Dýňový koláč / Pumpkin pie – nejlepší recept

Je podzim, takže dýně jsou všude. Česko už letos totiž taky podlehlo dýňovací mánii, takže vzhůru do toho, ať máte taky nějaké to pyré v mrazáku do zásoby. Z dýně se dá dělat totiž spoustu super věcí. Třeba tenhle koláč. Každý milovník americké kuchyně ho musí mít na talíři aspoň jednou za podzim, a milovníci PSL (pumpkin spice latte) ze Starbucks si ho okamžitě zamilují. Protože chutná úplně stejně (jen neni tak šíleně přeslazený jako ve SB).

V Americe je tradicí Pumpkin pie servírovat na díkuvzdání. Jeho historie se datuje do doby, kdy evropští osadníci osidlovali Ameriku, a byli to právě indiáni, kteří jim představili dýni. Angličani od té doby vymýšleli všechno možný, hlavně aby to bylo s dýní, a vynalezli tenhle koláč

Ingredience

Na těsto (pate brisee):

  • 175 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 115 g studeného másla
  • 30-60 ml studené vody

Na podklad:

  • 40 g opražených pekanů
  • 40 g zázvorových sušenek nebo lotusek

Na dýňové pyré:

  • 1 kg máslové dýně nebo Hokkaidó

Na náplň:

  • 425 g dýňového pyré
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky muškátového ořechu
  • špetka soli
  • 3 vejce

Dokončení:

  • 12 celých pekanů na ozdobu

Postup

Na těsto:

  1. Máslo nakrájíme na malé kostičky. Mouku, sůl, cukr a máslo rozdrobíme v míse na drobenku, nebo použijeme robot. Je důležité, aby veškerá mouka byla smíchaná s máslem, a tvořili tím pádem malé drobečky.
  2. Přilijeme asi 40 ml studené vody a hněteme na soudržné těsto. Pokud by se nám zdálo moc suché nebo by nedrželo pohromadě, přilijeme ještě trochu vody.
  3. Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici aspoň hodinu odpočívat.

Na podklad:

  1. Pekany rozmixujeme se sušenkami na prášek.

Na pyré:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia. 
  2. Dýně rozkrojíme napůl. Vyložíme si dva plechy pečícím papírem. Dýně naskládáme na plechy řeznou stranou dolů. Pečeme 50-75 minut podle velikosti, dokud do nich nůž nezajede jako do másla. Vyndáme.
  3. Necháme lehce zchladnout a oloupeme slupku. Přesuneme do mixéru a mixujeme do hladka. Po malých částech dáváme do čisté utěrky nebo plátna a pokoušíme se vyždímat co nejvíc vody. 
  4. Zvedneme teplotu v troubě na 190 °C.

Na náplň:

  1. V míse smícháme dýňové pyré, smetanu, cukr, koření a sůl.
  2. Přidáme lehce prošlehaná vejce a spojíme v hladký krém.

Sestavení:

  1. Vyndáme z lednice těsto. Rozválíme ho do kulata tak, aby bylo asi o 4 cm větší než je forma. Formu vymažeme a vyložíme těstem. Přečnívající okraje odřízneme.
  2. Na připravené těsto rozmístíme rovnoměrně rozmixované pekany se sušenkami. Nalijeme do formy dýňovou náplň.
  3. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 50 minut. Střed koláče by se měl trošičku třást, ale zbytek by měl být pevný, a okraje by měly být zlatavé.
  4. Ozdobíme celými pekany.