Babiččina pohádka – nejlepší recept

Babiččina pohádka

Babiččiny recepty jsou jako poklady ukryté v rodinném archivu, plné chutí a vůní, které nás vrací zpět do dětství a letních prázdnin strávených u babičky. Jedním z těchto kulinářských pokladů je neodmyslitelný piškotový řez Babiččina pohádka.

Tento jednoduchý, avšak ohromně chutný dezert je plný nostalgie a vzpomínek na léta minulá.

Historie receptu Babiččina pohádka

Babiččina pohádka byla stvořena nejen jako sladká lahůdka pro malé vnoučky, ale také jako způsob, jak využít sezónní ovoce a dodat mu dlouhou trvanlivost. Původně byla tato pochoutka známá jen v úzkém rodinném kruhu, ale postupem času se stala oblíbenou pochoutkou na každém venkovském stolu. Oblíbeným je zejména v letních měsících pro svou lehkou a nadýchanou chuť jako ovocné zákusky s jogurtem.

Piškotový řez od babičky
Piškotový řez od babičky perfektně doplní čerstvé, ale i mražené ovoce.

Ingredience na piškotový řez od babičky

  1. Piškotové sušenky
  2. Vajíčka
  3. Cukr
  4. Máslo
  5. Mléko
  6. Vanilkový cukr
  7. Ovoce – typicky se používají různé druhy ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky, třešně, ale můžete si vybrat podle svých preferencí
  8. Šťáva z citronu
  9. Šťáva z pomeranče nebo čerstvý pomerančový džus.
  10. Šlehačka na šlehání
Piškotový dezert
Piškotový dezert od babičky se podobá velmi oblíbenému tiramisu – připravit si můžete oba!

Servírování piškotové Babiččiny pohádky

Servírování piškotového řezu Babiččina pohádka je důležitou součástí celého zážitku. Zde je návod, jak elegantně a lahodně servírovat tento dezert:

  • Nakrájení: Nejdříve byste měli piškotový řez nakrájet na porce. Doporučuje se krájet na čtverce nebo pruhy podle vaší preference. Ostrý nůž pomožte, aby řezy byly pěkně čisté.
  • Přesunutí na servírovací talíře: Nakrájené porce piškotového řezu přesuňte na servírovací talíře. Zajistěte, aby každý kousek obsahoval vrstvu ovoce a šlehačky, aby každý kousek měl rovnoměrnou chuť.
  • Dekorace: Můžete dezert dodatečně ozdobit, pokud máte chuť. Krásně vypadá, když na vrch piškotového řezu umístíte čerstvé kusy ovoce, listy máty nebo posypete trochou moučkového cukru.
  • Podávání: Piškotový řez Babiččina pohádka je obvykle podáván jako dezert po hlavním jídle. Doporučuje se ho servírovat chlazený, takže ho můžete nechat před podáváním alespoň 2 hodiny v lednici, aby ztuhnul a chutě se dobře propojily.
  • Doprovod: Můžete ho podávat samotný nebo s dalším doplňkem, jako je káva, čaj nebo vanilkový shake, aby byl váš dezert ještě chutnější.
  • Bon appétit: Na závěr přejte hostům dobrou chuť a pozvěte je, aby si vychutnali tento sladký kousek Babiččiny pohádky.
Babiččin piškotový řez
Babiččin piškotový řez doporučujeme přelít rozvarem z ovoce, čokoládou nebo slaným karamelem.

Základní recept na Babiččinu pohádku

Neváhejte a připravte si tuto lahůdku, která vám přinese spoustu radosti a vzpomínek na babiččiny dobroty.

Ingredience na babiččinu pohádku

  • 250 g piškotů (obvykle jedno velké balení)
  • 2 ks vanilkový puding v prášku Oetker
  • 6 lžíc cukru
  • 1 litr mléka (nejlépe plnotučný
  • 1 štamprle rumu (tuzemák)
  • Marmeláda (cca jedna menší sklenička)
  • Mletá káva

Postup přípravy babiččini pohádky

  1. Uvaříme 1 větší hrnek silné kávy, zamícháme a vlijeme do misky či širší nádoby ( mezitím krásně vychladne)
  2. Slepujeme vždy dva piškoty marmeládou.
  3. Do mísy či nádoby, ve které pohádku chcete, vkládáme rovnoměrně slepené piškoty z obou stran lehce namočené do připravené kávy.
  4. Mezitím si dáme vařit pudink běžným způsobem dle návodu (obvykle 2 sáčky na litr mléka a já dávám na litr mléka 6 lžic cukru).
  5. V momentě, kdy pudink již houstne po kapkách vmícháme cca 1 štamprli rumu (ale nemusí být), až máte pudink uvařený, nalijeme cca 1/3 pudinku na piškoty. To posypte sypkou kávou a znova nakladete slepené piškoty namočené v kávě. Zase zalijeme druhou třetinu pudinku. Zase zasypeme kávou, nákladem třetí vrstvu namočených piškotů a zalijeme zbytkem pudinku. Vrch posypeme jemně kávou a necháme schladnout. Pak vložíme do lednice a necháme ideálně 24 hodin odležet. Pak nakrájíme jako dort, možno také pokud to budete dělat v menších miskách vyklopit na talíř a povrch nazdobit šlehačku a nastrouhat čokoládu.

Je to mňamka, dobrou chuť 👍