Staročeská zelňačka – nejlepší recept
Suroviny:
- 2 PL domácího sádla
- 2 cibule
- drcený kmín
- mletou papriku
- dvě lžíce hladké mouky
- 1 a půl litru vychladlého kuřecího vývaru (nebo jen vodu)
- 4 velké brambory
- pálivou klobásku
- ½ kila kysaného zelí
- bobkový list
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- cukr
Postup:
- V kastrolu rozehřejeme sádlo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji orestujeme.
- Přisypeme drcený kmín, mletou papriku, zahustíme hladkou moukou a připravíme růžovou jíšku.
- Jíšku zalijeme studeným kuřecím vývarem nebo vodou a důkladně prošleháme metličkou, aby se jíška lépe rozpustila.
- Kysané zelí vymačkáme (nálev si ale ponecháme stranou), a přidáme do vývaru.
- Přidáme bobkové listy, vložíme na kostičky nakrájené brambory a na stejné kostičky pokrájenou klobásku. Vaříme na mírném ohni, dokud brambory nezměknou.
- Vyjmeme bobkové listy, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Tipy:
Naše babičky zelňačku doslazovaly cukrem (podle chuti), anebo naopak dokyselovaly zbylým nálevem.