Čínské nudle, jídlo čína – s kuřecím masem nebo zeleninou – recept

Čínské nudle

Čínské nudle jsou pravděpodobně jedním z vašich oblíbených jídel asijské kuchyně. Tato večeře na jedné pánvi je tak sytá, obsahuje kuřecí maso, zeleninu, klasické nudle a tu nejlepší domácí omáčku. Navíc je to mnohem zdravější než objednávat si jídlo s sebou.

Přemýšleli jste někdy o tom, že byste si ho uvařili sami? Doporučujeme vám vyzkoušet tyto recepty! Nejsou k němu potřeba žádné těžko dostupné suroviny a jeho příprava zabere pouhých 15 minut stejně jako u klasického Kung Pao nebo smažené rýže.

Typickými složkami čínských nudlí je určitý druh bílkovin, zelenina a omáčka. Při domácí přípravě se jedná do značné míry o jídlo z lednice, což znamená, že použijete to, co máte v kuchyni k dispozici. Možností kombinování je celá řada.

Jak správně vybrat čínské nudle?

Klasicky se používají čínské vaječné nudle. Jejich složení je velmi podobné špagetám, ale textura a chuť se výrazně liší. Obvykle mají kulatý a poměrně výraznou žlutou barvu.

Při nákupu hledejte na etiketách nápisy „chow mein nudle“, „vaječné nudle“ nebo „smažené nudle v hongkongském stylu“.

TIP: Pokud vám chutnají čínská jídla, zamilujete si i korejskou kuchyni, nebo můžete vyzkoušet vietnamský recept bun bo nam bo.

Jednotlivé druhy vaječných nudlí pro přípravu číny

  • Smažené (předvařené) vaječné nudle – Mohou jít rovnou do pánve wok, takže jsou rozhodně vítězem, když máte málo času. Obvykle jsou k sehnání v běžných supermarketech, takže není třeba chodit do čínských obchodů.
  • Čerstvé vaječné nudle – Jsou nevařené, takže je potřeba je před smažením rychle připravit. Obvykle je stačí namočit na zhruba 3 minuty do horké vody. Vždy je však dobré přečíst si návod na obalu a řídit se jím.
  • Sušené vaječné nudle – Je třeba je nejprve uvařit, dokud nejsou pružné, ale al dente. Postupujte podle doporučeného postupu uvedeného na obalu.

Proteinový základ čínských nudlí

Určitě není úplně nutné přidávat do receptu na čínské nudle bílkoviny, ale pokud z něj chcete udělat rychlé jídlo a výživné jídlo, které vás zasytí, doporučujeme přece jenom nějakou formu bílkoviny zvolit.

  • Kuřecí maso – Jedno z nejčastěji používaných zdrojů bílkoviny, díky rychlé přípravě. Hodí se jak kuřecí prsa, tak stehna.
  • Hovězí nebo vepřové maso -Vyberte si křehký kus a nakrájejte ho proti vláknu.
  • Krevety Milovníci mořských plodů by je měli vyzkoušet. Doporučujeme je před přípravou nechat chvíli marinovat.
  • Vejce – Lehce ho rozšlehejte a rozklepněte v oleji, stejně jako když připravujete klasický Stir-fry z vajec a rajčat.
  • Tofu – Můžete použít tofu smažené na pánvi nebo v obchodě zakoupené tofu s kořením nebo uzené tofu. Tofu složení sestává z nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Dále obsahuje vitaminy B, vápník, železo a hořčík.
  • Kimchi – Nudle se často také podávají s podomácku připraveným kimchi.

Jakou zvolit zeleninu pro přípravu čínských nudlí

Zelenina dodává jídlu chuť, strukturu, barvu a živiny. Nejčastěji prostě otevřete ledničku a vyberete si to, co je zrovna k dispozici. Celer, zelí, mrkev, hrášek, baby kukuřice, bambusový výhonek, paprika, zkrátka co máte po ruce. Podobné suroviny lze použít i na Kung pao!

Popřípadě můžete zakoupit v obchodě předem připravenou zmraženou směs. Jen nezapomeňte na to, že když použijte čerstvou zeleninu bude doba restování delší, popřípadě doporučujeme ji nechat chvíli povařit.

Čínské nudle recept
Recept na čínské nudle je neskutečně variabilní použijte suroviny, které milujete.

Hlavní ingredience chuti smažených čínských nudlí

Sójová omáčka. Pokud ji nemáte rádi můžete ji samozřejmě vynechat, ale díky ní budou nudle chutnat naprosto dokonale. Vybírejte ji pečlivě a sáhněte po kvalitě!

  • Světlá sójová omáčka – Požívá se ve větším množství. Je zdrojem slanosti a chuti umami.
  • Tmavá sójová omáčka – Na dvě porce stačí 1 čajová lžička, jídlu dodá lákavou hnědou barvu a nádech karamelové chuti.
  • Ústřicová omáčka – Pokud chcete vyloučit mořské plody, použijte veganskou verzi (známou jako vegetariánská omáčka na smažení.

