Moje SUV MINI Countryman – Auto jako elixír mládí

mini_countryman

Podnikatel Martin Piller vždy rád obměňoval svůj vozový park, nicméně ke svým autům si nikdy nepěstoval nijak výjimečný vztah. Bral je jako pouhé dopravní prostředky sloužící k přepravě z bodu A do bodu B. Když se chystal vyměnit své starší BMW X3 za nový vůz, vypadalo to, že volba padne na BMW X1. Do cesty mu však vstoupil MINI Countryman. A právě o něm se Martin pro Vdenik.cz rozpovídal.

Proč dal přednost MINI, vlastně neví. Je prý intuitivně jednající člověk. Vše šlo ráz na ráz. Dostal na model Countryman tip od známého, jel se na auto podívat, líbilo se mu, koupil ho. Uznává ale, že zpočátku byly momenty, kdy váhal, jestli udělal dobře.

Slyšeli jste o pronájmu Beast? Můžete si pronajmout Teslu přímo na ulici. Neváhejte použít slevový kód RU1RW5CPUU a stáhnout aplikaci zde >

Špatný začátek

„Začátek se opravdu nepovedl. Protože jsem nechtěl čekat na výrobu auta, vybral jsem si MINI v černém provedení, které měli k dispozici na skladu. Přeci jen jsem alespoň využil možnosti malých dodatečných úprav, které mi byly přímo v MINI, samozřejmě za příplatek, nabídnuty. Šlo o výměnu chromových doplňků za matně šedé, nalepení britských vlaječek na zrcátka, nalepení zelených polepů a výměnu kol. U podpisu smlouvy mi bylo řečeno, abych si za několik dní přijel vůz vyzvednout, že bude nachystán. Když jsem v daný termín dorazil, zjistil jsem, že se mechanikům nepovedlo správně umístit polepy a že se úprava prodlouží o několik dalších dní. Nutno říci, že v danou chvíli jsem o svém rozhodnutí koupit MINI lehce zapochyboval. V dalším termínu už ale bylo všechno v pořádku a byly mi prominuty náklady na práci, což mi přišlo solidní,“ končí happyendem Martin.

Nejraději vzpomíná na jednu ze svých prvních jízd, kdy se rozhodl, že se projede po okolí. Během ní se mu totiž stalo něco, co řadu let nezažil. Ve chvíli, kdy jel po okresní silnici, potkal v protisměru jedoucí MINI. Jeho řidič na něj zablikal dálkovými světly.

„V tu chvíli jsem myslel, že nesvítím nebo se něco děje na silnici. Až později mi došlo, že mě jen zdravil,“ dodává s úsměvem. A nebyla to prý náhoda. Řidiči MINI se podle jeho zkušeností takto běžně zdraví, občas i zatroubí. Je to něco, co se Martinovi Pillerovi hodně zalíbilo. Zdůrazňuje, že nejde o nic uměle strojeného, je to přirozené. Jsou prostě jedna velká MINI rodina.

Některá auta omlazují

I díky takovým maličkostem si auto začalo získávat jeho srdce víc a víc. Přestože asi už vlastnil kvalitnější a propracovanější auta, u Countrymana našel něco, co nikde jinde. Sám nedokáže identifikovat co. „Je to jakási chemie. Cítím se v MINI mladší, užívám si cesty s ním a hodně mi přilnul k srdci,“ vysvětluje.

Co se týče jízdy s Countrymanem, tvrdí, že jde o ideální crossover do města. Všude zaparkuje, jezdí se mu pohodlně a pro jeho potřeby je i úložný prostor dostačující. Jelikož se pohybuje hlavně po městech, oceňuje praktičnost, kterou mu auto nabízí. Naopak není úplně spokojený s řazením automatické převodovky a přivítal by měkčí a pohodlnější podvozek.

Místo péče škrábanec

Po otázce na péči o Countrymana se usměje a začne vyprávět historku o odřeném autě na letišti: „MINI využívám převážně ke kratším jízdám, ovšem občas mi poslouží i na delší cesty. A to hlavně, když se s jeho pomocí dopravuju na letiště. Při jedné takové cestě, kdy jsem odstavil své auto na letištní hlídané parkoviště, jsem využil tamní službu umytí a vyčištění vozu. Při návratu z cesty jsem očekával svého nablýskaného a vyčištěného krasavce. Kromě lesku na autě ale přibyl i škrábanec na pravých zadních dveřích.“

Následovaly dohady s poskytovatelem služby, který se ke škodě nehlásil. Stálo to dost úsilí, aby vinu za škodu uznal. A pokračovalo to nekonečným jednáním s pojišťovnami. „Nakonec vyřešení problému trvalo přes dva měsíce,“ vzpomíná Martin.

Než se rozloučíme, Martin mi ještě ukazuje, jak ho fenomén jménem MINI pohltil: „Mám MINI na tapetách telefonu, hodinek i PC. Dokonce jsem si koupil trička s logem, což jsem předtím nedělal.“ I to ukazuje, jak moc MINI posunulo jeho vnímání aut. Z běžného řidiče se stal fanouškem svého vlastního vozu.