Kapr po srbsku – nejlepší recept

  • ¾ kg kapra
  • 5 dkg anglické slaniny
  • sůl
  • ½ lžíce hladké mouky
  • ½ lžíce mleté papriky
  • ¾ dl kysané smetany
  • ½ kg brambor
  • máslo

Většího kapra, nejlépe hladkého (bez šupin), vykucháme, očistíme, rozřízneme po délce, osolíme, pak ho na hřbetě několikrát nařízneme a do každého zářezu vložíme kousek másla a slaniny. Takto připraveného kapra dáme na mřížku roštu.

Pekáč vymažeme máslem a dáme do něj na plátky nakrájené osolené brambory. Pak na pekáč položíme mřížku s připraveným kaprem a vše dáme do trouby. Když se kapr začne péci, poprášíme ho moukou promíchanou s paprikou. Jakmile se kůžička začne opékat, poléváme kapra občas kyselou smetanou, až se upeče. Podáváme s brambory, které se pekly současně s rybou.

(1 4,00