Čínské nudle nejsou omáčkovým jídlem. S touto jednoduchou omáčkovou směsí se nudle, bílkoviny a zelenina tence a rovnoměrně obalí kořením. Každé sousto bude lehké, avšak chutné.

Čínské nudle s kuřecím masem – recept

Nepotřebujete k tomuto receptu žádné těžko dostupné suroviny a příprava zabere jen 15 minut. Vychutnejte si lahodné kořeněné nudle se šťavnatým kuřetem. Jako předkrm si připravte jarní závitky.

TIP: Čínské nudle jsou skvělé také s kachním masem. Jak na pomalu pečenou kachnu?

Ingredience na čínské nudle s kuřecím masem

  • 1 kus kuřecích prsou – asi 180 g
  • ½ lžíce kukuřičného škrobu nebo tapiokového škrobu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 špetka černého pepře, čerstvě mletého
  • 2 lžíce neutrálního oleje na vaření
  • 1 stonek šalvěje, nakrájený – bílá a zelená část rozdělena
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • Čerstvá chilli paprička nakrájená na plátky – podle chuti
  • 1 hlavička bok choy, nakrájená na plátky
  • 80 g fazolových klíčků – asi 1 a ½ šálku
  • 400 g čínských vaječných nudlí

Postup na čínské nudle s kuřecím masem

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte je s kukuřičným škrobem, solí a vodou, dokud se dobře nespojí.
  2. Přilijte sezamový olej. Promíchejte, aby se rovnoměrně obalilo.
  3. Smíchejte světlou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a černý pepř. Odstavte stranou.
  4. Rozehřejte pánev wok na vysokou teplotu.
  5. Přidejte 1 lžíci oleje. Vmíchejte kuřecí plátky.
  6. Smažte, dokud neztratí růžovou barvu a nezesvětlají. Vyklopte.
  7. Do pánve wok nalijte zbývající 1 lžíci oleje.
  8. Osmahněte česnek, čerstvé chilli a bílou část šalvěje, dokud se nerozvoní. Vložte nudle. Za stálého míchání smažte asi 1 minutu.
  9. Přidejte kuřecí maso, bok choy a fazolové klíčky a poté přilijte směs omáček.
  10. Promíchejte, dokud se koření rovnoměrně nerozloží a vše nebude horké.
  11. Ozdobte zelenou částí šalvěje. Hotové pokrmy ihned podávejte.
  12. Pokud chcete, pokapejte domácím chilli olejem.
Smažené čínské nudle
Nejčastěji je používají vaječné nudle, ale můžete vyzkoušet připravit i smažené skleněné nudle.

Kuřecí čína s pórkem – recept

Příprava a vaření těchto smažených čínských nudlí se sezamem a pórkem je opravdu rychlá a snadná.

Ingredience na kuřecí čínu s pórkem

  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo šťávy z ½ citronu
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 lžíce rýžového octa nebo bílého vinného octa
  • 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže , kuřecí prsa bez kostí
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 ořezaný pórek (bílá a světle zelená část nakrájená podélně)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 hnízda sušených nudlí
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy kuřecí číny s pórkem

  1. Všechny ingredience na marinádu dejte do jedné misky.
  2. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky, přidejte do marinády, přikryjte a nechte v chladničce alespoň jednu hodinu.
  3. Rozpalte wok na vysokou teplotu, přidejte sezamová semínka a nasucho je osmažte dozlatova, poté je vyjměte z woku. Odložte stranou.
  4. Do samostatného hrnce přidejte nudle a uvařte je podle návodu na obalu, poté je sceďte.
  5. Do woku přidejte sezamový olej a mírně ho zahřejte.
  6. Pomocí děrované lžíce vyjměte kuře z marinády, přidejte kuře do Wok a asi 5 minut smažte.
  7. Přidejte marinádu do woku spolu s pórkem a smažte všechny ingredience, dokud pórek nezměkne, asi 2 až 3 minuty.
  8. Zkontrolujte, zda je kuřecí maso uvařené, přidejte sezamová semínka a okapané, uvařené nudle, společně dobře osmažte asi 30 sekund, osolte a opepřete.

Smažené čínské nudle se zeleninou – recept

Nejjednodušší čínské nudle se zeleninou, které kdy připravíte, za 15 minut od začátku do konce.

Ingredience na smažené čínské nudle se zeleninou

  • 240 g vaječných nudlí lo mein
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 šálky žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • ½ šálku hrášku
  • 3 šálky baby špenátu
  • 2 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku nebo více, podle chuti
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky Sriracha nebo více podle chuti

Postup na smažené čínské nudle se zeleninou

  1. V malé misce rozšlehejte sójovou omáčku, cukr, sezamový olej, zázvor a Srirachu; dejte stranou.
  2. Ve velkém hrnci s vroucí vodou uvařte nudle podle návodu na obalu; dobře je slijte.
  3. Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
  4. Přidejte česnek, houby, papriku a mrkev. Za častého míchání vařte do změknutí, asi 3-4 minuty.
  5. Vmíchejte hrášek a špenát, dokud špenát nezvadne, asi 2-3 minuty.
  6. Vmíchejte vaječné nudle a směs sójové omáčky a jemně promíchejte.
Kuřecí čína se zeleninou
Smažené čínské nudle servírujte s čerstvě nasekanými bylinkami a křupavou smaženou cibulkou.

