Burgerové housky – nejlepší recept

Je červen, sezóna jahod vrcholí, a já peču housky na burger. Přírodě prostě neporučíš. Už tak hrozně dlouho jsem měla chuť na něco pořádnýho, do čeho se prostě můžu zakousnout, víte co myslím, ne? Až jsem se rozhodla si udělat doma nějaký ultimátní foodporno, jako třeba vlastní burger od úplnýho základu. No co vám budu povídat, bylo to neuvěřitelný. Pro začátek vám sem teda dávám recept na housky, protože to je jedna z nejdůležitějších věcí na burgeru, a nebojte, to ostatní bude v závěsu následovat. 

Výhoda těhlech housek je, že kromě toho, že jsou šíleně dobrý a dají se jíst i normálně, je taky můžete zmrazit a vytáhnout, až je zase budete potřebovat. Pokud si doma chcete udělat pořádnej burger, rozhodně se vykašlete na nějaký kupování hotovejch žemlí, protože to je děs. To si ho snad radši vůbec nedělejte. Nebo použijte kaiserku. Hlavně nekupovat!

Recept vychází z toho od Kitchenette a je hrozně fajn. Vždycky se povede, housky jsou krásně nadýchaný a v pohodě je dokážete sníst, na rozdíl od většiny restaurací, kde jsou tak hutný, že zbytek burgeru nedokážete dojíst. Z jedné dávky uděláte tak osm středních. Nebo pět obřích. A nebo deset malých.

cca 8 ks

120ml plnotučného mléka

120ml vody

1 lžíce sušeného droždí

370g hladké mouky

1 lžička soli

2 lžičky cukru

50g rozpuštěného másla

1 vejce

rozšlehané vejce na potření

černý sezam na posypání

Smícháme mléko a vodu. Zahřejeme, aby byla směs teplá, ale ne horká. Přisypeme droždí, zamícháme a necháme 5 minut stát.

Mezitím si smícháme v míse od robota (pokud nemáme, tak pojedeme ručně) mouku, sůl a cukr. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a tekutou směs s droždím. Hněteme hnětacím hákem aspoň deset minut, dokud se těsto neodlepuje od stěn a není krásně hladké a lesklé. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme hodinu v teple kynout.

Vykynuté těsto splácneme a rozdělíme na osm stejných dílů. Přesuneme na pomoučněný vál a vytvarujeme koule – nejlépe to jde, když si těsto rozplácnete do placky a pak spojujete kraje uprostřed, jako do šátečku. Tohle opakuju s každým bochánkem tak třikrát, dokud není krásně kulatý a hladký. Hotové housky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout ještě 40 minut, dokud nezdvojnásobí objem.

Předehřejeme si troubu na 175°C.

Rozšleháme si vajíčko na potření se lžící mléka a mašlovačkou každou housku pěkně potřeme. Posypeme černým sezamem. Šoupneme do trouby asi na patnáct minut. Každej je má rád trochu jinak, já obecně preferuju připečenější, někdo zase úplně světlé – všechno je to jenom na době pečení.