Spaghetti carbonara – nejlepší recept
(2 porce)
Suroviny:
- 2 PL sůl
- 200 g těstoviny spaghetti (případně bucatini nebo linguine)
- pancetta nebo guanciale (nebo v poměru 1 : 1) – případně můžete nahradit naší libovější slaninou
- 50 g + k podávání parmazán
- 2 ks žloutek
- 2 PL olivový olej
- čerstvě namletý černý pepř
Postup:
- Ve velkém hrnci zahřejte dostatečné množství vody, alespoň 3 l. Osolte ji a po 1 minutě vsypte těstoviny. Vařte je na nejvyšším stupni podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Slaninu nakrájejte na proužky nebo kostičky, parmazán nastrouhejte najemno. Žloutky prošlehejte se sýrem a čerstvě pomletým pepřem.
- V pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte slaninu a opečte ji dokřupava.
- Uvařené těstoviny slijte.
- Těstoviny přidejte do pánve, důkladně promíchejte, povařte 1 minutu, odstavte a nechte 2 minuty odpočinout.
- Stáhněte plamen na minimum.
- Vlijte žloutkovou omáčku- směs a promíchejte, aby vznikla hladká omáčka, která obalí těstoviny, dle chuti dosolte, vařič vypněte.
- Rozdělte na talíře, ještě opepřete a posypte parmazánem.