Dýňový koláč / Pumpkin pie – nejlepší recept
Je podzim, takže dýně jsou všude. Česko už letos totiž taky podlehlo dýňovací mánii, takže vzhůru do toho, ať máte taky nějaké to pyré v mrazáku do zásoby. Z dýně se dá dělat totiž spoustu super věcí. Třeba tenhle koláč. Každý milovník americké kuchyně ho musí mít na talíři aspoň jednou za podzim, a milovníci PSL (pumpkin spice latte) ze Starbucks si ho okamžitě zamilují. Protože chutná úplně stejně (jen neni tak šíleně přeslazený jako ve SB).
V Americe je tradicí Pumpkin pie servírovat na díkuvzdání. Jeho historie se datuje do doby, kdy evropští osadníci osidlovali Ameriku, a byli to právě indiáni, kteří jim představili dýni. Angličani od té doby vymýšleli všechno možný, hlavně aby to bylo s dýní, a vynalezli tenhle koláč
Ingredience
Na těsto (pate brisee):
- 175 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 115 g studeného másla
- 30-60 ml studené vody
Na podklad:
- 40 g opražených pekanů
- 40 g zázvorových sušenek nebo lotusek
Na dýňové pyré:
- 1 kg máslové dýně nebo Hokkaidó
Na náplň:
- 425 g dýňového pyré
- 120 ml smetany ke šlehání
- 150 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky muškátového ořechu
- špetka soli
- 3 vejce
Dokončení:
- 12 celých pekanů na ozdobu
Postup
Na těsto:
- Máslo nakrájíme na malé kostičky. Mouku, sůl, cukr a máslo rozdrobíme v míse na drobenku, nebo použijeme robot. Je důležité, aby veškerá mouka byla smíchaná s máslem, a tvořili tím pádem malé drobečky.
- Přilijeme asi 40 ml studené vody a hněteme na soudržné těsto. Pokud by se nám zdálo moc suché nebo by nedrželo pohromadě, přilijeme ještě trochu vody.
- Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici aspoň hodinu odpočívat.
Na podklad:
- Pekany rozmixujeme se sušenkami na prášek.
Na pyré:
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
- Dýně rozkrojíme napůl. Vyložíme si dva plechy pečícím papírem. Dýně naskládáme na plechy řeznou stranou dolů. Pečeme 50-75 minut podle velikosti, dokud do nich nůž nezajede jako do másla. Vyndáme.
- Necháme lehce zchladnout a oloupeme slupku. Přesuneme do mixéru a mixujeme do hladka. Po malých částech dáváme do čisté utěrky nebo plátna a pokoušíme se vyždímat co nejvíc vody.
- Zvedneme teplotu v troubě na 190 °C.
Na náplň:
- V míse smícháme dýňové pyré, smetanu, cukr, koření a sůl.
- Přidáme lehce prošlehaná vejce a spojíme v hladký krém.
Sestavení:
- Vyndáme z lednice těsto. Rozválíme ho do kulata tak, aby bylo asi o 4 cm větší než je forma. Formu vymažeme a vyložíme těstem. Přečnívající okraje odřízneme.
- Na připravené těsto rozmístíme rovnoměrně rozmixované pekany se sušenkami. Nalijeme do formy dýňovou náplň.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 50 minut. Střed koláče by se měl trošičku třást, ale zbytek by měl být pevný, a okraje by měly být zlatavé.
- Ozdobíme celými pekany.