Domácí dürüm kebab – nejlepší recept
Dürüm (čte se „dyrym“) pochází z tradiční turecké kuchyně a jedná se o rolku či chlebovou placku „Yufka“ nebo „Lavash“. Do té jsou zabalené ingredience tradičního döner kebabu: krájené maso, salát, cibule, rajčata apod. Dürüm je ideální svačinkou (no, spíše obědem nebo večeří), když jste na cestách. Pevně zamotaná placka se totiž dobře jí i za volnějšího běhu bez toho, aniž by z ní něco vypadávalo. To je spolu s velikostí hlavní výhodou dürümu oproti tradičnímu döneru.
Základem je tortilla či turecký chléb. Tortilly je dnes už možné koupit v obchodě, ale pokud zvolíte recept na pravý turecký chléb, který je za mě v tomto ohledu chutnější, určitě si jej doma udělejte a chuť bude dokonalejší. Recept na turecký chléb ZDE!
Suroviny na 4 porce:
- 400 g vepřového, hovězího atd., podle toho, co máte rádi.
- salát, cibule, pórek, paprika atd. (komu se nechce chystat se zeleninou, může využít možnost, koupit mraženou směs zeleniny)
- 2 PL sojové omáčky
- 1 PL worcesteru
- 2 KL čerstvého pomletého pepře
- 2 KL soli
- 1 PL červené mleté papriky
- 1 KL kari
- olej
Postup:
- Maso nakrájíme na jemné nudličky asi 3 cm dlouhé. Dáme do misky, přidáme sůl, pepř, kari, trochu oleje, červenou papriku, sojovou omáčku a worcester, promícháme a necháme aspoň 1 hodinku v chladu odležet.
- Zeleninu nakrájíme též na nudličky (případně použijeme mraženou), cibuli na půlměsíčky, papriku na jemné proužky.
- V hluboké pánvi (já používám zásadně WOK) necháme rozpálit trochu olivového oleje a dáme na něj odležené maso z kastrolku včetně šťávy, kterou pustí, smažíme zprudka.
- Pak přidáme veškerou zeleninu, stáhneme plamen a za občasného míchání smažíme maso se zeleninkou.
- Až je hotovo, nandáme na tortillu či turecký chléb, zavineme a podáváme.
Dobrou chuť.