Staročeská zelňačka – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 2 PL domácího sádla
  • 2 cibule
  • drcený kmín
  • mletou papriku
  • dvě lžíce hladké mouky
  • 1 a půl litru vychladlého kuřecího vývaru (nebo jen vodu)
  • 4 velké brambory
  • pálivou klobásku
  • ½ kila kysaného zelí
  • bobkový list
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • cukr

Postup:

  1. V kastrolu rozehřejeme sádlo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji orestujeme.
  2. Přisypeme drcený kmín, mletou papriku, zahustíme hladkou moukou a připravíme růžovou jíšku.
  3. Jíšku zalijeme studeným kuřecím vývarem nebo vodou a důkladně prošleháme metličkou, aby se jíška lépe rozpustila.
  4. Kysané zelí vymačkáme (nálev si ale ponecháme stranou), a přidáme do vývaru.
  5. Přidáme bobkové listy, vložíme na kostičky nakrájené brambory a na stejné kostičky pokrájenou klobásku. Vaříme na mírném ohni, dokud brambory nezměknou.
  6. Vyjmeme bobkové listy, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Tipy:
Naše babičky zelňačku doslazovaly cukrem (podle chuti), anebo naopak dokyselovaly zbylým nálevem.