Fazole – kovbojské, na kyselo, na husto nebo bretaňské – recepty

Fazole recept

Přinášíme Vám souhrn dokonalých různorodých receptů pro přípravu jídel z fazolí. Ať už jste vegetariánem, veganem nebo jen chcete ozvláštnit svůj jídelníček vyzkoušejte tyto recepty na fazolová jídla.

Fazole jsou nezbytnou součástí každé dobře zásobené spíže. Článek je plný inspirace na rostlinná jídla z celého světa – od klasických amerických fazolových salátů až po indické kari a mexické tacos.

Luštěniny a především fazole jsou známé vysokým obsahem živin můžete přidat téměř do všech slaných pokrmů, od dipů přes polévky až po těstoviny. Až příště najdete ve spíži plechovku fazolí a budete se cítit bez inspirace, tento seznam fazolových receptů vám dodá tvůrčí šťávu. Stejně tak s fazolemi skvěle zpestříte svůj jídelníček – luštěniny lze dokonale připravit jako součást vegetariánské a veganské stravy.

Výběr správných fazolí

Existují desítky druhů fazolí, ale s těmito se setkáte nejčastěji. Pomocí tohoto seznamu zjistíte, co koupit, když chcete, aby se rozpadly na polévku, nebo aby držely tvar pro saláty.

Obecně platí, že na 1 šálek sušených fazolí připadají asi 3 šálky vařených.

  • Černé adzuki – Tyto fazole plné chuti jsou klasické v latinskoamerické kuchyni, obvykle do polévek a dušených pokrmů.
  • Cannellini – Bílé fazole s jemným škrobem se často používají do polévek a dušených pokrmů, zejména v italské kuchyni.
  • Červenohnědě skvrnité fazole mají bohatou, opečenou chuť. Dobře drží tvar a hodí se do salátů, polévek a dušených pokrmů.
  • Flageolet – Jedná se o krémové, hladké, světle zelené až bílé fazole z Francie s tenkou slupkou. Dobře se hodí do polévek a pyré.
  • Fazole Pinto – jsou malé hnědorůžové fazole, které se často používají v mexické a jiné latinskoamerické kuchyni, zejména na smažené fazole, dušené maso a chilli.
Fazole
Výběr správných fazolí rozhodně nepodceňte, jednotlivé druhy se totiž velmi liší.

Namáčení – základ receptů z fazolí

Namáčení fazolí pomáhá jejich rychlejšímu a rovnoměrnějšímu uvaření a může také usnadnit jejich trávení. Pokud do vody přidáte sůl (jinými slovy, vytvoříte solný nálev), fazole se uvaří ještě rychleji, jelikož sůl pomáhá rozkládat slupku.

Jak uvařit fazole?

Ať už jste fazole namočili (nebo ne) máte je připravené k tepelné úpravě. Dusit je na sporáku je osvědčená metoda. Můžete je ale také uvařit v pomalém nebo tlakovém hrnci – podle toho, co máte raději. Dokonce někteří připravují i fazole recept, představivosti a chutím se zkrátka meze nekladou.

Perfektně uvařené fazole

Chcete-li se ujistit, že jsou fazole důkladně uvařené, naberte pár fazolí a foukněte na ně. Slupka by se měla zkroutit a zvrásnit. Pak ochutnejte.

Fazole jsou hotové, když jsou měkké a uvařené až do středu. Nechte je ve vodě z vaření vychladnout.

Fazolky na kyselo
Zelené fazolky na kyselo jsou dokonalou přílohou k tučnému pečenému masu nebo pořádně propečenému steaku.

Fazolky na kyselo – recept

Připravte si jednoduchou pikantní příloha ze zelených fazole na kyselo ochucenou cibulí a slaninou. Skvěle se hodí k šunce, pečenému vepřovému masu nebo rizoto recept.

Ingredience na fazolky na kyselo

  • 2 plechovky zelených fazolek, sceděné
  • 3 plátky slaniny, nakrájené na kousky
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ¼ šálku jablečného octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky pepře

Postup fazolek na kyselo

  1. Slaninu opečte na střední pánvi na středním plamenu za občasného míchání, dokud dobře nezhnědne.
  2. Přidejte cibuli a vařte, dokud nezprůsvitní. Vmíchejte mouku a vařte další 2 minuty.
  3. Do pánve nalijte ocet a 3/4 šálku vyhrazené tekutiny ze zelených fazolek.
  4. Přidejte cukr, sůl a pepř a promíchejte.
  5. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vmíchejte zelené fazolky.
  6. Pokračujte ve vaření na mírném ohni, dokud nejsou fazolky horké.
  7. Podávejte jako sváteční přílohu k pečeným masům.

