Dukátové buchtičky s krémem – nejlepší recept

Suroviny:

Buchty:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce

Krém:

  • 1 vanilkový lusk (popř. Vanilkový extrakt)
  • 3 žloutky
  • 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 200 g (kelímek) smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka

Postup přípravy buchtiček:

  1. Droždí rozdrobíme do hrnku, zalijeme vlažným mlékem, přidáme cukr a necháme v teple vykynout.
  2. Dále necháme rozpustit máslo.
  3. Potom všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které dáme kynout na teplém místě cca 30 minut. Z těsta tvarujeme buchtičky a dáváme do máslem (olejem) vymazaného pekáče.
  4. Ještě je potíráme máslem (i boky) , aby se neslepily k sobě. 
  5. Necháme vykynout na teplém místě ještě cca 25 minut.
  6. Dáme do trouby na 180 – 200 st. a pečeme dozlatova, cca 35 min. 

Krém:

  1. Do kastrůlku nalijeme smetanu s mlékem, přidáme kůru a rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme vyškrabali zrníčka a přidali k tomu.
  2. Na co nejmenším plameni ohřejeme a zvolna prohříváme, asi 10 minut. Dále v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
  3. Pomalu k žloutkům za stálého míchání metličkou přiléváme svařené vanilkové mléko. Chce to pomalu, aby se to nesrazilo, nakonec opatrně přilijeme cca 2 PL rumu (tuzemák), pozor aby se nám krém nesrazil.
  4. Na talíř dáme ještě teplé buchtičky a přelijeme hotovým krémem.
  5. Dobrou chuť 😎