Windows, Linux, nebo macOS? Máme návod, jak si vybrat

Operační systém je důležitou součástí práce na počítači a určuje uživatelský komfort. Nejoblíbenějšími operačními systémy jsou bezesporu Windows, Linux a macOS, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody. Jak si vybrat ten správný?

Souboj titánů mezi operačními systémy

Tak jako ve světě mobilů přetrvává souboj mezi uživateli Androidu a iOS, na poli počítačů platí to stejné v otázce oblíbenosti operačních systémů Windows, Linux a macOS. Každý má své výhody i své mouchy a je jasné, že milovník značky Apple MacBook vychválí do nebes, stejně jako si zastánci ostatních systémů budou stát za svými favority.

Windows: Oblíbenost vs. riziko

Systém Windows je dítětem společnosti Microsoft, a co se týče osobních počítačů, jedná se o celosvětově nejrozšířenější operační systém. Vyznačuje se uživatelsky přívětivým rozhraním, designem zaměřeným na bezproblémové používání a dostupností pro masy. Z hlediska kompatibility softwaru je Windows vhodným řešením pro mnoho firem i hráčů. Podporuje totiž celou řadu komerčního softwaru.

Operační systém Windows se vyznačuje vysokou úrovní ochrany, ale vzhledem ke své popularitě je stále hlavním cílem virů a malwaru.

Linux: Otevřený zdrojový kód pro široké možnosti

Operační systém Linux se pyšní otevřeným zdrojovým kódem postaveným na jádře Linuxu, které bylo vydáno v roce 1991. Linux je obvykle méně náchylný k malwaru a virům. Výhodou je široká škála uživatelských rozhraní, tj. pracovních prostředí, díky nimž je Linux prakticky univerzální.

Otevřený zdrojový kód nabízí prostor pro řadu aplikací s otevřeným zdrojovým kódem. I když není kompatibilní s některými známými programy, poskytuje k nim vlastní alternativy. Uživatelé Linuxu mohou upravovat téměř každý detail operačního systému. Open source dovoluje vytvořit si dokonalé počítačové prostředí.

Díky rozsáhlému systému oprávnění se Linux ukazuje jako nejbezpečnější ze všech tří systémů.

macOS: Operační systém z uzavřeného ekosystému

Řada operačních systémů od společnosti Apple nese název macOS. První verze byla vydána v roce 1984 a jednalo se o vůbec první operační systém pro osobní počítače, který měl zabudované grafické rozhraní.

Operační systém od Applu má vizuálně přitažlivé rozhraní s elegantním designem. Oblibě se těší také kvůli snadné navigaci. Ve srovnání s Windows je macOS omezenější, pokud jde o kompatibilitu softwaru. Uživatelé tohoto operačního systému si mohou pracovní prostředí přizpůsobit svým požadavkům a zvolit si různá vizuální zpracování nebo témata. S Linuxem se však v tomto ohledu nedá srovnávat.

Systém se vyznačuje silným zabezpečením a přísnou kontrolou hardwaru a softwaru ze strany společnosti Apple. Tento uzavřený ekosystém významně přispívá ke stabilitě operačního systému.

Který z nich si vybrat?

Windows, Linux a macOS jsou hlavní operační systémy, z nichž každý má své silné a slabé stránky. Výběr tedy závisí především na vašich osobních preferencích, konkrétních potřebách nebo na tom, k čemu budete počítač používat.

Zdroj foto: Roman Samborskyi / Shutterstock.com