Kovbojské fazole – recept

Kovbojské fazole jsou vydatnou přílohou z mletého hovězího masa, slaniny, cibule, papriky, hnědého cukru, pečených fazolí a barbecue omáčky. Recept je zkrátka trochu podobný lečo.

Ingredience na kovbojské fazole

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
  • ½ lžičky česnekové soli
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • 8 plátků slaniny
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • 2 plechovky pečených fazolí
  • ½ šálku barbecue omáčky
  • 2 lžíce dijonské hořčice

Postup kovbojských fazolí

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Do čytřlitrového hrnce s těžkým dnem přidejte mleté hovězí maso, cibuli, papriku, česnekovou sůl a cibulový prášek.
  3. Vařte, dokud mleté maso nezrůžoví. Přebytečnou tekutinu slijte.
  4. Přidejte kousky vařené slaniny, hnědý cukr, pečené fazole, barbecue omáčku a dijonskou hořčici.
  5. Promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
  6. Přikryjte a pečte 1 hodinu. Po upečení by měly být fazole horké, bublat a zhoustnout. Podávejte teplé.
Fazolový guláš recept
Základní surovinou při servírování fazolových jídel jsou čerstvě nasekané bylinky, které dodají pokrmu tu správnou barvu.

Recept na bretaňské fazole

Tradiční recept na bretaňské fazole s klobásou a rajčaty jsou velmi příjemným pokrmem pro chladné zimní dny.

Ingredience na bretaňské fazole

  • 1 šálek sušených fazolí
  • 1 cibule střední, sladká, nakrájená
  • 2 stroužky česneku nasekané
  • 1 šálek uzené klobásy
  • 2 šálky drcených rajčat
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžičky majoránky
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 šálků vody
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka kajenského pepře volitelně
  • 1 lžíce másla ghí nebo oleje na vaření
  • 1 lžička nasekané petrželky

Postup fazolí po bretaňsku

  1. Fazole vložte do mísy, zalijte velkým množstvím vody a namočte je přes noc.
  2. Fazole propláchněte a přidejte je do hrnce se 6 šálky vody.
  3. Přiveďte k varu, přikryjte a vařte asi hodinu až hodinu a půl. Doba vaření závisí na druhu fazolí. Měly by být měkké, ale ne rozvařené.
  4. Na pánvi rozehřejte jednu lžíci másla nebo ghí nebo oleje na vaření a přidejte na kostičky nakrájenou klobásu a smažte ji asi 5 minut dozlatova.
  5. Jakmile je klobása uvařená, vyjmeme ji z pánve a dáme stranou.
  6. Na stejnou pánev přidejte cibuli a smažte dozlatova a do měkka asi 3-4 minuty, přidejte česnek a smažte další minutu.
  7. Jakmile jsou fazole uvařené, přidejte do hrnce s fazolemi klobásu a směs cibule a česneku.
  8. Přidejte bobkový list, nové koření, drcená rajčata, rajčatový protlak, majoránku, půl lžičky soli a čerstvě mletý pepř a vařte asi 15 minut.
  9. Zkontrolujte dochucení, v případě potřeby dosolte a opepřete.
  10. Případně přidejte špetku kajenského pepře, abyste získali trochu tepla, posypte čerstvou petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.
Mexické fazole originál recept
Klasické červené fazole skvě doplňuje mleté maso, připravte si tradiční mexický recept.

Fazolová omáčka z černých fazolí – recept

Dochuťte si jídla s touto domácí omáčkou z černých fazolí, která je založena na čistých a poctivých surovinách.

Ingredience na fazolovou omáčku

  • ¼ šálku arašídového oleje
  • 8 stroužků česneku, jemně nastrouhaných
  • 4 cm kousek zázvoru, oloupaný, jemně nastrouhaný
  • ½ šálku solených fermentovaných černých fazolí
  • 2 lžíce čínského vína Shaoxing
  • 1 lžíce lehké sójové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)

Postup fazolové omáčky

  1. V pánvi wok rozehřejte olej na vysokou teplotu.
  2. Přidejte česnek a zázvor a za častého míchání vařte 1 minutu nebo dokud se nezačne vařit.
  3. Přidejte černé fazole a promíchejte.
  4. Do pánve wok přidejte ½ šálku vody spolu se šaoxingem, sójou a cukrem. Vařte 15 minut nebo dokud se voda téměř neodpaří.
  5. Smíchejte kukuřičnou mouku se 2 lžícemi vody.
  6. Přidejte do pánve wok a vařte 2 minuty nebo dokud nezhoustne. Omáčku přelijte do sterilizované sklenice.

Babiččiny fazolky na smetaně recept

Tento jednoduchý pokrm byl vždy tak dobrý z čerstvých zelených fazolek. V zimě Vám ho babička jistě připravovala z domácích konzervovaných fazolí.

