Dýňová polévka – nejlepší recept

Dýňové pokrmy mají největší oblibu v podzimním čase, kdy je jejich sezóna, ale dýně jsou snadno sehnatelné během celého roku, takže dýňovou polévku člověk připraví kdykoli. Jak připravit polévku z dýně Hokkaido?

Dýňové polévky mají mnoho variant, někdo nedá dopustit na máslovou dýni v kombinaci s kari, někdo preferuje dýni Hokkaido, která se neloupe. A ano, taky existuje špagetová dýně. Tento recept je na jemnou polévku z hokkaido, doplněnou o čerstvý zázvor a koriandr.

Každý miluje dýňovou polévku. Jakmile se začnou na podzim v obchodech a na trzích objevovat dýně, začneme je jako šílenci kupovat, až nám už na konci listopadu lezou i ušima.

Poselstvím dnešního článku tedy není přinést do světa něco extra objevného, ale dát vám recept, který budete používat pokaždé, když si vzpomenete na dýňovou polévku.

A jaké je v tom teda tajemství? Těžko říct. Za nás je to jednoznačně vývar. Dělat jakoukoliv krémovou polévku z vody je zkrátka tisíckrát jednodušší, ale upřímně, na chuti je to poznat. Doporučujeme udělat aspoň rychlý půlhodinový zeleninový vývar, nebo už se dneska dá koupit vývar hotový, dokonce velmi dobrý. 

Ingredience (na 4-6 porcí, podle velikosti)

  • 1 menší dýně Hokkaido (kolem 1,2 kg)
  • 50 g másla
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká brambora
  • 1 velká mrkev
  • 2 cm kus oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 bobkový list
  • 3/4 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř

Na dochucení:

  • velká špetka mletého koriandru
  • velká špetka mletého muškátového oříšku
  • 150 ml smetany ke šlehání

Na dozdobení:

  • čerstvý koriandr nebo jiné bylinky
  • slunečnicová nebo dýňová semínka
  • zakysaná smetana
  • červený pepř – volitelně

Postup

  1. Dýni oloupeme, rozkrojíme na půl a vyndáme jadérka. Pokrájíme na kostky, cca dva na dva centimetry. Je fakt, že někteří dýni Hokkaido vůbec neloupají, slupka se totiž rozvaří společně s dužinou.
  2. Cibuli nakrájíme na hrubší kostičky. Česnek vyloupeme a nakrájíme na plátky. Stejně tak oloupeme brambory a mrkev, a pokrájíme na kousky. Je vcelku jedno jak velké, zelenina se stejně rozvaří a ve finále rozmixuje. Oloupaný zázvor nakrájíme na plátky.
  3. Ve větším hrnci rozpustíme máslo a necháme na něm zpěnit cibuli, na středním plameni cca 3 minuty.  Přihodíme česnek, bramboru, mrkev a zázvor, a společně restujeme ještě dalších pět minut. Cibule ani jiná zelenina by neměla zčernat, takže opatrně. Tento krok je mimo jiné důležitý pro uvolnění škrobů z brambory, která pak dělá polévku krémovější.
  4. Nakonec přihodíme kostky dýně, promícháme, a dvě minutky osmahneme. Vše zalijeme vývarem. Přidáme lžíci citronové šťávy, bobkový list, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 40 minut. 
  5. Po čtyřiceti minutách píchneme vidličkou do dýně a brambor, že se opravdu úplně rozpadají. Sundáme z plamene, a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Perfekcionisté můžou ještě prohnat polévku sítem, aby byla co nejhladší. Přidáme mletý koriandr a muškátový oříšek, smetanu, a pořádně zamícháme. Ochutnáme, jestli nepotřebuje ještě trochu osolit nebo opepřit. 
  6. Podáváme se zakysanou smetanou, čerstvými bylinkami, semínky, červeným pepřem, nebo vlastně s čímkoliv podle chuti. Pro plnohodnotný chod můžete navrch naaranžovat třeba plátky pečeného kuřecího prsíčka a sušená rajčata, je to opravdu jen na vás.