Dukátové buchtičky s krémem – nejlepší recept
Suroviny:
Buchty:
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 300 ml mléka
- 1 vejce
Krém:
- 1 vanilkový lusk (popř. Vanilkový extrakt)
- 3 žloutky
- 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 4 lžíce cukru krupice
- 200 g (kelímek) smetany ke šlehání
- 200 ml mléka
Postup přípravy buchtiček:
- Droždí rozdrobíme do hrnku, zalijeme vlažným mlékem, přidáme cukr a necháme v teple vykynout.
- Dále necháme rozpustit máslo.
- Potom všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které dáme kynout na teplém místě cca 30 minut. Z těsta tvarujeme buchtičky a dáváme do máslem (olejem) vymazaného pekáče.
- Ještě je potíráme máslem (i boky) , aby se neslepily k sobě.
- Necháme vykynout na teplém místě ještě cca 25 minut.
- Dáme do trouby na 180 – 200 st. a pečeme dozlatova, cca 35 min.
Krém:
- Do kastrůlku nalijeme smetanu s mlékem, přidáme kůru a rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme vyškrabali zrníčka a přidali k tomu.
- Na co nejmenším plameni ohřejeme a zvolna prohříváme, asi 10 minut. Dále v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
- Pomalu k žloutkům za stálého míchání metličkou přiléváme svařené vanilkové mléko. Chce to pomalu, aby se to nesrazilo, nakonec opatrně přilijeme cca 2 PL rumu (tuzemák), pozor aby se nám krém nesrazil.
- Na talíř dáme ještě teplé buchtičky a přelijeme hotovým krémem.
- Dobrou chuť 😎