Kapr po srbsku – nejlepší recept
- ¾ kg kapra
- 5 dkg anglické slaniny
- sůl
- ½ lžíce hladké mouky
- ½ lžíce mleté papriky
- ¾ dl kysané smetany
- ½ kg brambor
- máslo
Většího kapra, nejlépe hladkého (bez šupin), vykucháme, očistíme, rozřízneme po délce, osolíme, pak ho na hřbetě několikrát nařízneme a do každého zářezu vložíme kousek másla a slaniny. Takto připraveného kapra dáme na mřížku roštu.
Pekáč vymažeme máslem a dáme do něj na plátky nakrájené osolené brambory. Pak na pekáč položíme mřížku s připraveným kaprem a vše dáme do trouby. Když se kapr začne péci, poprášíme ho moukou promíchanou s paprikou. Jakmile se kůžička začne opékat, poléváme kapra občas kyselou smetanou, až se upeče. Podáváme s brambory, které se pekly současně s rybou.
(1 4,00