Mexické buritto s vepřovým masem a rýží – nejlepší recept
Suroviny:
- 4 větší pšeničné tortilly
- 500 g mletého masa (nebo na malé kostičky nakrájené; já používám kuřecí nebo vepřové)
- 200 g drcených rajčat
- 300 g fazolí (konzervovaných ideálně černých)
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 lžička třtinový cukr
- 1 lžička římský kmín
- svazek koriandru
- 2 chilli papričky
- pepř
- sůl
- 200 g chedar
- 100 g zakysané smetany
- 300 g červené rýže
Mexická červená rýže
- 280g rýže Parbolaid
- 600ml hovězí vývar
- 300g drcených rajčat
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 chilli paprička
- 1 čajová lžička římského kmínu
- hrst koriandru
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli s česnekem a nadrobno nasekanou chilli papričkou (pokud máme rádi ostřejší, necháme ji se semínky) a červenou paprikou nakrájenou na kostičky, a společně chvilku zarestujeme.
- Vložíme maso, osolíme, opepříme a opékáme do hněda. Snažíme se, aby se opeklo všude a krásně rozdělilo – můžeme použít šťouchadlo na brambory.
- Okořeníme římským kmínem, přihodíme do základu celou skořici a přilijeme drcená rajčata.
- Dusíme do měkka, za občasného přilévání horkého vývaru.
- Před koncem přidáme scezené fazole.
- Dochutíme solí, pepřem a cukrem dle chuti a přidáme nasekaný koriandr
- Tortillu vložíme do mikrotenového sáčku s pár kapkami vody a necháme rozehřát 10 až 15 vteřin v mikrovlnce – změkne a lépe se s ní pracuje.
- Na tortillu dáme chedar nastrouhaný na hrubo, jakoby do řádku a cca 5 cm z každé strany necháme prázdné.
- Na sýr dáme vrstvu masového ragů. Na ragů vrstvu mexické rýže a pár lístků koriandru.
- Nyní můžeme tortilu zabalit. Přehneme prázdné okraje přes směs a zabalíme do ruličky.
- Posypeme ještě strouhaným chedarem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C cca 8 – 10 minut.
- Podáváme se zakysanou smetanou a zbytkem mexické rýže, kterou jsme nespotřebovali do náplně.
tip: výborný je i bylinkový dresing, vše samozřejmě dle chuti každého.
Mexická červená rýže:
- Cibuli, česnek, chilli papričku i červenou papriku nakrájíme na drobné kostičky.
- V kastrolu rozehřejeme olej a vše na něm orestujeme do skleněna.
- Přisypeme rýži, římský kmín,promícháme a ještě chvilku orestujeme společně.
- Přidáme protlak a horký vývar a necháme zvolna, za občasného promíchání, vařit.
- Až je rýže téměř měkká, můžeme přidat rajčata, promíchat a uvařit do měkka.
- Dle chuti rýži dochutíme solí a pepřem.
- Při podávání rýži posypeme nasekaným koriandrem.
- je to super příloha k masům.