Dýňový koláč / Pumpkin pie – nejlepší recept
Jak může napovídat předešlý příspěvek, i tenhle bude o dýni. Je podzim, takže dýně jsou všude. Česko už letos totiž taky podlehlo dýňovací mánii, takže vzhůru do toho, ať máte taky nějaký to pyré v mrazáku do zásoby! Z dýně se dá dělat totiž spoustu super věcí. Třeba tenhle koláč. Každý milovník americké kuchyně ho musí mít na talíři aspoň jednou za podzim, a milovníci PSL (pumpkin spice latte) ze Starbucks si ho okamžitě zamilují. Protože chutná úplně stejně (jen neni tak šíleně přeslazený jako ve SB).
V Americe je tradicí Pumpkin pie servírovat na díkuvzdání. Jeho historie se datuje do doby, kdy evropští osadníci osidlovali Ameriku, a byli to právě indiáni, kteří jim představili dýni. Angličani od té doby vymýšleli všechno možný, hlavně aby to bylo s dýní, a vynalezli tenhle koláč.
Já osobně jsem si na jeho chuť musela dost zvyknout. Při prvním soustu mi připadal vyloženě hnusný. Potom ale s každým soustem tak nějak dostával nový rozměr. Má celkem krémovou texturu, a dominuje tady nejen koření, ale i samotná dýně je překvapivě výrazná.
Recept jsem převzala z joy of baking, kde je o tom daleko víc povídání, pokud by vás zajímalo. Jinak pokud si chcete přečíst něco víc o dýni a detailní postup jak udělat pyré, odkaz na předešlý článek je tady. Ale nebojte, pro větší přehlednost to sem znovu vypíšu do receptu. Pokud se vám podaří sehnat dýňové pyré v plechovce, jste šťastlivci a já závidím, přestože výroba vlastního neni vůbec náročná (ale zabere to teda dost času a trpělivosti).
Dýňový koláč
(na 24cm koláčovou formu)
na těsto (pate brisee):
175g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce krupicového cukru
115g studeného másla
30-60ml studené vody
na podklad:
40g opražených pekanů
40g zázvorových sušenek nebo lotusek
na dýňové pyré:
1kg máslové dýně nebo Hokkaidó
na náplň:
425g dýňového pyré
120 smetany ke šlehání
150 třtinového cukru
2 lžičky skořice
2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky muškátového ořechu
špetka soli
3 vejce
dokončení:
12 celých pekanů na ozdobu
Na těsto:
Máslo nakrájíme na malé kostičky. Mouku, sůl, cukr a máslo rozdrobíme v míse na drobenku, nebo použijeme robot. Je důležité, aby veškerá mouka byla smíchaná s máslem, a tvořili tím pádem malé drobečky. Přilijeme asi 40ml studené vody a hněteme na soudržné těsto. Pokud by se nám zdálo moc suché nebo by nedrželo pohromadě, přilijeme ještě trochu vody. Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici aspoň hodinu odpočívat.
Na podklad:
Pekany rozmixujeme se sušenkami na prášek.
Na pyré:
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
Dýně rozkrojíme napůl. Vyložíme si dva plechy pečícím papírem. Dýně naskládáme na plechy řeznou stranou dolů. Pečeme 50-75 minut podle velikosti, dokud do nich nůž nezajede jako do másla. Vyndáme.
Necháme lehce zchladnout a oloupeme slupku. Přesuneme do mixéru a mixujeme do hladka. Po malých částech dáváme do čisté utěrky nebo plátna a pokoušíme se vyždímat co nejvíc vody.
Zvedneme teplotu v troubě na 190°C.
Na náplň:
V míse smícháme dýňové pyré, smetanu, cukr, koření a sůl. Přidáme lehce prošlehaná vejce a spojíme v hladký krém.
Sestavení:
Vyndáme z lednice těsto. Rozválíme ho do kulata tak, aby bylo asi o 4 cm větší než je forma. Formu vymažeme a vyložíme těstem. Přečnívající okraje odřízneme. Na připravené těsto rozmístíme rovnoměrně rozmixované pekany se sušenkami. Nalijeme do formy dýňovou náplň.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 50 minut. Střed koláče by se měl trošičku třást, ale zbytek by měl být pevný, a okraje by měly být zlatavé.
Ozdobíme celými pekany.