Shōyu Ramen – nejlepší recept
![](https://www.vdenik.cz/wp-content/uploads/2017/06/shoyu-ramen.jpg)
Pravý Ramen je úplně jiný kafe, společného to má jenom vajíčka na vrchu. Tento recept je ovšem trochu odlišný, ale za to je stejně skvělý. Vývar má charakteristickou plnost a je pořádně silný. Samozřejmě že se nemůže rovnat těm z New Yorku.
Není to tak, že by existovala jen jedna cesta, jak Ramen vytvořit. Druhů Ramenu je spousta, téměř každý region v Japonsku má svojí vlastní variantu- Shio, Tonkotsu, Miso atd. Wikipedie uvádí, že se Shōyu dělá z kuřete a zeleniny, ale ve všech receptech, co můžete najít, hraje roli vepřové.
Důležitou věcí ve vývaru hraje řasa Kombu. Seženete jí v obchodu s japonskýma potravinama nebo dokonce i v některých tržnicích. Bez ní vývar ztratí takový příjemný podtón, který ničím jiným nedocílíte. Vyhraďte si na to taky nějaký čas, protože příprava zabere zhruba dva až tři dny.
Příprava
- na 4-6 porcí
- příprava: 2 hodiny
- doba vaření: 7-8 hodin
- chlazení: 16 hodin
Ingredience
Na vývar:
- 1 kg kuřecích krků
- 1 kg vepřových žeber (nemusí mít na sobě moc masa)
- 2 kusy sušené řasy Kombu
- 2 mrkve, oloupané
- 1 větší cibule, oloupaná
- 6 cm kus zázvoru, oloupaný
- 5 stroužků česneku, oloupaných
- 1 velký pórek, rozříznutý podélně
- 2 lžíce japonského rýžového vína Mirin
- 2 lžíce Sake
- 130 ml sojové omáčky
- 750 g vepřového ramínka
- sůl, pepř
Na dokončení:
- 4 vejce (podle toho kolik je osob, jedno vejce na osobu)
- jarní cibulka, nasekaná na tenká kolečka
- 5 bločků ramen nudlí
- bambusové výhonky
- mořská řasa nori (na sushi)
Postup
- V největším hrnci co doma máme, si přivedeme vodu k varu. Vhodíme do ní kuřecí krky a vepřová žebra, minutu povaříme a odstavíme. Vodu vylijeme, maso opláchneme pod studenou vodou a dáme do hrnce.
- Zalijeme čistou vodou tak, abychom měli od kraje jen tak 4 cm a přivedeme k varu. Lehce osolíme a přihodíme kombu. Ztlumíme na nejnižší plamen a pomalu táhneme vývar cca 5 až 6 hodin.
- Vývar scedíme přes plátno, krky a kosti vyhodíme (nebo uschováme na jiné použití) a necháme vychladit minimálně 8 hodin v lednici, nejlépe přes noc.
- Druhý den sebereme z vychlazeného vývaru všechen tuk. Připravíme si zeleninu. Vepřové ramínko nasolíme a svážeme kuchyňskou nití tak, aby nám vznikl kompaktní váleček masa.
- Rozpálíme si pánev s trochou oleje a orestujeme ramínko ze všech stran. Po cca 10 minutách by mělo být maso připravené.
- Do hrnce nalijeme vývar a přidáme půl až tři čtvrtě litru vody. Přivedeme k varu, mezitím do toho naházíme mrkev, cibuli, zázvor, česnek, pórek, Mirin, Sake a sojovku. Přihodíme svázané orestované ramínko. Trochu opepříme. Ztlumíme na nejnižší plamen a vaříme 2 až 2,5 hodiny.
- Ochutnáme, a pokud se nám nezdá vývar dostatečně silný, ještě s vařením pokračujeme. Přidáme sojovku podle chuti.
- Vývar scedíme, zeleninu vyhodíme a vepřové osušíme. Vývar i maso dáme do chladu na minimálně 8 hodin nebo nejlépe přes noc. Maso se pak daleko lépe krájí a můžeme sebrat tuk z vývaru.
- Poslední den vyndáme vývar z lednice a sebereme všechen tuk. Přemístíme do hrnce.
- Uvaříme si vejce natvrdo, já doporučuji následující způsob: vejce dáme do hrnce do studené vody. Přivedeme k varu, vypneme sporák a vejce přikryjeme pokličkou. Vyndáme po deseti minutách. Mají pak krásné žloutky a je téměř nemožné je převařit.
- Ve slané vodě uvaříme ramen nudle a rozmístíme je do velkých misek. Z vepřového sundáme kuchyňskou nit a nakrájíme ho na tenké plátky.
- Přivedeme vývar k varu a zalijeme jím nudle v miskách. Na vrch naaranžujeme rozpůlená vejce, plátky vepřového, nasekanou jarní cibulku, čtvereček řasy nori a bambusové výhonky. Můžeme podávat s opraženými sezamovými semínky a chilli olejem.
Japonci nejdříve hůlkami snědí všechno, co se dá, a na závěr až vypijí vývar.