Makovka – nejlepší recept
Suroviny:
- ½ kostky čerstvého droždí (21 g)
- 200 gramů mléka
- 100 gramů cukru krystalu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů hladké mouky
- ½ čajové lžičky soli
- 100 gramů oleje
- 2 vejce
- kůra z jednoho bio citrónu
- mák na posypání
Postup:
- Nejprve uděláme kvásek z droždí, lžičky cukru, mouky a mléka.
- Zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu ještě kynout.
- Těsto rozválíme a nařežeme na 6 trojúhelníků.
- Stáčíme rohlíky a necháme ještě asi 15 min na plechu kynout.
- Pak potřeme vejcem a sypeme mákem, nebo mandlovým lupínkem.
- Dáme péct asi 180°C, pečeme dozlatova (asi 25 minut v El. troubě)