sladkých kaší či jiných jídel, rozmícháme v něm jednu lžíci medu.
  3. Mléko skladujeme v lednici. Před každým použitím protřepáme, aby se dvě oddělené složky zase spojily.