Autosalon Frankfurt 2017 – Od luxusních SUV po lidovou Dacii Duster

Frankfurtský autosalon nedělá třídní rozdíly. Jeho návštěvníci obdivují luxusní SUV včetně kontroverzní studie BMW X7, ale přitahuje je i novinková lidová Dacia Duster. Jaké nejzajímavější vozy tento autosalon nabídl?

Lexus NX300h

Mezi zástupce prémiových SUV patří ve Frankfurtu modernizovaný městský crossover NX od luxusní divize automobilky Toyota. Řada NX se představila už před třemi lety, takže facelift už byl moderních automobilových zákonů potřeba. Na pódiu byla novinková hybridní verze Lexus NX300h v černém laku s ostrými rysy inovovaného designu zvenčí i uvnitř.

BMW X3

Nová X3 zhubla mezigeneračně o 55 kilogramů a narostla v rozvoru o pět centimetrů. Základní rozměry vozu ale zůstávají v zásadě stejné. Novinka měla opět pohon zadní nápravy, ke které mezinápravová spojka v případě potřeby připojí pohon předních kol.

Koncept BMW X7

Tato studie na autosalonu ve Frankfurtu budila vášně. Příznivcům BMW vadili příliš velké přední ledviny a nevyvážené proporce auta. Luxusní SUV využívá moderní lehké a pevné materiály, tedy uhlíková vlákna, hliník i hořčík. To by mělo přispět k jeho nižší hmotnosti a spotřebě. Vystavený koncept BMW X7 byl plug-in hybrid.

Opel Grandland X

Grandland X byl německým pojetím Evropského auta roku 2017 Peugeotu 3008. Díky výraznému designovému odlišení si obě auta nejsou podobná. Do zavazadelníku se vejde náklad o objemu 514 litrů. Nabídka motorů začíná s benzínovým turbo tříválcem o objemu 1,2 l a výkonu 96 kW a dieselem 1,6 s výkonem 88 kW.

Dacia Duster

Duster si ponechal víceméně stejné vnější rozměry. Design vychází z úspěšné předchozí generace. Podobné jsou i příznivé nájezdové úhly 30° vepředu a 33° vzadu. Čelní sklo bylo posunuto o deset centimetrů dopředu, což pomohlo prostornosti interiéru. Ten byl výrazně přepracován a omlazen.

Naopak motorová nabídka zůstala stejná. Atmosférický benzínový agregát 1,6 SCe o výkonu 84 kW, přeplňovaný benzín 1,2 TCe s 92 kW a diesel 1,5 dCi ve dvou výkonových verzích 66 a 81 kW. K dispozici je i pohon 4×4 a verze LPG.