Makovka – nejlepší recept

Suroviny:

  • ½ kostky čerstvého droždí (21 g)
  • 200 gramů mléka
  • 100 gramů cukru krystalu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů hladké mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 100 gramů oleje
  • 2 vejce
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • mák na posypání

Postup:

  1. Nejprve uděláme kvásek z droždí, lžičky cukru, mouky a mléka.
  2. Zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu ještě kynout.
  3. Těsto rozválíme a nařežeme na 6 trojúhelníků.
  4. Stáčíme rohlíky a necháme ještě asi 15 min na plechu kynout.
  5. Pak potřeme vejcem a sypeme mákem, nebo mandlovým lupínkem.
  6. Dáme péct asi 180°C, pečeme dozlatova (asi 25 minut v El. troubě)