Maminčin štrůdl – nejlepší recept

Voňavý a křehký jablečný štrůdl, kdo by to nemiloval? S kupovaným listovým těstem tento recept zabere pár minut. Hledá-li člověk inspiraci na jednoduchý dezert k víkendovému obědu, maminčin štrůdl je sázka na jistotu.

Příprava štrůdlu je jednoduchá. Jablíčka lze nastrouhat nebo nakrájet na kostky či plátky, recept se může doplnit o oblíbené ořechy, skvěle fungují vlašské. Listové těsto je možné zakoupit mražené nebo chlazené (vyšší cena, těsto je však už rozválené).

Dalším oblíbeným pokrmem jsou šneci z listového těsta, které lze připravit jak naslano, tak nasladko. Vyzkoušet můžete také bábovku z jablek.

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 5 jablek
  • Máslo
  • Skořice
  • Cukr moučka
  • Strouhanka

Postup:

  1. Těsto rozválíme (uděláme z něj dva záviny).
  2. Celou plochu potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem, jemně posypeme strouhankou.
  3. Naklademe oloupané a na jemno nastrouhané jablka, zasypeme cukrem a skořicí (můžete použít i rozinky.
  4. Záviny stočíme a konce důkladně zamáčkneme.
  5. Vložíme na předem máslem vytřený plech (nebo použijeme pečící papír).
  6. Povrch potřeme žloutkem nebo máslem. Nařízneme.
  7. Dáme do předehřáté trouby.
  8. Pečeme na 200 °C asi 5 minut, pak stáhneme na 180 °C a pečeme 20 minut.

Hotový štrůdl lze posypat moučkovým cukrem, podává se teplý nebo vychladlý.