Maminčin štrůdl – nejlepší recept

Voňavý a křehký jablečný štrůdl, kdo by to nemiloval? S kupovaným listovým těstem tento recept zabere pár minut. Hledá-li člověk inspiraci na jednoduchý dezert k víkendovému obědu, maminčin štrůdl je sázka na jistotu.
Příprava štrůdlu je jednoduchá. Jablíčka lze nastrouhat nebo nakrájet na kostky či plátky, recept se může doplnit o oblíbené ořechy, skvěle fungují vlašské. Listové těsto je možné zakoupit mražené nebo chlazené (vyšší cena, těsto je však už rozválené).
Dalším oblíbeným pokrmem jsou šneci z listového těsta, které lze připravit jak naslano, tak nasladko. Vyzkoušet můžete také bábovku z jablek.
Suroviny:
- 1 balení listového těsta
- 5 jablek
- Máslo
- Skořice
- Cukr moučka
- Strouhanka
Postup:
- Těsto rozválíme (uděláme z něj dva záviny).
- Celou plochu potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem, jemně posypeme strouhankou.
- Naklademe oloupané a na jemno nastrouhané jablka, zasypeme cukrem a skořicí (můžete použít i rozinky.
- Záviny stočíme a konce důkladně zamáčkneme.
- Vložíme na předem máslem vytřený plech (nebo použijeme pečící papír).
- Povrch potřeme žloutkem nebo máslem. Nařízneme.
- Dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme na 200 °C asi 5 minut, pak stáhneme na 180 °C a pečeme 20 minut.
Hotový štrůdl lze posypat moučkovým cukrem, podává se teplý nebo vychladlý.