Pravá čína recept

Tento recept na dokonalé čínské nudle je příkladem toho, jak si můžete připravit vlastní chutné, zdravé a čerstvé čínské jídlo přímo ve vaší kuchyni.

Ingredience na pravou čínu

  • 450 g čínských nudlí podle vlastního výběru
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 1 kousek čerstvého zázvoru nastrouhaný
  • 3 zelené cibulky nakrájené na tenká kolečka
  • 1,2 kg čerstvé zeleniny na smažení
  • 44 ml suchého sherry
  • 150 g vařeného masa podle vlastního výběru nakrájeného na kousky (volitelné)
  • 30 ml lehké sójové omáčky
  • 15 ml tmavé sójové omáčky
  • 15 ml ústřicové omáčky
  • Mletý černý nebo bílý pepř podle chuti

Postup přípravy pravé číny

  1. Nudle uvařte o něco méně, než je uvedeno v návodu na obalu (dokud nejsou těsně pod vodou), poté je slijte, propláchněte studenou vodou a dejte stranou.
  2. V pánvi wok rozehřejte olej na vysokém plamenu.
  3. Jakmile se rozpálí, přidejte česnek, zázvor a zelenou cibuli. Smažte 30 sekund.
  4. Přidejte smaženou zeleninu. Smažte 2-3 minuty.
  5. Přidejte sherry a nechte ho téměř odpařit, než přidáte veškeré maso, které používáte, a uvařené nudle.
  6. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  7. Snižte teplotu na střední a přidejte obě sójové omáčky, ústřicovou omáčku a pepř.
  8. Smažte další 1-2 minuty, pak promíchejte a podávejte.
Pravá čína recept
Namísto masa můžete přidat kousky tofu anebo plátky žampionu či hlívy.

Čínské nudle recept

Křupavá slanina, vydatné nudle namočené v bohaté omáčce, sladké a jemné zelí a karamelizovaná cibule dělají z tohoto rychlého jídla s jednou mísou neodolatelný pokrm!

Ingredience na čínské nudle

  • 140 g sušených vaječných nudlí
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce vína Shaoxing
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • 5 plátků uzené slaniny
  • 1/2 bílé cibule nakrájené na plátky
  • 4 až 5 kusů zelných listů

Postup přípravy čínských nudlí

  1. Přiveďte hrnec s vodou k varu. Uvařte nudle podle návodu, dokud nejsou al dente.
  2. Propláchněte vodou z vodovodu, aby se přestaly vařit. Scedíme a dáme stranou.
  3. Na pánvi rozehřejte na středním plameni lžičku oleje a rozložte na ni plátky slaniny.
  4. Smažte, dokud se přebytečný tuk nevytaví a slanina nebude křupavá. Občas je obraťte. Slaninu přendejte na talíř.
  5. Nechte ji vychladnout a pak ji nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Slaninový tuk přendejte do misky a uschovejte na později.
  6. Utřete pánev papírovou utěrkou, abyste odstranili hnědé kousky, a vraťte pánev na sporák.
  7. Zatímco se vaří nudle a vaří slanina, nakrájejte zeleninu.
  8. V malé misce rozšlehejte všechny ingredience na omáčku a dejte je stranou.
  9. Když jsou nudle a slanina hotové, přidejte na stejnou pánev 1 lžíci oleje a zapněte na středně vysoký plamen.
  10. Když je olej rozpálený, rozprostřete nudle po pánvi.
  11. Pomocí kleští nudle jemně protřepejte, aby se rovnoměrně obalily olejem. Vařte 3 až 5 minut, dokud spodní strana nezezlátne a nezkřehne.
  12. Obraťte nudle a opečte je i z druhé strany.
  13. Po okraji pánve přilijte 1 lžíci oleje. Pánev otáčejte a nudle míchejte kleštěmi, aby se spodní strana opět pokryla olejem. Vařte do křupava 2 až 3 minuty.
  14. Pokud se z pánve začne kouřit, přepněte na střední teplotu. Přendejte nudle na talíř. Nudle rozlámejte a oddělte vidličkou a kleštěmi.
  15. Pro lepší výsledek přidejte na pánev 1 lžíci rezervovaného slaninového tuku.
  16. Případně přidejte 1 lžíci rostlinného oleje.
  17. Přidejte cibuli. Vařte a míchejte, dokud nezměkne. Přidejte zelí. Promíchejte a vařte, dokud zelí nezačne měknout a není lehce ožehlé.
  18. Přidejte zpět nudle. Vmíchejte omáčku. Nudle ihned přehazujte kleštěmi. Přidejte slaninu. Pokračujte v promíchávání, dokud nejsou nudle rovnoměrně obalené omáčkou.