Ingredience na fazolky na smetaně

  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 hrnek mléka
  • 3 hrnky zelených fazolek

Postup smetanových fazolek

  1. Pokud používáte čerstvé zelené fazolky, vařte je v malém množství vroucí vody tak dlouho, aby byly křehké.
  2. Slijte je a pokračujte.
  3. V hrnci na mírném ohni smíchejte máslo, mouku, sůl a pepř.
  4. Přilijte mléko a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, dokud nevznikne bílá omáčka.
  5. Fazole vložte do zapékací misky.
  6. Fazole přelijte bílou omáčkou a pečte 20-25 minut. Podávejte horké.
Rychlá fazolová polévka
Rychlou fazolovou polévku servírujte s tradičními nachos nebo čerstvě opečenými krutonky.

Rychlá fazolová polévka – recept

Tato vydatná fazolová polévka je ideální k obědu nebo lehké večeři. Perfektně Vás zahřeje během sychravého podzimního počasí nebo dlouhých zimních večerů.

Ingredience k přípravě fazolové polévky

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 listy šalvěje, nakrájené na tenké plátky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 plechovka zeleninového vývaru
  • 1 plechovka bílých fazolí, propláchnutých a scezených
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • Hrubá sůl a mletý pepř
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu, na podávání

Postup vaření fazolové polévky

  1. Ve středně velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
  2. Přidejte šalvěj, česnek a oregano a za častého míchání vařte, dokud šalvěj nezačne měknout, asi 3 minuty.
  3. Vmíchejte vývar, fazole a vařte, dokud se nezahřejí, asi 4 minuty.
  4. Pomocí dřevěné lžíce nebo šťouchadla na brambory lehce rozmačkejte část fazolí, abyste polévku zahustili.
  5. Vmíchejte citronovou šťávu; dochuťte solí a pepřem.
  6. Před podáváním posypte parmazánem.

Mexické fazole recept

Příprava mexických fazolí krásně provoní celý dům, a čím déle se dusí, tím lépe chutnají. Můžete přidat 1/2 plechovky piva, abyste získali mexické fazole „borracho“.

Ingredience na mexické fazole

  • 500 g sušených fazolí pinto, propláchnutých
  • 4 šálky vody nebo podle potřeby
  • 2 plechovky nakrájených rajčat se zelenými chilli papričkami
  • 250 g slaniny, nakrájené
  • 1 žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce chilli v prášku nebo podle chuti
  • 1 lžíce mletého kmínu nebo podle chuti
  • 1 a ½ lžičky česnekového prášku nebo podle chuti
  • ½ svazku čerstvého koriandru, nasekaného

Postup na mexické fazole

  1. Fazole pinto vložte do velkého hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody, aby byly pokryty 2 až 3 palce.
  2. Fazole nechte přes noc namočené.
  3. Slijte, vraťte do hrnce a zalijte je čerstvou vodou tak, aby byly zakryté; přidejte rajčata, slaninu, cibuli, chilli, kmín a česnekový prášek.
  4. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte 3 hodiny.
  5. Občas fazole zkontrolujte a v případě potřeby přidejte další vodu.
  6. Do fazolí vmíchejte koriandr a sůl a vařte, dokud nejsou fazole měkké, přibližně další 1 hodinu.

Fazolový guláš recept

Maďarský vegetariánský fazolový guláš je pikantní fazolová směs ochucená paprikou. Tento guláš je vydatný, sytý a levný, navíc je veganský, bezlepkový a bez mléka. Je hotový za méně než 30 minut.

Ingredience na maďarský fazolový guláš

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 červené cibule, nakrájené na kousky
  • 2 červené papriky, zbavené semínek, nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 2-3 lžíce sladké uzené papriky fairtrade
  • 800 g nakrájených rajčat
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 špetka černého pepře
  • 1 špetka soli
  • 800 g směsi fazolí, konzervovaných
  • 4 polévkové lžíce čerstvé petrželky
  • 4 polévkové lžíce zakysané smetany

Postup fazolového guláše

  1. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a na středním plamenu na něm 5 minut smažte cibuli a červenou papriku. Přidejte česnek a smažte 1 minutu.
  2. Po dobu 1 minuty vmíchejte sladkou uzenou papriku.
  3. Dávejte pozor, abyste papriku nenechali déle vařit, protože při přílišném vaření může zhořknout.
  4. Vmíchejte konzervovaná rajčata, zeleninový vývar a cukr a dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání vařte 10 minut.
  5. Přidejte rozmixované fazole a vařte 2 minuty, dokud se fazole neprohřejí.
  6. Posypte čerstvými lístky petrželky a nakapejte na vrch smetanu, můžete podávat.