Spaghetti carbonara – nejlepší recept

(2 porce)

Suroviny:

  • 2 PL sůl 
  • 200 g těstoviny spaghetti (případně bucatini nebo linguine) 
  • pancetta nebo guanciale (nebo v poměru 1 : 1) – případně můžete nahradit naší libovější slaninou
  • 50 g + k podávání  parmazán 
  • 2 ks žloutek
  • 2 PL olivový olej 
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci zahřejte dostatečné množství vody, alespoň 3 l. Osolte ji a po 1 minutě vsypte těstoviny. Vařte je na nejvyšším stupni podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
  2. Slaninu nakrájejte na proužky nebo kostičky, parmazán nastrouhejte najemno. Žloutky prošlehejte se sýrem a čerstvě pomletým pepřem. 
  3. V pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte slaninu a opečte ji dokřupava. 
  4. Uvařené těstoviny slijte.
  5. Těstoviny přidejte do pánve, důkladně promíchejte, povařte 1 minutu, odstavte a nechte 2 minuty odpočinout. 
  6. Stáhněte plamen na minimum.
  7. Vlijte žloutkovou omáčku- směs a promíchejte, aby vznikla hladká omáčka, která obalí těstoviny, dle chuti dosolte, vařič vypněte.
  8. Rozdělte na talíře, ještě opepřete a posypte parmazánem.